Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ

Εικόνα: el.wikipedia.org

Ο θρύλος του Αριστέα όπως και οι παραδόσεις για τους γρύπες πλέον φαίνεται ότι δεν είναι ένα παραμύθι με μία μυθολογική προσέγγιση. Πρόκειται για μία αλήθεια που έχει διαρκέσει τουλάχιστον 2.700 χρόνια.

Ποιος ήταν ο Αριστέας;

Ήταν Έλληνας επικός ποιητής από το Προκοννήσι της Προποντίδας-ένα νησί γνωστό κατά την αρχαιότητα, για το διάσημο μάρμαρο-και του οποίου οι αφηγήσεις είχαν υπερφυσικό χαρακτήρα ενώ λέγεται ότι είχε ιδιαίτερες δυνάμεις, καθώς και μια ξεχωριστή σχέση με τον Απόλλωνα.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο όταν επισκέφθηκε την αρχαία Κύζικο, ξαφνικά, πέθανε σε ένα εργαστήριο. Ο ιδιοκτήτης έκλεισε το εργαστήριο για να ενημερώσει τους συγγενείς του ποιητή. Η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την πόλη. Όμως κάποιος ταξιδιώτης διέψευσε αυτό το κακό νέο, καθώς τον είχε δει και συνομιλήσει σε μία άλλη πόλη. Οι συγγενείς πήγαν στο εργαστήριο, όμως δεν τον βρήκαν ούτε ζωντανό ούτε νεκρό. Μετά από 7 χρόνια, ο Αριστέας εμφανίστηκε ξανά στην πόλη του και έγραψε τα Αριμάσπεια, οπότε και εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά.

Περίπου 240 χρόνια αργότερα, ο ποιητής εμφανίστηκε σε όραμα στους κατοίκους του Μεταποντίου και τους παρήγγειλε την ανέγερση ενός ιερού προς τιμήν του Απόλλωνα κι έναν δικό του ανδριάντα. Οι κάτοικοι ακολούθησαν την παραγγελιά του, κατόπιν επιβεβαίωσης από το μαντείο των Δελφών, οπότε και ο ανδριάντας του ποιητή δέσποζε στην αγορά της πόλης.
Στο επικό του έργο'' Αριμάσπεια'' (όνομα προέρχεται από την ομώνυμη μυθική περιοχή στη βόρεια Σκυθία) ο Αριστέας παρουσίασε τα ταξίδια του στις περιοχές πέρα από τον Εύξεινο Πόντο, ανέφερε για μονόφθαλμους Αριμασπούς που βρίσκονταν σε συνεχή διαμάχη με τα μυθολογικά πλάσματα Γρύπες, με τους πρώτους να προσπαθούν να κλέψουν το χρυσό ο οποίος φυλασσόταν από τους δεύτερους και πιστευόταν ότι αφθονούσε στη χώρα.

Η ιστορία του Αριστέα έγινε απίστευτα δημοφιλής στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του. Δυστυχώς, το πρωτότυπο ποίημα του δεν υπάρχει πέρα από λίγα αποσπάσματα στα έργα άλλων αρχαίων συγγραφέων.

https://www.geodifhs.com

Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι όπως άκουσε από μαρτυρίες πολλές φορές, ο Πυθαγόρας μπορούσε την ίδια στιγμή να βρίσκεται σε δύο διαφορετικό μέρη - ιδιότητα που έχει μόνο το ηλεκτρόνιο του ατόμου - και έκανε ταξίδια στον Άδη ακολουθώντας την διαδρομή του Προμηθέα. Ο Πυθαγόρας μπορούσε να αιωρείται και να γίνεται αόρατος ή να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Τον δίδαξε ο Απόλλωνας όπως τον Αρισταία και τον ιερέα του 'Αβαρι.

https://enneaetifotos.blogspot.com/

------------------------------------

ΑΡΙΣΤΕΑΣ - ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΕ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 

Ο ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ ΑΒΑΡΙΣ

Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ - Ο ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ ΑΒΑΡΙΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΑΚΟΝΤΙΟ» ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου