Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

"ΜΙΑ ΟΛΟΛΑΜΠΡΗ ΑΣΤΡΑΠΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ"

Ο Πλούταρχος μας λέει ότι "Τα αισθητά και τα χειροπιαστά ρούχα, καθώς είναι σε χρήση, επιτρέπουν πολλά ξεδιπλώματα και μπορούμε να τα δούμε, αφού τα εναλλάσσουμε συχνά.

Η αντίληψη όμως του νοητού και του καθαρού και του απλού, σαν μια ολόλαμπρη αστραπή της ψυχής, μια φορά επιτρέπει να το αγγίξουμε και να το δούμε.
Γι' αυτό ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ονομάζουν αυτό το μέρος της φιλοσοφίας εποπτικό, αφού αυτοί που το προσεγγίζουν όσα ήταν αντιληπτά και μεικτά και κάθε είδους με τον λόγο πηδούν προς εκείνο το πρώτο και το απλό και το άυλο και, ακουμπώντας πράγματι την καθαρή αλήθεια που το περιβάλλει, όπως σε τελετουργία, πιστεύουν ότι κατακτούν ολοκληρωτικά τη φιλοσοφία".

Εποπτεία είναι η επαφή με το άλλο το μη υλικό!!! Το εποπτικό μέρος λοιπόν και στα Ελευσίνια Μυστήρια είναι αυτό που δεν έχει σχέση με τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μόνο μέσω του βιώματος της ψυχής.

Είναι κάτι που δεν εξηγείται με λόγια, μόνο βιώνεται στιγμιαία, και η αντίληψή του είναι ιδιωτική και όχι εύκολα μεταδόσιμη. Αυτή η ψυχική επαφή με την αλήθεια είναι, κατά τον Πλούταρχο, το ανώτερο σημείο της φιλοσοφίας αφού φιλοσοφία είναι η αναζήτηση της αλήθειας.
Στον Φαίδρο και στο Συμπόσιο, ο Πλάτων μέσω του Σωκράτους, μιλάει για το υπερβατικό συναίσθημα που ανυψώνει τον άνθρωπο που το νιώθει. Μια αφύπνιση σε σφαίρες που δεν κοινωνούνται με τη γλώσσα του στόματος. 

Ελληνικότητα Ελληνισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου