Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΤΖΑ ΚΑΓΙΑ 

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Όταν οι Καταδρομείς μας έγραφαν Ιστορία" Σάββατο 20 Ιουλίου 1974.

Έχουν περάσει πάνω από δώδεκα ώρες από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων για κατάληψη της Κύπρου. Οι καταδρομείς μας ακατάπαυστα μάχονται σε όλα τα μέτωπα. Η μια επιχείρηση διαδέχεται την άλλη.

Μια νέα επιχείρηση όμως τους περιμένει: Η κατάληψη του στρατοπέδου των Τούρκων Καταδρομέων στο ύψωμα Κοτζά Καγιά, το οποίο εν τω μεταξύ έχει ενισχυθεί από δυνάμεις αλεξιπτωτιστών.

Ως «μια ασύλληπτη σε ιδέα και εκτέλεση αποστολή», χαρακτηρίζει την επιχείρηση αυτή ο τότε ανθυπολοχαγός της της 31 ΜΚ Ματθαίος Οικονομίδης και θυμάται: «Το σούρουπο έγινε η εκκίνηση του 13ου Λόχου Κρούσεως, μετά τον επιβεβλημένο έλεγχο ατομικής παραλλαγής. Προσκύνημα και στάση στο εικόνισμα του Προφήτη Ηλία, που βρήκαμε στο μονοπατάκι. Βράδυ, ώρα 21.00, η διείσδυση στα μετόπισθεν του εχθρού. Διασχίζουμε τη χαράδρα.

Παντελώς ανορθόδοξο και άκρως επικίνδυνο. Όμως μόνο από εκεί δεν θα μας περίμενε ο εχθρός. Εισερχόμαστε στο δάσος της Αγύρτας. Αποφυγή των τουρκικών περιπόλων που ούτε καν διανοούνται πως κινούμαστε σ’ απόσταση αναπνοής από αυτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου