Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΛΥΚΑΙΑ 2022 - 31 ΙOΥΛΙΟΥ – 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΚΑΙΑ ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του Αρκαδικού λαού αφιερωμένοι στο Λύκαιο Δία και τον Πάνα και καθιερώθηκαν από το μυθικό Λυκάονα που βασίλεψε μετά τον Πελασγό. 

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΚΑΙΑ ήταν η πρώτη κοινή γιορτή των ανθρώπων, η πρώτη μαζική ανθρώπινη εκδήλωση και γεννήθηκαν στο μεταίχμιο της απογείωσης του ανθρώπου από τα ζωώδη προς τα πνευματικά ενδιαφέροντα, γι' αυτό εμπλέκονται μυθολογικά και στις δύο αυτές περιόδους. 

Στην αρχή γινόταν θυσία στο βωμό του Λύκαιου Δία στην κορυφή του Λυκαίου όρους και μετά πραγματοποιούταν πλήθος από αθλητικά και ιππευτικά αγωνίσματα, ανδρών και παίδων, και επιπλέον μουσικοί αγώνες, προσδιορίζονταν δε από το όνομα του αρχιερέα του Δία ή του Πάνα. 

Φέτος είναι η 13η ανά τετραετία Αναβίωσή τους, τελούνται αδιάλειπτα από το 1973, δηλαδή κλείνουν σχεδόν 50 χρόνια από την Αναβίωσή τους!!! 

Η διάρκειά τους είναι από 31 Ιουλίου 2022 μέχρι 7 Αυγούστου 2022 και περιλαμβάνουν πλήθος ποικίλων εκδηλώσεων: θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, κινηματογραφική προβολή, ομιλίες για τα Λύκαια και το Παρράσιο Πάρκο πολιτιστικής Κληρονομιάς, και στις 7 Αυγούστου 2022, κορυφαία ημέρα Κυριακή, το τελετουργικό της Αφής της φλόγας στην κορυφή του Λυκαίου όρους με τις Ιέρειες, την μεταφορά της φλόγας από Αθλητές στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους και την τέλεση των Αγώνων. 

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ανοικτή για όλους, αθλητές και μη.

Δήμος Μεγαλόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου