Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Αύλος Γέλλιος "Αττικαί νύκτες"

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις τιμές των βιβλίων - ή μάλλον των ρολών παπύρων τής Αρχαιότητας. Κανένας όμως, δεν είχε πληρώσει περισσότερα από τον Αριστοτέλη, όταν αγόρασε για τη βιβλιοθήκη του τα λιγοστά έργα τού φιλοσόφου Σπεύσιππου. 

Η τιμή ανερχόταν στα τρία τάλαντα, δηλαδή 77 κιλά ασήμι ή 72.000 δηνάρια, όπως γράφει 400 χρόνια αργότερα ο Αύλος Γέλλιος.
Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει, ότι κάποιος φίλος του αγόρασε από ένα βιβλιοπώλη έναντι 20 χρυσών νομισμάτων ένα αντίγραφο από το δεύτερο άσμα τής Αινειάδας τού Βιργιλίου.
Η υψηλή τιμή ήταν δικαιολογημένη, γιατί το βιβλίο ανήκε στον ίδιο τον Βιργίλιο. Ενδεχομένως μάλιστα να ήταν και το γνήσιο χειρόγραφο του. 

Αύλος Γέλλιος, Α.Ν. 2,3,5. 3,17,3

Ο Αύλος Γέλλιος (Aulus Gellius, 125 - 180) ήταν Ρωμαίος συγγραφέας και γραμματικός, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε και σίγουρα μεγάλωσε στη Ρώμη. Είναι γνωστός για το σύγγραμμά του "Αττικαί νύκτες".

Παρακολούθησε μαθήματα ρητόρων στην Ρώμη και διέμεινε λίγο καιρό στην Αθήνα. Όταν επέστρεψε στην Ιταλία έγραψε το βιβλίο του το οποίο ονόμασε έτσι για να του θυμίζει την διαμονή του στην Αττική. Το έργο είναι πολυτιμότατο, ένας πραγματικός θησαυρός πληροφοριών. https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου