Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΩΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ – Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ

Ο Βασιλιάς του Βυζαντίου Θεοδόσιος Β’ βρισκόταν στην Αγία Σοφία, όταν του πρόσφεραν ως δώρο ένα πελώριο μήλο, “παμμεγεθέστατον”, που το είχαν φέρει από τη Φρυγία σαν έκτακτο φαινόμενο “για την Αγιοσύνη του”. Ο Βασιλιάς πράγματι ευχαρίστησε τον κομιστή και σαν καλός σύζυγος έστειλε αμέσως το θαυμάσιο οπωρικό στη σύζυγό του.

Γυναίκα του ήταν η περίφημη Αθηναΐς, που έμεινε γνωστή στην ιστορία των Βασιλισσών με το χριστιανικό της όνομα Ευδοκία. Φαίνεται λοιπόν ότι εκείνη είχε συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις με έναν από τους πλέον ευνοούμενους άντρες του Αυτοκράτορα, τον Μάγιστρο Παυλίνο, ο οποίος υπήρξε θελκτικότατος.

Η Ευδοκία, όταν της έφεραν το σπάνιο εκείνο φρούτο, έσπευσε να το στείλει στον Παυλίνο. Αυτός με τη σειρά του, μη γνωρίζοντας τα προηγηθέντα, το έστειλε πεσκέσι στον Αυτοκράτορα. Τρομερές σκέψεις συννέφιασαν τον νου του Θεοδοσίου, που ευθύς προσκάλεσε τη Ευδοκία και τη ρώτησε:

-Πού είναι το μήλο που σου έστειλα;

-Το πρόσφερα στον Παυλίνο, τον πιστό μας Μάγιστρο, απάντησε εκείνη υποψιασμένη.

Ξέσπασε τότε ένας φοβερός συζυγικός καυγάς. Αλλά η ωραία Αυτοκράτειρα δεν ήταν από εκείνες που φοβούνταν εύκολα, καθώς γνώριζε πως κατείχε την κυριαρχία στην καρδιά του άντρα της. Με τόλμη και αναίδεια τού είπε:

-Περιφρονώ τις γελοίες υποψίες σου που με προσβάλλουν ως σύζυγο και Βασίλισσα! Αποσύρομαι στα δωμάτιά μου. Κάνε ό,τι επιθυμείς!

Όμως, ο Θεοδόσιος δεν ξεγελάστηκε. Διέταξε μερικούς στρατιώτες του να στήσουν καρτέρι σε μια σκοτεινή στοά από την οποία έμπαινε μυστικά ο ωραίος Παυλίνος στο παλάτι. Και την επόμενη μέρα, τα ψάρια της Προποντίδας κατασπάραζαν το κορμί του Μαγίστρου. Η Ευδοκία, που λυπήθηκε κατάκαρδα για τον σκληρό θάνατο του εραστή της, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και πήγε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 04/08/1927

https://strangepress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου