Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Φοβερή νέα εικόνα του νεφελώματος της Κεφαλής του Αλόγου σε υπέρυθρες

Το Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου είναι ένα από τα πιο γνωστά νεφελώματα, επειδή το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου, από το οποίο αποτελείται, μοιάζει με κεφάλι αλόγου όταν παρατηρείται από τη Γη. Το σκοτεινό αυτό νέφος σκόνης και αερίου είναι μία από τις περιοχές του Συμπλέγματος Νεφών του Ωρίωνα όπου λαμβάνει χώρα αστρική γένεση.

Το εμβληματικό Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου  έχει κοσμήσει τα βιβλία αστρονομίας από τότε που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Είναι ο αγαπημένος στόχος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους. Είναι σκιερό στο οπτικό φως. Φαίνεται διαφανές και αιθέριο όταν το βλέπουμε σε υπέρυθρα μήκη κύματος.

Στο πλούσιο φόντο του Νεφελώματος της Κεφαλής του Αλόγου αναδύονται αστέρια του Γαλαξία και μακρινοί γαλαξίες που είναι εύκολα ορατοί στο υπέρυθρο φως.

Το Hubble παράγει πρωτοποριακή επιστήμη εδώ και δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επωφελήθηκε από μια σειρά αναβαθμίσεων από αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης το 2009 μιας νέας απεικόνισης, υψηλής ανάλυσης Wide Field Camera 3 που τράβηξε το νέο πορτρέτο της Κεφαλής του Αλόγου.

Το νεφέλωμα είναι μέρος του Μοριακού Νέφους του Ωρίωνα, που βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ωρίωνα. 

Περιέχει επίσης άλλα γνωστά αντικείμενα όπως: 

Είναι μια από τις πλησιέστερες και πιο εύκολα φωτογραφήσιμες περιοχές στις οποίες σχηματίζονται τεράστια αστέρια.

Στην εικόνα του Hubble, οι οπίσθιοι φωτισμοί κατά μήκος της άνω κορυφογραμμής της Κεφαλής του Αλόγου φωτίζονται από το Σίγμα Ωρίωνος, ένα νεαρό σύστημα πέντε αστέρων που δεν φαίνεται. Κατά μήκος της κορυφαίας κορυφογραμμής του νεφελώματος, δύο νεοσύστατα αστέρια κρυφοφένονται από τα εκτεθειμένα πλέον φυτώρια τους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μια σκληρή υπεριώδης λάμψη από ένα από αυτά τα φωτεινά αστέρια, εξατμίζει αργά το νεφέλωμα. Τα σύννεφα αερίου που περιβάλλουν την Κεφαλή του Αλόγου έχουν ήδη διαλυθεί, αλλά η άκρη της κολόνας που προεξέχει περιέχει μια ελαφρώς υψηλότερη πυκνότητα υδρογόνου και ηλίου, καλυμμένη με σκόνη. Αυτό ρίχνει μια σκιά που προστατεύει το υλικό πίσω της από το να απογυμνωθεί από την έντονη αστρική ακτινοβολία που εξατμίζει το νέφος υδρογόνου και σχηματίζεται μια δομή πυλώνων.

από τον ιστότοπο EarthSky

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου