Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΩΙΚΟΥΣ

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφία που εξαπλώθηκε σε όλη την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη από τον -3ο αιώνα και ήταν δημοφιλής σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας για περίπου 400 χρόνια.

Αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας να παλεύει με αναμενόμενες και απροσδόκητες αλλαγές στη ζωή σας; Η αλλαγή είναι κοινή στην ανθρώπινη εμπειρία και κανείς δεν το κατάλαβε αυτό καλύτερα από τους Αρχαίους στωικούς.

Το πρόβλημα με την αλλαγή είναι ότι τις περισσότερες φορές μας αρέσουν τα πράγματα όπως είναι.

Ακόμα κι αν η ζωή μας δεν είναι άνετη, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μένουν με τον «Διάβολο που Γνωρίζουν» παρά να βγουν στο μεγάλο άγνωστο. Η ύπαρξη συστημάτων και ρουτίνας παρέχει μια αίσθηση «ασφάλειας».

Δεν μας διδάσκουν να βλέπουμε την ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στην αλλαγή, αντίθετα, μας λένε να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα «στο φυσιολογικό» όσο πιο κοντά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι Στωικοί γνώριζαν ότι χωρίς αλλαγή, κανείς μας δεν θα υπήρχε.
Το ίδιο το σύμπαν χρειάστηκε να υποστεί πολλά στάδια αλλαγής προτού επιτραπεί η ύπαρξη της ίδιας της Ζωής. Ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε ότι «Η αλλαγή είναι η απόλαυση της φύσης» που σημαίνει ότι, η αλλαγή είναι στην πραγματικότητα συνυφασμένη με το σύμπαν...
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για αλλαγή και το να αγκαλιάζουμε νέες προκλήσεις είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη.

«Φοβάστε την αλλαγή; Αλλά τι μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτήν; Τι είναι πιο κοντά στην καρδιά της φύσης; Μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και να αφήσετε τα καυσόξυλα όπως ήταν; Τρώτε φαγητό χωρίς να το μεταμορφώσετε; Μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ζωτική διαδικασία χωρίς να αλλάξει κάτι; Δεν το βλέπεις; Είναι ακριβώς το ίδιο με σένα - και εξίσου ζωτικής σημασίας για τη φύση». Διαλογισμοί , Βιβλίο VII.18

Ο μεγαλύτερος φόβος γύρω από την αλλαγή είναι ότι συχνά φοβόμαστε ότι η αλλαγή είναι κακή.

Ο Σενέκας έγραψε κάποτε, «Πιο συχνά φοβόμαστε περισσότερο στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα».
Τις περισσότερες φορές είναι οι σκέψεις μας, και όχι η ίδια η αλλαγή, που είναι η πηγή της αντίστασής μας στην αλλαγή .
Ως άνθρωποι, έχουμε την τάση να περνάμε από το μυαλό μας σενάρια πριν συμβεί το ίδιο το γεγονός.
Αυτό είναι εξαιρετικό για προσχεδιασμό και στρατηγική, ωστόσο, αντιμετωπίζουμε προβλήματα όταν το μυαλό μας τρέχει αυτόματα στα σενάρια της «χειρότερης περίπτωσης» που μπορεί να συμβούν ή να μην συμβούν στην πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι φόβοι γύρω από την αλλαγή προέρχονται από την ενσωματωμένη μας αποστροφή για τον πόνο και την τάση μας να υπερπρογραμματίζουμε για την αποφυγή του πόνου.

Τα βάσανα και οι αλλαγές συνδέονται συχνά - ή τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε ότι συνδέονται πάντα.
Αλλά μην ανησυχείτε, οι στωικοί έχουν θεραπεία και για αυτό...!

Η σχέση μεταξύ αλλαγής και ταλαιπωρίας περιγράφεται συχνά σε δύο φάσεις.

Πρώτον, ότι υποφέρουμε στην προσδοκία της αλλαγής και στην απομάκρυνση από τη ρουτίνα μας ή στην προσμονή της απώλειας.
Η δεύτερη φάση είναι η αντίδραση σε μια αλλαγή που έχει ήδη συμβεί. Πρόκειται για τη συμφιλίωση με μια απώλεια και την προσμονή να βρούμε την ισορροπία ή να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι για τον εαυτό μας έξω από το χάος.

Οι στωικοί το ξεπερνούν αυτό, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους πόσο σχετικά μικροί και ασήμαντοι είμαστε ως άτομα...

Ακούγεται σκληρό και αντιφατικό σωστά; Ναί...
Αλλά αν σκεφτείς τη μεγάλη εικόνα που είναι η ζωή και το σύμπαν, το κομμάτι μας είναι μάλλον μικρό.

«Σκεφτείτε τις ζωές που έζησαν οι άλλοι κάποτε, πριν από πολύ καιρό, τις ζωές που πρέπει να ζήσουν άλλοι μετά από εσάς, τις ζωές που έζησαν ακόμη και τώρα, σε ξένες χώρες. Πόσοι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε το όνομά σας.

Πόσοι θα το έχουν ξεχάσει σύντομα. Πόσοι σου προσφέρουν έπαινο τώρα - και αύριο, ίσως, περιφρόνηση». Διαλογισμοί , Βιβλίο IX.30

Με άλλα λόγια, ποιοι είμαστε εμείς να περιμένουμε να περάσουμε στη ζωή χωρίς αλλαγές ή προκλήσεις...;

Ο Επίκτητος συμβουλεύει να παίξουμε με τη μοίρα στο δικό της παιχνίδι.
Αντί να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε στην αλλαγή (που είναι χάσιμο χρόνου αν η αλλαγή έχει ήδη συμβεί), θα πρέπει να μάθουμε να αγκαλιάζουμε την αλλαγή και να δώσουμε μια ευκαιρία από τις αντιξοότητες.
Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά θα διαπιστώσεις ότι η εφαρμογή αυτής της νοοτροπίας στην καθημερινή σου ζωή θα κάνει τη διαδικασία αλλαγής να κυλήσει πολύ πιο ομαλά.

Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα.

Οι άνθρωποι ταράζονται όχι απ’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψή τους γι’ αυτά που συμβαίνουν. Επίκτητος

Η ουσία, σύμφωνα με τους στωικούς, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αλλαγή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις νοοτροπία ...

Η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από αξίες παρά από την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.
Φυσικά, οι βασικές ανάγκες πρέπει να καλυφθούν όπως η τροφή και η στέγη, αλλά οι Στωικοί υποστηρίζουν ότι η ίδια η αλλαγή δεν είναι ικανή να σου στερήσει την ικανότητα να αντέχεις.

Η αλλαγή έχει αλλάξει τους ανθρώπους προς το καλύτερο.

Ήταν η εξορία από τη Σινώπη που οδήγησε τον Διογένη στην Αθήνα, όπου έγινε ένας από τους ιδρυτές της Κυνικής Φιλοσοφικής Σχολής.
Αν παρέμενε στη Σινώπη, πιθανότατα θα συνέχιζε τη ζωή του ως τραπεζίτης και το όνομά του θα είχε εξαφανιστεί στην αφάνεια.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επιφέρει η αλλαγή, η θέση σας στη φύση και οι αρετές σας εξακολουθούν να παραμένουν. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι αληθινοί φίλοι δεν θα αρνηθούν να συναναστραφούν μαζί σας και η αλλαγή δεν σας εμποδίζει να συναναστρέφεστε με νέους ανθρώπους.

από τη Lydia Serrant
04 Σεπτεμβρίου 2020
από τον ιστότοπο ClassicalWisdom

μέσω https://www.bibliotecapleyades.net/

------------------------------------------

ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ: Αποτελέσματα αναζήτησης για Οι Στωικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου