Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ΕΔΩ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ...

Η διαλεκτική μέθοδος του Σωκράτη είναι καθαρά Μαθηματικά. Που γίνουνται ακόμη πιο δύσκολα, γιατί δεν προχωρούν με αριθμούς και σχήματα, αλλά με έννοιες.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι προσπαθείς να χτίσεις ένα χτίριο όχι με πέτρες και σίδερα, αλλά με ζώα και πουλιά. Γιατί όταν λες εμορφιά, δικαιοσύνη, ευσέβεια, πολιτική, έρωτας, περιγράφεις βιώματα, εμπειρίες, προσδοκίες, λύπη, αγαλίαση. Και όλα αυτά δεν είναι στοιχεία ύλης αλλά στοιχεία ζωής. Εδώ έχεις στα χέρια σου σεισμούς, πυρκαγιές, επιστασίες ήχων, τη χλωροφύλλη, τον άνεμο, τον ποταμό. Και προσπαθείς να τα μεταχειριστείς όπως ο χτίστης τις πέτρες.
Πώς θα το κάμεις όμως;

Για να καταλάβεις, πόσο λεπτή υπόθεση είναι η διαλεκτική, ο τρόπος εφαρμογής της επαγωγικής μεθόδου δηλαδή από τον Σωκράτη, όταν διαβάζεις έναν πλατωνικό διάλογο, κάμε το εξής: προσπάθησε να μαντέψεις τη νέα ερώτηση που θα κάμει ο Σωκράτης, ύστερα από την απάντηση που δόθηκε στην προηγούμενη ερώτηση.

Εδώ θα νιώσεις ότι σου τσακίζουνται τα κόκαλα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΚΕΜΜΑ 

--------------------------------------------

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ , Η ΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ , Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...


Η Σωκρατική μέθοδος, γνωστή επίσης ως μέθοδος ελέγχου, ελεγκτική μέθοδος, ή Σωκρατικός διάλογος, είναι μια μορφή ομαδικού επιχειρηματολογικού διαλόγου μεταξύ ατόμων, που βασίζεται σε ερωτήσεις-απαντήσεις για να δοθεί το ερέθισμα της κριτικής σκέψης, να εκμαιευτούν απόψεις και υποθέσεις.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου