Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΑΣ (μίξερ) 8000 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ 7000 ΕΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Ψάχνοντας στα αρχεία μου για κάτι άλλο, βρήκα ένα παλιό δημοσίευμα εφημερίδος (έτσι συμβαίνει συνήθως, άλλο ψάχνεις και άλλο βρίσκεις), και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Αρχαιολογική ανασκαφή στα Γιαννιτσά, έφερε στο φως δείγμα γραφής 7.000 ετών που μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα. Κατά την κρατούσα άποψη, η γραφή «είναι φοινικικής» προέλευσης (ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;). Σύμφωνα με την «αιρετική» και μη ακαδημαϊκή αντίληψη, η συγκεκριμένη θεωρία ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Ούτε εκείνη τις προέλευσης του Ελληνικού αλφαβήτου από τις αιγυπτιακές γραφές (βρε κόλλημα να τα πήραμε όλα από αλλού…), επειδή αυτό εξελίχθηκε μαζί με την Ελληνίδα γλώσσα και δεν είναι «δάνειο»  (το Ελληνικό αλφάβητο), αλλά ΓΗΓΕΝΕΣ (Ας το χωνέψουν επιτέλους κάποιοι αυτό …και μετά θα προχωρήσουμε στην ακόμη πιο  «αιρετική» άποψη ότι είναι ουράνιο…).
Επίσης στην ίδια ανασκαφή βρέθηκε αναδευτήρας (μίξερ), 8.000 ετών. Για να γίνει η προσέγγιση, χρησιμοποιήθηκαν αρχαιομετρικές αναλύσεις και μορφολογικές προσεγγίσεις μέσα από τα ορατά ίχνη που άφησε στην επιφάνεια του πυθμένα των αγγείων η επανάληψη μηχανικής διαδικασίας, συνεχούς συστροφής ξύλινου στελέχους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η φθορά ήταν τέτοια, που προκλήθηκε ακόμη και διάτρηση του σκεύους. Κατά τον αρχαιολόγο κύριο Χρυσοστόμου, «η γενικευμένη ειδική χρήση αυτού του αγγείου, τα ίχνη από την μηχανική επέμβαση, ο συνδυασμός του σχήματος και του μεγέθους του σκεύους, αλλά και η εμφανής συστροφή κάποιου αντικειμένου σε σταθερό σημείο στην βάση του πυθμένα του, οδηγούν στο συμπέρασμα για την χρήση αναδευτήρα, κάτι που κατά συνέπεια τεκμηριώνει την επινόηση του μίξερ πριν από οκτώ χιλιάδες χρόνια».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 17 Φεβρουαρίου 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου