Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ

Η νομοθεσία του Σόλωνα δεν ικανοποίησε απόλυτα τους Αθηναίους. Οι ευγενείς δυσαρεστήθηκαν γιατί έχασαν τα προνόμιά τους, οι πλούσιοι γιατί απλώς εξισώθηκαν με τους ευγενείς και ο λαός αν και ανακουφίστηκε με την σεισάχθεια, ζητούσε αναδασμό της γης.
Ένας ευγενής, ο Πεισίστρατος, έξυπνος και δραστήριος κατάφερε να γίνει αρχηγός των λαϊκών τάξεων, και με την βοήθειά τους πήρε την εξουσία το -561.
Αν και ακολούθησε έξυπνη και συμβιβαστική πολιτική, χρησιμοποιώντας βασικά τους νόμους του Σόλωνα, οι Αθηναίοι τον απομάκρυναν δύο φορές από την Αθήνα. Όμως κατάφερε και ξαναπήρε την εξουσία ως το -527 που πέθανε.
Ικανοποίησε τους φτωχούς αγρότες και τους μοίρασε τις περιούσιές των ευγενών που έφυγαν ή εξορίστηκαν. Τους έδωσε δάνεια και εργαλεία για να καλλιεργήσουν τη γη. Έκανε δρόμους. Ίδρυσε περιοδεύοντα δικαστήρια για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Οργάνωσε το στρατό και έκανε πλήθος κοινωφελή έργα και υδραγωγείο. Ίδρυσε ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το θέατρο του Διονύσου και άρχισε να κατασκευάζει το ναό του Ολύμπιου Δία στην Αθήνα. Προστάτεψε τα γράμματα και τις τέχνες. Ρύθμισε τον εορτασμό των Παναθηναίων και φρόντισε να καταγραφούν τα ομηρικά έπη. Προστάτεψε και το θέατρο που στις μέρες του πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα. Στο εξωτερικό φρόντισε να αναπτυχτούν αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων της αθηναϊκής βιοτεχνίας. Άνοιξε πλήθος εμπορικές σχέσεις με τις πόλεις της Μ. Ασίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου και κατέλαβε το Σίγειο στα στενά του Ελλησπόντου, που το έκανε αθηναϊκή αποικία. Πηγή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστω παρα πολυ για αυτη τη δημοσιευση.Η καθηγητρια της Ιστοριας μας εβαλε μια αναλογη ερωτηση στην οποια δεν εβρισκα απαντηση

Σείριος είπε...

Κι εγώ σε ευχαριστώ! Το σχόλιο σου αυτό είναι μεγάλη ανταμοιβή για μένα, στην προσπάθεια μου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου