Σάββατο 19 Απριλίου 2025

ΟΙ κατηγορίες κατά του Αριστοτέλους και το τέλος του μεγάλου φιλοσόφου

ΕΙΚΟΝΑ: Προτομή του Αριστοτέλους. Μαρμάρινο, ρωμαϊκό αντίγραφο από Ελληνικό χάλκινο πρωτότυπο του Λύσιππου από το -330. Ο μανδύας από αλάβαστρο είναι μια σύγχρονη προσθήκη. Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο του παλατιού Altemps στην Ιταλία. el.wikipedia.org

[Ο Αριστοτέλης απουσίαζε από την Ακαδημία ως απεσταλμένος από τους Αθηναίους στην αυλή του Φιλίππου. Κατά την επιστροφή του σαν είδε άλλον στην διεύθυνση της σχολής (τον Ξενοκράτη) διάλεξε έναν άλλον χώρο όπου συζητούσε φιλοσοφικά θέματα με τους μαθητές του. ΔΙΟΕΓΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ]

Το -323 με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη.

Κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια ("γραφή ασεβείας"), επειδή είχε ιδρύσει βωμό στον Ερμία, είχε γράψει τον ύμνο στην Αρετή και το επίγραμμα στον ανδριάντα του Ερμία,

[Ελθών είς τας Αθήνας και αφού διετέλεσε επί δεκατρία έτη διευθυντής της σχολής, απεσύρθη εις την Χλκίαδα, γιατί υπεβλήθη κατ’ αυτού καταγγελία επί ασεβεία υπό του ιεροφάντου Ευρυμέδοντος ή του Δημοφίλου όπως βεβαιώνει ο Φαβωρίνος εις τη Παντοδαπήν ιστορίαν του, επειδή συνέθεσε ύμνο προς τιμήν του Ερμία αλλά και για το επίγραμμα που ανεγράφη στο βάθρο του εις τους Δελφούς στηθέντος αδριάντος του. Την κατηγορίαν υπεκίνησε η αντιμακεδονική παράταξις με επικεφαλής το Ιερετείο και η σχολή του Ισοκράτους με εκπρόσωπό της τον Δημόφιλο. ΔΙΟΕΓΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ]

Ο Αριστοτέλης όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (-323). Εκεί έμεινε, στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του την Ερπυλλίδα και με τα δύο του παιδιά, το Νικόμαχο και την Πυθιάδα.

Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους -322 στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν “οικιστή” της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Στη μνήμη του καθιέρωσαν γιορτή, τα “Αριστοτέλεια”, και ονόμασαν έναν από τους μήνες “Αριστοτέλειο”. Η πλατεία όπου θάφτηκε ορίστηκε ως τόπος των συνεδρίων της βουλής.

Οι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 45 μυριάδες, επακριβώς 445.270 στίχους. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε. Ανήκε στην κατηγορία των δημόσιων ή “εξωτερικών” μαθημάτων και ήταν γραμμένα σε μορφή διαλογική. Από αυτά σώθηκε μόνο η Αθηναίων Πολιτεία, σ’ έναν πάπυρο που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Τα σωζόμενα σήμερα έργα του αντιστοιχούν στη διδασκαλία που ο Αριστοτέλης έκανε στους προχωρημένους μαθητές του και που λέγονται “ακροαματικές ή εσωτερικές”. Γι’ αυτό και είναι γραμμένα σε συνεχή λόγο και όχι σε διάλογο. Ο κατάλογος του Ησυχίου (είναι προσηρτημένος στη Βιογραφία του Αριστοτέλη) περιλαμβάνει 197 τίτλους συγγραφών και ουσιαστικά συμπίπτει με τον κατάλογο του Διογένη Λαερτίου.

https://hellas-now.com

--------------------------------------

ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ (300 μ. νοτιανατολικά από την Ολυμπιάδα)

Η ΑΡΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ, ΑΡΕΤΗΣ, ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ #1

Η ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ

Τη βεβαιότητά του ότι το μνημείο είναι ο τάφος - ηρώο του Αριστοτέλη, αλλά και την πεποίθησή του ότι μια αρχιτεκτονική έρευνα σε αυτό θα έφερνε στο φως επιγραφές, εκφράζει ο διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας, Κώστας Σισμανίδης, ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής, αλλά και του μνημείου, η αποκάλυψή του οποίου έχει συνταράξει το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου