Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σημάνει συναγερμό.
Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!), παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν βασιλιά.
Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί  δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Ο τάφος έχει θολωτό -- πυραμιδωτό σχήμα. Στην κορυφή του ήταν τοποθετημένος, ο «Λέων της Αμφίπολης», ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και οι Άγγλοι είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν -- κλέβοντάς το -- στην Αγγλία το 1916. Άλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ
Αγανακτισμένη και έκπληκτη με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το εύρημα της Αμφίπολης δηλώνει η υπεύθυνη των ανασκαφών, Αικατερίνη Περιστέρη. Οπως ξεκαθάρισε, είναι «απίθανο» να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγώντας πως στον έναν χρόνο που διαρκούν τα έργα εκεί, ακόμη η ομάδα δεν σκάβει τον τάφο, αλλά είναι μπροστά σε ένα «λαμπρό ταφικό περίβολο - μοναδικό στον ελληνικό χώρο».
Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής τα... έβαλε με τους δημοσιογράφους με δηλώσεις της στο ΑΠΕ και ζήτησε το σεβασμό του επιστημονικού έργου. «Δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και επικίνδυνο. Καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας 'είδησης' που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα - προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν», είπε η αρχαιολόγος.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του '60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι. Εως τώρα οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ) και είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα.
Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.
Πηγή: Οι αρχαιολόγοι των ανασκαφών της Αμφίπολης – Σεβαστείτε την έρευνα, δεν ξέρουμε τίνος είναι ο τάφος | iefimerida.gr  http://www.iefimerida.gr/node/119295#ixzz2cpCQ8jyN

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Πρώτη φορά έγινε γνωστή η ύπαρξη του Λέοντος στην Αθήνα από μια αναφορά της 7ης μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού το 1912.

Κατά τον μήνα Αύγουστο του 1916, Άγγλοι στρατιώτες της 8ης ταξιαρχίας της 27ης μεραρχίας του 16ου αγγλικού σώματος στρατού, που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στη γέφυρα της Αμφίπολης, προσπάθησαν να μεταφέρουν τα μαρμάρινα κομμάτια του λιονταριού ως τη θάλασσα ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΨΟΥΝ και να τα μεταφέρουν στην Αγγλία.

Μα η απόπειρά τους ματαιώθηκε διότι μόλις οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει το Παγγαίο και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου