Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«Η γη μας γη των άφθαρτων αερικών και ειδώλων, πασίχαρος και υπέρτερος θεός μας είν’ ο Απόλλων. Η Αρχαία Ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη. Ο Μέγας Παν δεν πέθανε, όχι. Ο Παν δεν πεθαίνει!». Κωστής Παλαμάς

Σήμερα για τους περισσότερους, οι 12 Θεοί του Ολύμπου είναι απλώς φιγούρες της Ελληνικής Μυθολογίας ή τουριστικά αγαλματάκια στο Μοναστηράκι. Υπάρχουν όμως μερικές χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα που τους επικαλούνται και τους πιστεύουν ακόμη και τώρα. Και όχι για πλάκα.
Οι λεγόμενοι Δωδεκαθεϊστές, ή «Έλληνες Εθνικοί» ακολουθούν, όπως λένε, τις «αρχαιοελληνικές αρετές» και έχουν κάνει τη θρησκεία τους σχεδόν τρόπο ζωής. Αλλάζουν τα ονόματά τους σε αρχαιοελληνικά, μετρούν τα χρόνια με το αρχαίο ημερολόγιο, πραγματοποιούν σπονδές σε βωμούς ντυμένοι με χιτώνες, ονειρεύονται μια μέρα την αναστήλωση των αρχαίων ναών και δεν αρνούνται ότι θα ήθελαν να κάνουν τελετές ακόμα και μέσα στον Παρθενώνα.
Το «Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις τους και ιδρύθηκε επίσημα τη δεκαετία του ’90, συγκεντρώνοντας τους πιστούς της αρχαίας θρησκείας. Από τότε πάντως κάποιοι από αυτούς διαφοροποιήθηκαν, άλλοι αποσχίσθηκαν, άλλοι δημιούργησαν νέες ομάδες, και άλλοι κατέληξαν εντελώς γραφικοί, όπως μας λέει ο επικεφαλής του, Βλάσσης Ρασσιάς.
Σήμερα, τα μέλη του «ΥΣΕΕ» συναντιούνται τακτικά κάνοντας διαλέξεις στο χώρο τους αλλά και πραγματοποιώντας λατρευτικές τελετές, για να τιμήσουν το Δία, την Αθηνά, τον Ασκληπειό και τους υπόλοιπους θεούς τους.
Όλα αυτά μοιάζουν ίσως αστεία και όχι μόνο σε θεοσεβούμενους Χριστιανούς. Με την θρησκευτική ελευθερία κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, οι Έλληνες Εθνικοί παραμένουν να νιώθουν αδικημένοι από το ελληνικό κράτος, σε μια χώρα όπου η Ορθοδοξία αποτελεί συνταγματικά την επίσημα επικρατούσα θρησκεία. Όπως και να ‘χει, το τελευταίο διάστημα το υπ. Παιδείας έχει εξετάσει εκ νέου το νομικό πλαίσιο για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, όπως μας επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων.
Παρουσίαση/Παραγωγή: Αναστασία Μουμτζάκη
Κάμερα: Φάνης Καραγιώργος, Χρήστος Αραμπατζής
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Post Production Coordinator: Νίνα Φούφα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τόσα χρόνια στο σχολείο μας διδάσκαν εκείνο το περίφημο διάταγμα της ανεξιθρησκείας ως το μέγιστο το θαυμάτων και την μεγαλύτερη των αποφάσεων......και το σπουδαιότερο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τελικά τι απέγινε αυτή η ανεξιθρησκεία;;; ή μήπως αφορούσε μόνο ανεξιθρησκεία μεταξύ μιας και μόνο θρησκείας;
Α.

ΠΛΗΘΩΝ είπε...

Κάλεσμα προς όλους για την Συνάντηση Ελλήνων Εθνικών Κρήτης .Εκτός από τα μέλη των Ελλήνων Εθνικών Κρήτης , ο οποιοσδήποτε άλλος που θέλει να αισθανθεί ή που αισθάνεται Έλληνας και θέλει να παρευρεθεί την Ημέρα Ήλιου (Κυριακή ) Νουμήνια μηνός ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ (29 ΙΟΥΝΙΟΥ ) στη συνάντηση των Ελλήνων Εθνικών Κρήτης να μου στείλει email στο iliastge@gmail.com με την ένδειξη Συνάντηση 29 Ιουνίου με τουλάχιστον το όνομα του και ένα τηλέφωνο ή μια προσωπική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης , είναι όλοι αυτοί ευπρόσδεκτοι οι οποίοι έχουν κατανοήσει ότι Ο Ελληνισμός είναι μια έννοια συνώνυμη με την ελευθερία , την ελευθερία της σκέψης (φιλοσοφία και όχι πίστευε και μη ερεύνα) , την ελευθερία της άποψης (δημοκρατία και όχι φασιστικά δόγματα) , και την ελευθερία της ψυχής (όχι εγκλωβισμένη σε κόλαση ή παράδεισο )και επιπλέων νιώθει ότι η ταυτότητα του Έλληνα προσδιορίζετε και εκφράζετε μέσα από την τιμή και λατρεία των Ελλήνων θεών και προγόνων μας .
Εκτός από την δήλωση συμμετοχής ο οποιοσδήποτε μπορεί αν θέλει να με ρωτήσει οτιδήποτε μέσο email ή να κάνει αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας facebook μας ώστε να ενημερωθεί και να καταλάβει αν ο Ελληνικός κόσμος μας του ταιριάζει : https://www.facebook.com/groups/620710938022453/.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου