Το να μεταπηδά κανείς από τον ένα γαλαξία στον άλλο μέσα από διαστημικά τούνελ μπορεί να ακούγεται κάπως... τρελό, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
«Πώς όμως θα μπορούσε να «δουλέψει» κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται ο Marcus Woo σε πρόσφατο άρθρο του για το BBC.
Όσο για μια στάση στην... άλλη πλευρά του γαλαξία μας;
Για ένα τέτοιο ταξίδι χρειάζονται πάνω από 100.000 χρόνια.
Μία επιλογή -για τη συντομότερη διαδρομή- θα ήταν μέσω μιας σκουληκότρυπας, με άλλα λόγια... ενός διαστημικού τούνελ, που ταξιδεύει στο χωροχρόνο και μπορεί να μας συνδέσει με τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος.
Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες το να πηδήξει κανείς μέσα σε μια σκουληκότρυπα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να πηδήξει από το ένα άκρο του σύμπαντος στο άλλο μέσα από μια σκουληκότρυπα και να καταλήξει σε κάποιον άλλο γαλαξία.
Το «στόμα» της σκουληκότρυπας λειτουργεί επίσης σαν ένα κοσμικό παράθυρο, επιτρέποντας μας να κοιτάξουμε τα άστρα που βρίσκονται στην αντίθετη άκρη του σύμπαντος.
Ο Sagan ζήτησε τη βοήθεια του φυσικού Kip Thorne, για να δει αν επιστημονικά υπήρχε κάποιος τρόπος για να πραγματοποιήσει η ηρωίδα του αυτό το ταξίδι.
Ο Thorne συνειδητοποίησε, ότι ο καλύτερος τρόπος που μπορούσε να γίνει αυτό, ήταν μέσα από μια σκουληκότρυπα.
Όμως, για να διασφαλίσει ότι η σκουληκότρυπα θα παρέμενε ανοιχτή, ανακάλυψε ότι χρειαζόταν ένα «περίεργο» υλικό, που καλείται εξωτική ύλη.
Αν η Γη είχε αρνητική μάζα και αφήνατε μια μπάλα στην επιφάνεια του πλανήτη θα ανέβαινε προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω.
Ακόμη πιο περίεργα, για να καταφέρνατε να χτυπήσετε ένα μπαλάκι του τένις με μια ρακέτα, δεν θα έπρεπε να χτυπήσετε προς το μέρος του αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει στην εξωτική ύλη να αποτρέπει την κατάρρευση μιας σκουληκότρυπας, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Παρότι η αρνητική ενέργεια μπορεί να μας ακούγεται περίεργη, οι νόμοι της Φυσικής την «επιτρέπουν».
Αλλά, για να υπάρξει μια τέτοια σκουληκότρυπα, θα χρειαζόταν τόση αρνητική ενέργεια που... οι νόμοι της Φυσικής δεν επιτρέπουν. Και ακόμη κι αν μπορούσε να παραβεί κανείς τους νόμους, θα απαιτούνταν τεράστια ποσά ενέργειας.
«Οι επιστήμονες είναι αρκετά σίγουροι ότι οι κβαντικές ανισότητες εμποδίζουν τις μακροσκοπικές, διαπερατές σκουληκότρυπες» λέει ο John Friedman, φυσικός στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν. «Αλλά σίγουρα δεν είναι αεροστεγείς».
Κάποιοι άλλοι έχουν αναπτύξει θεωρίες για την «κατασκευή» διαπερατών σκουληκότρυπων, όμως σχεδόν όλες από αυτές βασίζονται σε ιδέες που δε συνοδεύονται από πραγματικές αποδείξεις.
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαπερατή σκουληκότρυπα» κατέληξε ο Ford.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου