Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ…

Αλέξανδρος. Μαρμάρινο αντίγραφο του -1ου αιώνος, από το πρωτότυπο του Λύσιππου.  Ένα από τα πιο ακριβή αντίγραφα. (Ny Carlsberg, Copenhagen).

(Με την ευκαιρία των ημερών να σας πω ότι το ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ έχει γενέθλια. Συμπλήρωσε (χθες 23/1) πέντε χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο. Πως περνούν τα χρόνια... Σαν χθες μου φαίνεται  όταν σας έλεγα για την τετραετία. Σαν νεράκι τρέχει ο χρόνος, και τα τελευταία χρόνια, κανένα καλό δεν είδαμε σ' αυτή τη χώρα… τι να πω; Τι να πω…)
Όταν ο Δαρείος παράτησε μέχρι και την οικογένειά του πίσω, αιχμάλωτη στον Μέγα Αλέξανδρο, ο Αλέξανδρος έστειλε αγγελιοφόρο, να ενημερώσει την βασιλική οικογένεια ότι επρόκειτο να την επισκεφθεί. Αφήνοντας την συνοδεία του σε απόσταση, μπήκε στην βασιλική σκηνή έχοντας μαζί του τον αδερφικό του φίλο, τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος ήταν συνομήλικος του βασιλιά, αλλά ψηλότερος και εντυπωσιακότερος σε εμφάνιση. Με αποτέλεσμα: Οι αιχμάλωτες γυναίκες, θεωρώντας πως επρόκειτο για τον Αλέξανδρο, απέδωσαν στον Ηφαιστίωνα τιμές βασιλιά! Όταν κάποιοι απ' τους παριστάμενους διόρθωσαν το λάθος, η Σισύγαμβρις, μητέρα του Δαρείου, έπεσε στα γόνατα του Αλεξάνδρου ζητώντας συγνώμη. Ο Αλέξανδρος την βοήθησε να σηκωθεί λέγοντας: «Δεν έκανες λάθος, κι αυτός Αλέξανδρος είναι»!
Ένας ήταν ο Μέγιστος της Οικουμένης. Ναι. Όσοι ήταν μαζί του  όμως, ήταν κι εκείνοι Αλέξανδροι.
Που είναι σήμερα οι Αλέξανδροι;;;
Που είσαι Αλέξανδρε…
Τον ψάχνουμε εμείς, αντί μέσα στην ψυχή μας,  μόνο στην Όαση και στην Αμφίπολη. Και γράφτηκαν και ειπώθηκαν σενάρια επί σεναρίων, για το που είναι θαμμένος. Κάποιοι μάλιστα με τόση σιγουριά… Αλλά αντί να παίζουμε τζοκερ για το που βρίσκεται ο τάφος του, δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να γίνουμε εμείς λίγο Αλέξανδροι… λίγο… αντάξιοι απόγονοί του.
Μας είπε ο Κ. Παλαμάς: «Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό, τι είστε, μην ξεχνάτε! Δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα. Όχι! Χρωστάτε και σ` όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». (Κ. Παλαμάς)
ΚΡΙΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ… ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ…
Σείριος
________________________________
Ο εξαίρετος βιογράφος, του Μεγίστου της οικουμένης, ο Αρριανός, στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» περιγράφει (άλλο) ένα περιστατικό στο οποίο καθιερώνεται το μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος στην επιστροφή του από την εκστρατεία στην Ινδική, με τους στρατιώτες του διέσχισε την έρημο της Γεδρωσίας. Μια περιοχή άνυδρη και εξαιρετικά δύσκολη. Αρριανού, «Αλεξάνδρου Ανάβασις», βιβλίο έκτο, 26. Διαβάζουμε:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο (ΜΟΝΟΣ) ΜΕΓΑΣ

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 50 χρόνια προ Αλεξάνδρου υπεγράφη η Ανταλκίδειος είρήνη (-386) με την οποία στην ουσία παρεδίδετο η ηγεμονία της Ελλάδος στον Πέρση βασιλέα. Ποιός μπορούσε τότε να φαντασθεί πως μετά από 52 χρόνια η Περσική αυτοκρατορία θα είχε διαλυθεί και ο Αλέξανδρος θα ήταν κοσμοκράτωρ; Να μην χάνουμε την ελπίδα λοιπόν.
Ιαμ. Σ.

Σείριος είπε...

Χρησιμότατο το σχόλιο. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά στις ιστοσελίδες και όπως λέει και το σοφότατο σχόλιο ας μην χάνουμε τις ελπίδες μας....
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου