Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ

Ο Τέρπανδρος (ο λεγόμενος Kιθαρωδός) ήταν σημαντικός ποιητής και μουσικός της Αρχαίας Ελλάδας. Ο πατέρας του λεγόταν Δέρδενις, γι’ αυτό και επονομάζεται Δερδένεος (στο Πάριο Χρονικό στ. 34) ή γενικά Αντισσαίος.
Γεννήθηκε στην Αντίσσα της Λέσβου και έζησε το πρώτο ήμισυ του -7ου αι. Μετοίκησε στην Σπάρτη τον καιρό του Δεύτερου Μεσσηνιακού Πολέμου, όπως τον συμβούλεψε το Μαντείο των Δελφών για να εξυμνήσει την διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους κατοίκους. Έλαβε μέρος και βραβεύτηκε σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς της εποχής του. Πήρε το βραβείο στην κατηγορία λύρας στην πρώτη διεξαγωγή των Καρνείων το -675, ενώ βραβεύτηκε τέσσερις φορές στα Πύθια, τα οποία τότε διεξάγονταν κάθε εννέα χρόνια. 
Εξέλιξε την λύρα και την έκανε επτάχορδη ενώ ευήβρε την βάρβιτο (=λαγούτο ή βιολοντσέλο) και δημιούργησε μουσική γραφή, για την ομοιόμορφη εκτέλεση των διαφόρων μουσικών κομματιών. Θεμελίωσε τους Νόμους, ένα συγκεκριμένο είδος λυρικής ποίησης προς τιμήν του Απόλλωνα. Μ’ αυτήν την καινοτομία ο Τέρπανδρος συντέλεσε στη βελτίωση της μουσικής, καθώς και της ποίησης, γιατί ήταν ο πρώτος που έγραψε τα ποιήματά του συνοδεύοντας τα με μουσικά σημάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου