Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής, έως σήμερα, ανάγνωσης των πλατωνικών έργων παρουσιάζουμε την εισήγηση της δόκτορος κας ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ με θέμα:
"Ο Κόσμος των Ιδεών του Πλάτωνος: Μεταξύ Ανατολής και Δύσεως".
Η εισήγηση αναπτύχθηκε σε τρείς ομιλίες, οι οποίες δύνανται να χαρακτηριστούν ως αυτοτελείς.
Θέμα α΄ ομιλίας: "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ (ΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ)".
Για την κατανόηση των ομιλιών δεν απαιτείται να διαθέτει κανείς εξειδικευμένες γνώσεις φιλοσοφίας, παρά μόνο να έχει όρεξη να γνωρίσει καλύτερα ένα μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο από την ιστορία της.
Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ.
Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.
Θέμα α΄ ομιλίας : "Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία ανατέλλει στην Ανατολή (Ίωνες στοχαστές)".
Συνοπτικό διάγραμμα ομιλίας:
-Δύο επίπεδα πλατωνικής αναγνώσεως της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας:
1. "Φιλοσοφικός Λόγος" : Ο "Διαλεκτικός Λόγος" του Πλάτωνος ενώνει, ως "γέφυρα" , αλλά και χωρίζει, ως "τομή" την αρχαία ελληνική φιλοσοφία σε "Προ-σωκρατική" και "Μετα-σωκρατική" φιλοσοφία.
2. "Φιλοσοφικό Έργον": Ο Πλάτων, ως "δαίμων" συνδέει τον "Φυσικό Κόσμο" των Προσωκρατικών φιλοσόφων της Ανατολής με τον "Νοητό Κόσμο" των Προσωκρατικών φιλοσόφων της Δύσεως και συγκροτεί την "Διαλεκτική Φιλοσοφία".
-Δύο έννοιες της "Φύσεως":
1. “Φύσις” (Ίωνες στοχαστές): Αυτενεργός δύναμις, υλική και κινούμενη που, μέσω μιας αενάου ανακυκλήσεως, φέρει στο φως το σύνολο των στοιχείων του κόσμου, τα οποία προέρχονται από αυτήν και επιστρέφουν σε αυτή.
2. “Φύσις” (Ελεάτες στοχαστές): Αυτενεργός αρχή, άϋλη και ακίνητη, η οποία συνιστά την αμετάβλητη αιτία της κοσμικής τάξεως.
-Ανατολή: Ίωνες Φιλόσοφοι.
1. Θαλής ο Μιλήσιος και Αναξίμανδρος: "Ύδωρ".
2. Αναξιμένης: "Αήρ".
3. Ηράκλειτος ο Εφέσιος: "Αείζωον Πυρ".
4. Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος: "Νους".
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής της εισηγήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου