Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΜΥΘΟΣ = ΣΥΜΒΟΛΟ-ΙΔΕΑ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ ΜΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΦΘΑΝΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Ο ΑΜΥΗΤΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΥΘΟΥ.

Στο έργο του «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ο Paul Desarme (Πωλ Ντεσάρμ) διευκρινίζει ότι «Οι ΜΥΘΟΙ είναι απλούν περικάλυμμα, που κρύβει θησαυρούς Μυστηριακής Επιστήμης. Σε αυτήν την επιστήμη οι πρώτοι φιλόσοφοι απέκρυψαν γνώσεις περί της Αρχής των όντων και των μεγαλυτέρων Νόμων του Κόσμου. Ευτυχώς, η Ελληνική Γλώσσα παρέχει κριτήριον ασφαλέστατον για την Ελληνική Μυθολογία.»
Ο εσωτεριστής Νικόλαος Μαργιωρής επισημαίνει ότι «Ο Μύθος είναι τεχνικό κατασκεύασμα, για να περιγράψει ενός συμβόλου το περιεχόμενο. Το σύμβολο είναι πάντα μια Μήτρα ιδεατή. Ένα παρουσιαζόμενο αιθερικό ή υπερφυσικό (πέραν από της φύσης τα κατασκευάσματα). Είναι αιθερική παράστασις και εκδήλωσις μιας αλήθειας, που οι ρίζες της είναι βαθιές και φθάνουν ως τις πνευματικές περιοχές.
Κατά συνέπειαν, ο Μύθος είναι το φυσικό ξέσπασμα του αιθερικού συμβόλου ή το φυσικό παρουσίασμα του αοράτου αιθερικού συμβόλου-ΙΔΕΑΣ ή αιθερικού προτύπου. Όμως, το κάθε αιθερικό πρότυπο-ιδέα-σύμβολο, για να νοηθεί, εξηγηθεί, να συνειδητοποιηθεί απ’ τον άνθρωπο, πρέπει να φυσικοπαρουσιασθεί. Τότε παίρνει μορφή Μύθου, που περιέχει μέσα του φάσεις γεγονότων, ώστε να κατανοηθεί. Αυτός που θα μπορέσει να μπει στην αλληγορία του μύθου, θα βρει μπροστά του την ιδέα-σύμβολο-ουσία και θα δικαιώσει τον μύθο.
Αυτό το σύμβολο-ιδέα-ουσία,  πρότυπο, εκμαγείο δεν είναι δυνατόν, ως εκ της φύσεώς του, να παρουσιασθεί στην συνειδητή αντίληψη. Βρίσκεται κατανοητό μόνον από την υποσυνείδηση, που αιθερικοδονείται, ή σπάνιο γεγονός  με την υπερσυνείδηση, που πιάνει υπερδονήσεις πολύ ανώτερες από την συνείδηση, υποσυνείδηση και όλης της ολόγυρα φύσης... Αντιλαμβάνεσθε μια θεία τάξη, που έχει μέσα της το καθετί και που σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται ο νους του ανθρώπου. Αυτή η θεία τάξη έχει καθορίσει τις σχέσεις ιδέας-συμβόλου με τον μύθο. Υφίσταται ΠΑΝΤΑ μια αλληλουχία  ανάμεσα στο σύμβολο-ιδέα-ουσία (αιθερικό πρότυπο) και του μύθου. Αυτοί που μυθοπλόκησαν είχαν μπροστά τους  τα σύμβολα-ιδέες-ουσίες, τα αιθερικά πρότυπα. Πάνω σ’ αυτές τις γνώσεις μυθοπλόκησαν.
Ο Ελληνικός Μύθος ανέλαβε την ηθική διδασκαλία, στον περιορισμένο χώρο του πεπερασμένου, την διδασκαλία του καλού, ώστε να περιορισθεί η αχαλίνωτη αισθησιακή ικανοποίηση, σε όρια περιορισμένα, για την ισορροπία του ΔΥΙΣΜΟΥ. Οι μύθοι, στην εξωτερική πλοκή τους, διδάσκουν ακριβώς αυτό, την απαραίτητη ηθική και τον μετασχηματισμό ιδανικών, ώστε να πετυχαίνεται η αρμονία και η συνεργασία Πνεύματος και ύλης.
Οι ξακουσμένοι ημίθεοι και ήρωες αναγνωρίσθηκαν  απ’ τους ανθρώπους σωστά παιδιά του Θεού, αφού η γήινη ζωή τους χαρακτηρίσθηκε σαν υπόδειγμα συμπεριφοράς, εκδήλωσης και άριστης διέλευσης από την μορφική παράσταση.
Ο Μύθος προέρχεται από την υποσυνείδηση και εκφράζεται με το όργανο της συνείδησης, την γλώσσα. Είναι ένα σύστημα κωδικοποιημένο, που οι πράξεις των Θεών και Θεαινών συγκινούν ή αγανακτούν ή προβληματίζουν ή εμπνέουν και ερεθίζουν σε σκέψεις υψηλές και πρωτογνώριμες, σκέψεις που γεννούν νέες εντυπώσεις, που φθάνουν στο σημείο να αποσυμβολίζουν τις διηγήσεις των μύθων. Έτσι, σιγά-σιγά, θα μπούμε  με στοχασμό ως το αποκορύφωμά του, τον διαλογισμό, σε μια άλλη κατάσταση κρίσης και αντίληψης, που να ανακαλύπτουμε αυτά που κρύβονται πίσω από τις διηγήσεις του μύθου. Τότε ανακαλύπτουμε πως οι Θεοί και οι Θεές, οι Ημίθεοι και οι ήρωες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα κωδικοποιημένο σύστημα, που απόκρυφες δυναμοενέργειες ή δυνάμεις ανωτέρων καταστάσεων, που οι δονήσεις τους είναι καθορισμένο τι αποτελέσματα θα προσφέρουν και τι φαινόμενα θα κάμουν-βγάλουν.
Είναι, λοιπόν, Μύθος η προσωπίδα του συμβόλου-ΙΔΕΑΣ, ένα αιθερικής προέλευσης κατασκεύασμα, το φυσικό ένδυμα, η παραποίηση της αλήθειας του αιθερικού πραγματικού. ΙΔΕΑ-σύμβολο είναι η αιτία και αποτέλεσμά της είναι ο μύθος, ως ανάτυπό της.
Ένας τέλειος τύπος μύθου , δηλ. ένα εσωτερικευμένο σύμβολο ή μια Μήτρα Ιδέα περιλαμβάνει 7 είδη ΚΛΕΙΔΙΑ ή  7 ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΕΣ ή 7 ΔΟΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΤΑΞΗΣ. Πρόκειται για αιθερικά σύμβολα ή Μήτρες ΙΔΕΕΣ, που καλύπτονται από διηγήσεις, μύθους, ώστε ο αμύητος ακροατής να μην καταλαβαίνει τίποτε άλλο, εκτός από τις συγκινήσεις της πλοκής του εξεταζόμενου μύθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου