Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΟΣΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΑΡΕΤΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – ΠΙΝΔΑΡΟΣ

Φιλοσοφικά Αποστάγματα

Δεν ξέρω οι θνητοί να ξέρουν κάτι βέβαιο. Μόνο στων θεών τα λόγια η αλήθεια. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

Αν έχεις φίλους τους θεούς τον άριστο μάντη τον έχεις στο σπίτι σου. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

Δεν τη θέλει ο θεός τη βία, την αρπαγή κατακρίνει και τον πλούτο τον άδικο. Ο ουρανός και η γη είναι για όλους. Μόνο ό,τι μας ανήκει να έχουμε. Τα ξένα όχι. Όχι με τη βία. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

Όποιος προσπαθεί ν' αποτρέψει το θέλημα των θεών απόφαση δείχνει άμυαλη, απόφαση όμως. Την Ανάγκη ποτέ δε θα τη νικήσει κανείς. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ηρακλής)

....................

Κι αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Αντιγόνη)

Το χρήμα, είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ' στους ανθρώπους. Γκρεμίζει πολιτείες, γυρίζει το μυαλό τ' ανθρώπου στο κακό, τον σπρώχνει στην απάτη και στο έγκλημα και χάνεται κάθε ντροπή και σεβασμός και ξεπλανεύει συνειδήσεις τίμιες. -ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Αντιγόνη)

Μακριά από άνθρωπο εχθρό σου και βάρβαρο. Στους σοφούς και καλούς πίστευε μόνο κι αν τους τιμήσεις και δείξεις σεμνός φίλοι σου γίνονται. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ηρακλής)

Κουράζονται κόρη μου και οι συμφορές και πέφτει ο αγέρας τους, ούτε οι ευτυχισμένοι ευτυχούν ως το τέλος, όλα αλλάζουν και πορεύονται αλλιώς και όποιος πιστεύει στην ελπίδα είναι γενναίος. Δειλός είναι όποιος απελπίζεται. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ηρακλής)

....................

Πιστεύω πως είν' ωραίο κανένας να γεννηθεί σοφός και σ' όλα γνωστικός. Μ' αφού δε γίνεται, κάποτ' είναι καλό ν' ακούμε κι εκείνους που λένε το σωστό. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Αντιγόνη)

Την ευτυχία την κρατάει η φρονιμάδα. Ποτέ δεν πρέπει ν' ασεβούμε στους θεούς. Του φαντασμένου η ξιπασιά πληρώνεται ακριβά, μέχρι να βάλει στα γεράματα μυαλό. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Αντιγόνη)

....................

Άρα στους θεούς να θυσιάζουμε να ζητούμε βοήθεια. Και οι μαντείες είναι δόλωμα. Με σταυρωμένα χέρια και μόνο με θυσίες τίποτα δεν γίνεται. Η σύνεση είναι μάντης. Και η φώτιση. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

Υπάρχει θεία Δίκη για τα έργα μας. Τα πληρώνουμε τα έργα μας. Ζωντανοί και νεκροί τα πληρώνουμε - κι ας μην έχουν ψυχή οι νεκροί. Η ψυχή τους τα νιώθει ενωμένη αθάνατη με τον αιώνιο αιθέρα. Να μην πω άλλα. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

https://www.angelfire.com/ut2/athens5thcentury/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου