Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΟΝ ΟΥΕΣΠΑΣΙΑΝΟ

XLI. Θέλω να εξηγήσω γιατί δεν ξανασυναντήθηκε με τον βασιλιά ούτε τον επισκέφθηκε μετά την Αίγυπτο, αν και εκείνος τον κάλεσε πολλές φορές με επιστολές.

Ο Νέρων άφησε ελεύθερη την Ελλάδα — πράξη συνετή, ξένη προς τον χαρακτήρα του — και οι πόλεις ξαναβρήκαν τον παλιό αττικό και δωρικό χαρακτήρα τους.
Όλα κυλούσαν αρμονικά και ειρηνικά, έτσι όπως ποτέ παλιά δεν γινόταν στην Ελλάδα. Όμως με τον ερχομό του Ουεσπασιανού αυτή η κατάσταση ανατράπηκε με το πρόσχημα της εκδή­λωσης επαναστάσεων και άλλων, που δεν δικαιολογούσαν όμως τόση οργή.

Αυτά όχι μόνο στους παθόντες αλλά και στον Απολλώνιο φάνηκαν ασυμβίβαστα με το ήθος της βασιλείας, γι' αυτό έγραψε στον βασιλιά τα εξής:

Ο Απολλώνιος χαιρετά τον βασιλιά Ουεσπασιανό. Υποδούλωσες, όπως λένε την Ελλάδα, και νομίζεις πως έχεις κάτι περισσότερο από τον Ξέρξη. Σου διαφεύγει όμως πως έχεις λιγότερα από τον Νέρωνα γιατί ο Νέρων την είχε στα χέρια του, αλλά την άφησε ελεύθερη. Να είσαι καλά”.

Στον ίδιο.

Προκάλεσες την αντιπάθεια των Ελλήνων γιατί από ελεύθερους τους έκανες δούλους. Τι σου χρειάζεται λοιπόν η συναναστροφή μαζί μου; Να είσαι καλά”.

Στον ίδιο.

Ο Νέρων με παιγνιώδη διάθεση ελευθέρωσε τους Έλλη­νες, εσύ τους υποδούλωσες με κάθε σοβαρότητα. Να είσαι καλά”.

Γι' αυτούς τους λόγους κατηγορούσε ο Απολλώνιος τον Ουεσπασιανό.

Όταν όμως άκουσε ότι στη συνέχεια ο βα­σιλιάς βελτίωσε την τακτική του στη διακυβέρνηση, δεν έκρυβε τη χαρά του, θεωρώντας το γεγονός ευεργεσία προς τον ίδιο.

ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ - ΤΑ ΕΣ ΤΟΝ ΤΥΑΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ Ε'

-------------------------

Ο Ουεσπασιανός μετά τον θάνατο τού Νέρωνα και την εναλλαγή μέσα σε ενάμισι χρόνο τριών βραχύβιων αυτοκρατόρων, τού Γάλβα, τού Όθωνα και τού Βιτέλιου, ανέβηκε στο θρόνο τής Ρώμης, όπου παρέμεινε απ' το 69 – 79.  http://users.sch.gr/xtsamis/

ΕΙΚOΝΑ: Απολλώνιος ο Τυανεύς, χαρακτική ρωμαϊκού χάλκινου μεταλλίου του 4ου αιώνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας Πηγή: https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου