Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Όταν περπατάμε μέσα σε ένα παρθένο δάσος στο οποίο δεν έχει παρέμβει ακόμα ο άνθρωπος, θα παρατηρήσουμε όχι μονάχα την αφθονία της ζωής σε διάφορες μορφές αλλά θα συναντήσουμε επίσης πεσμένα δέντρα, κορμούς σε σήψη, φύλλα που σαπίζουν και ύλη σε αποσύνθεση σε κάθε μας βήμα. Οπουδήποτε κι αν κοιτάξουμε θα δούμε το θάνατο μαζί με τη ζωή να συνυπάρχουν. Μετά από προσεχτικότερη παρατήρηση, όμως, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι οι αποσυντιθέμενοι κορμοί των δέντρων και τα σάπια φύλλα όχι μόνο γεννούν ζωή αλλά είναι και τα ίδια γεμάτα από ζωή. Μικροοργανισμοί εργάζονται ακατάπαυστα και μόρια αναδιατάσσονται. Οπότε ο θάνατος δεν υφίσταται στην πραγματικότητα παρά μόνο η μεταμόρφωση της ύλης. Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό; Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής. Η ζωή δεν έχει αντίθετο. Το αντίθετο του θανάτου είναι η γέννηση. Η ζωή είναι αιώνια.  (Ξάνθη Φιλοσοφείν)

Τα πάντα είναι εναλλαγές ύλης και ενέργειας

«Δεν υπάρχει θάνατος και ζωή, δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Τα πάντα είναι εναλλαγές ύλης και ενέργειας. Η ζωή και ο θάνατος είναι οι πύλες της γνώσης, η μία του υλικού και η άλλη του υπερβατικού κόσμου. Η ψυχή είναι φωτογενής ύλη και αποτελείται από συστατικά της ουσίας του Όλου Φωτός. Ανανεώνεται συνέχεια από μόνη της, αναπαράγεται, δεν φθείρεται, δεν γερνά, δεν πεθαίνει. Είναι αθάνατη.» 

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Γερ. Καλογεράκη ''Η Μεγάλη Προετοιμασία'')

Στο παρακάτω οπτικοακουστικό από το κανάλι Λυγκεύς- Δίαυλος Ηλιοδρομίου προσέξτε τα λόγια του Μεγάλου Μύστη και θεϊκού φιλοσόφου Απολλώνιου Τυανέα, που πριν 2000 χρόνια μιλούσε για το ίδιο θέμα.  

Απολλώνιος ο Τυανεύς - Περί Ζωής και Θανάτου 

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΤΥΑΝΕΥΣ

"Ήν τι Θεών και Ανθρώπου μέσον" (Ευνάπιος ο Ιστορικός)
ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ.

 Επιμέλεια και απόδοση αρχαίου κειμένου: Γιώργος Λαθύρης. Μουσική: Ματθαίος Αρώνης

ΒΙΝΤΕΟ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΩΣ - Επιστολή νη΄

-Στον Βαλέριο. [ Περί ζωής και θανάτου ]
Απόδοση: Ιαλυσσός

Δείτε το κείμενο της Επιστολής εδώ: https://pyrisporos.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

--------------------------

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου