Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Έμπνευση (εν + πνεύμα) : ιδέα που γεννιέται στη συνείδησή μας κάπως ξαφνικά και χωρίς την άμεση συμμετοχή της βούλησης, ως αποτέλεσμα μιας εντύπωσης ή συγκίνησης και όχι κάποιας διανοητικής προσπάθειας.

Καθένας από μας έχει εμπνεύσεις και ξαφνικές αποκαλύψεις άλλων διαστάσεων στην καθημερινή ζωή. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση όπου ξεχνάμε ξαφνικά το όνομα κάποιου ατόμου ή τόπου, ή οποιαδήποτε άλλη λέξη, και δεν μπορούμε να το θυμηθούμε παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλουμε. Έχουμε την εντύπωση πως η λησμονημένη λέξη «βρίσκεται στο στόμα μας» αλλά για ανεξήγητους λόγους «δεν βγαίνει έξω». Κι όλοι μας ξέρουμε πως η λησμονημένη λέξη κάνει ξαφνικά την εμφάνιση της μόλις πάψουμε να την αναζητούμε ή απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάποιο άλλο θέμα. Η ξαφνική αποκάλυψη δεν είναι προϊόν της σκέψης. Πρόκειται για μια έμπνευση που εμφανίζεται εντελώς απροσδόκητα.

Άλλο ένα τυπικό παράδειγμα καθημερινής εμπειρίας της αυθόρμητης έμπνευσης είναι τα αστεία. Όλοι ξέρουμε ότι ένα αστείο δεν μπορεί να εξηγηθεί. Η σύλληψη και το γέλιο έρχονται αυθόρμητα. Όλοι ξέρουμε πως αν το αστείο εξηγηθεί, παύει να είναι αστείο και δεν προκαλεί πλέον γέλιο. Μόνον η ξαφνική σύλληψη του αστείου απελευθερώνει τον χείμαρρο του γέλιου και προσφέρει μια απερίγραπτη εσωτερική ευφορία.

Όσο περισσότερο καλλιεργημένο είναι ένα άτομο, άνδρας ή γυναίκα, τόσο περισσότερο έχει αναπτύξει το αίσθημα του χιούμορ. Ο ανεπτυγμένος άνθρωπος μπορεί να γελάσει με τα πάντα.

Το σκοτεινιασμένο ακαλλιέργητο πνεύμα δυσκολεύεται να συλλάβει το αστείο και παρεξηγείται εύκολα.

Ξάνθη Φιλοσοφείν (απόσπασμα)

---------------------------------

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΚΑΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Ο ΑΙΘΕΡΑΣ, ΑΚΑΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΔΙΟΣΗΜΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΙΟΥΜΟΡ  &   ΑΡΧΑΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΘΑΝΑΤΟ

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Ένα άλλο μυστηριώδες φαινόμενο είναι η δημιουργική ικανότητα που αποδίδεται στον εγκέφαλο. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο εγκέφαλος δεν δημιουργεί τίποτα: είναι ένας δέκτης που συλλαμβάνει νοητικά κύματα που προέρχονται από έναν άγνωστο πομπό. Όλες οι εγκεφαλικές δημιουργίες του ανθρώπου, δεν είναι παρά αντανακλάσεις άλλων παράλληλων συμπάντων και συμβάντων.
Έμπνευση (από το εν-πνέω) είναι ο συντονισμός του εγκεφάλου με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, αγνώστου προελεύσεως.
Ο άνθρωπος δεν εφευρίσκει τίποτα, απλά ανακαλύπτει πράγματα που ήδη προϋπάρχουν.
Το ίδιο συμβαίνει με κάθε μορφή καλλιτεχνικής, διανοητικής, και επιστημονικής δημιουργίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Χοροσκέλη “Για να τελειώνουμε με όλα” Εκδόσεις ΔΙΟΝ

https://enneaetifotos.blogspot.com/2020/03/blog-post_29.html

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου