Η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, διδαχής, ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπιστεί ως είδος λογοτεχνίας, θρησκείας και κυρίως ως πολιτιστική κληρονομιά. Κατά την διάρκεια των αρχαιότερων χρόνων η Μυθολογία ήταν τρόπος σκέψης, άξονας κρίσεως και πάνω στην διδασκαλία της Μυθολογίας, στηρίζονταν ολόκληρη η συνείδηση των Αρχαίων Ελλήνων για να πράξουν το ορθό.
Η
μυθική αφήγηση είναι κυρίαρχη σχεδόν
σε κάθε μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας.
Μεταξύ των λογοτεχνικών πηγών, χρονολογικά
πρώτα, είναι τα δύο επικά ποιήματα του
Ομήρου, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Οι
Ομηρικοί Ύμνοι, παρά το όνομά τους, δεν
έχουν καμία σχέση με τον Όμηρο. Άλλοι
ποιητές ολοκλήρωσαν τον συγκεκριμένο
επικό κύκλο με μικρότερα ποιήματα, αλλά
τα περισσότερα δεν έχουν σωθεί. Το
μοναδικό μυθογραφικό εγχειρίδιο που
επέζησε από την Αρχαιότητα
είναι η Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου.
Ο Ησίοδος, καταθέτει στη Θεογονία την πληρέστερη καταγραφή των πρώιμων ελληνικών μύθων. Οι μύθοι της Θεογονίας, που διαμόρφωσαν τις λαϊκές δοξασίες, διηγούνται τη δημιουργία του κόσμου, την προέλευση των Θεών, των τιτάνων, των γιγάντων και τον σχηματισμό των γενεαλογιών. Στο Έργα και Ημέραι του Ησίοδου, ένα διδακτικό ποίημα για τη αγροτική ζωή, περιλαμβάνει επίσης τους μύθους του Προμηθέα, της Πανδώρας και των τεσσάρων εποχών. Ο ποιητής δίνει συμβουλές ώστε να επιβιώσεις σε έναν επικίνδυνο κόσμο.
Οι λυρικοί ποιητές εμπνέονταν συχνά από μύθους, αλλά η βαθμιαία επεξεργασία μετέτρεπε τα έργα σε λιγότερο αφηγηματικά και περισσότερο υπαινικτικά. Σαν αποτέλεσμα, ο Πίνδαρος, ο Βακχυλίδης, ο Σιμωνίδης, και οι βουκολικοί ποιητές, όπως ο Θεόκριτος και ο Βίων, παρέχουν μεμονωμένα μυθολογικά γεγονότα στα έργα τους. Απ’ την άλλη, οι μύθοι ήταν σε περίοπτη θέση στο κλασσικό αθηναϊκό δράμα. Οι τρεις μεγάλοι τραγικοί συγγραφείς Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης εμπνεύστηκαν σε πολλά έργα τους από την μυθική εποχή των ηρώων και του Τρωικού πολέμου. Έτσι πολλές από τις μεγάλες μυθικές ιστορίες (π.χ. ο Αγαμέμνων και τα παιδιά του, ο Οιδίπους, ο Ιάσων, η Μήδεια κ.λπ.) πήραν την κλασική μορφή τους μέσα από τραγικά θεατρικά έργα. Και ο κωμικός θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης επίσης χρησιμοποίησε τους μύθους, π.χ. στους Όρνιθες και στους Βατράχους.Οι ιστορικοί Ηρόδοτος και Διόδωρος Σικελιώτης, και οι γεωγράφοι Παυσανίας και Στράβων, που ταξίδεψαν σε όλο τον ελληνικό κόσμο και κατέγραψαν τις ιστορίες που άκουσαν, παρέχουν τους πολυάριθμους τοπικούς μύθους, σώζοντας έτσι τις λιγότερο γνωστές εναλλακτικές εκδόσεις. Ο Ηρόδοτος ειδικότερα, ερεύνησε τις διάφορες παραδόσεις που άκουσε και κατέληξε στις ιστορικές ή μυθολογικές ρίζες της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και ανατολής.
Η λογοτεχνία της Ελληνιστικής
και Ρωμαϊκής εποχής, περιέχει πολλές
σημαντικές λεπτομέρειες. Σε αυτή την
κατηγορία περιλαμβάνονται:
Οι ποιητές
της Ελληνιστικής εποχής Απολλώνιος ο
Ρόδιος, Καλλίμαχος, Ερατοσθένης και
Παρθένιος.
Οι Λατίνοι ποιητές Οβίδιος,
Στάτιος, Βαλέριος Φλάκκος, Σενέκας και
Βιργίλιος με σχόλια του Σέρβιου.
Οι
μεταγενέστεροι Έλληνες ποιητές του
τέλους της Αρχαιότητας Νόννος ο
Πανοπολίτης και Κόιντος ο Σμυρναίος.
Τα
Αρχαία
μυθιστορήματα του Απουλήιου, του
Πετρώνιου, του Λολλιανού, του Ηλιόδωρου
και του Αχιλλέα Τατίου.
Το Fabulae και
το Astronomica του Ρωμαίου συγγραφέα Υγίνου
είναι δύο σημαντικές, μη ποιητικές
επιτομές της Ελληνικής
Μυθολογίας.
Το Imagines του Φιλόστρατου του πρεσβύτερου
και του νεότερου και οι περιγραφές του
Καλλίστρατου, είναι άλλες δύο χρήσιμες
πηγές.
Τέλος, ο χριστιανικός συγγραφέας και φιλόσοφος Αρνόβιος αναφέρει κάποιες πρακτικές λατρείας προκειμένου να τις δυσφημήσει, ενώ και διάφοροι άλλοι βυζαντινοί συγγραφείς παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες για μύθους, που πηγάζουν από χαμένα ελληνικά έργα.
Άλλα έργα που βοήθησαν σημαντικά στη συντήρηση των μύθων είναι το λεξικό του Ησύχιου, το λεξικο Σούδα, και οι πραγματείες του Ιωάννη Τζέτζη και του Ευστάθιου Θεσσαλονίκης.http://theseus-aegean.blogspot.com/
------------------------------------
ΠΛΑΤΩΝ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΥΘΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ!
"ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου