Η ιδέα πως άλλοι κόσμοι, διαφορετικοί ή παρόμοιοι με τον δικό μας, μπορεί να φιλοξενούν άλλα, εξωγήινα πλάσματα, δεν είναι «παιδί» του σύγχρονου κόσμου: Η ανθρωπότητα το σκέφτεται αυτό από τότε που άρχισε να κοιτά ψηλά στους ουρανούς, όπου έβλεπε τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα άστρα και τους πλανήτες. Κάθε είδους μύθοι, θρύλοι και ιστορίες «γεννήθηκαν» για τους κατοίκους του ουρανού, με θεούς, δαίμονες, πνεύματα και αγγέλους να καθίστανται οι πρώτοι «εξωγήινοι» (με την αυστηρή- «έξω από τη Γη» - έννοια του όρου).
Κάποια στιγμή, ωστόσο, οι μυθολογικές προσεγγίσεις άρχισαν να αντικαθίστανται από πιο «υλιστικές», με την έννοια των εξωγήινων όντων, των πλασμάτων δηλαδή από άλλους κόσμους/ πλανήτες, να αποκτά τις πρώτες της πρωτοεπιστημονικές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα του -6ου αιώνα, όπως γράφει στο βιβλίο του «Extraterrestrials» ο Γουέιντ Ράους, δημοσιογράφος επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων και κάτοχος διδακτορικού στην Ιστορία της Τεχνολογίας.
«Από όσο γνωρίζω, οι κύριοι Έλληνες φιλόσοφοι που άγγιξαν την ιδέα των άλλων κόσμων ήταν ο Αναξίμανδρος, ο Αναξαγόρας, ο Δημόκριτος, ο Μητρόδωρος και ο Επίκουρος» λέει στη HuffPost Greece ο κ. Ράους, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το βιβλίο και την έρευνά του.
Όπως περιγράφει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του, ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος συνέβαλε αποφασιστικά στο θέμα, καθώς ήταν ο πρώτος που παρουσίασε την ιδέα ότι η Γη είναι ένα σώμα που αιωρείται μέσα σε ένα άπειρο κενό, χωρίς να συγκρατείται από κάπου - και αυτό 2.200 χρόνια πριν τον Ισαάκ Νεύτωνα. Ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ τη χαρακτήρισε ως «μια από τις πιο τολμηρές, πιο επαναστατικές... ιδέες σε όλη την ιστορία της ανθρώπινης διανόησης».
Ο Αναξίμανδρος ήταν και ο πρώτος που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι κόσμοι σαν τον δικό μας.
Αυτοί που ακολούθησαν τον Αναξίμανδρο είχαν πιο σαφείς ιδέες. Ο Δημόκριτος πίστευε ότι υπήρχε μια άπειρη ποσότητα ατόμων, οπότε και οι κόσμοι θα έπρεπε να είναι άπειροι. Ο μαθητής του, Μητρόδωρος ο Χίος, πίστευε ότι θα ήταν παράδοξο σε ένα μεγάλο χωράφι να μεγάλωνε ένα μόνο στάχυ και σε ένα άπειρο Διάστημα να υπάρχει μόνο ένας κόσμος.
Ο Επίκουρος, που είναι γνωστός περισσότερο για τη φιλοσοφία του περί ηδονής/ ευχαρίστησης, επίσης είχε μελετήσει τον Δημόκριτο (που είχε ζήσει έναν αιώνα πριν), υιοθετώντας μεγάλο μέρος των ιδεών του, μεταξύ των οποίων και η ιδέα ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί κόσμοι: Σε επιστολή του στον Ηρόδοτο έλεγε πως υπάρχει άπειρος αριθμός κόσμων, κάποιοι παρόμοιοι με τον δικό μας και κάποιοι όχι. Οι ιδέες του Επίκουρου επηρέασαν πολλούς μελλοντικούς φιλοσόφους και θεολόγους: Ο Λουκρήτιος έγραφε πως αν υπάρχουν «τόσοι σπόροι» που δεν μπορεί να μετρήσει κανείς σε ολόκληρες ζωές, και αν η φύση ακολουθεί παρόμοιους κανόνες, τότε πρέπει υπάρχουν και άλλοι κόσμοι και άλλα είδη ανθρώπων.
(απόσπασμα)
--------------------------------
1 σχόλιο:
Αποφάνθηκε ο Αναξαγόρας, ότι είναι δυνατόν, και σε άλλο μέρος του κοσμικού συστήματος εκτός από την Γη, να δημιουργηθεί ανθρώπινος βίος παρόμοιος με τον δικό μας!!!
Δημοσίευση σχολίου