Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Χαλκιδική: Σπουδαία ανακάλυψη των αρχαιολόγων στη Φούρκα - Τι σημαίνει για το βασίλειο της αρχαίας Μένδης.

Η περιβόητη ομάδα Παρμενίσκου φαίνεται πως είχε τα δικά της εργαστήρια.

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην παραλία της Φούρκας στη Χαλκιδική, καθώς βρέθηκαν τα εργαστήρια της περιβόητης ομάδας Παρμενίσκου.

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και σπουδαία είδηση, η πεποίθηση των αρχαιολόγων, ότι εντόπισαν στη Φούρκα εργαστήρια της περίφημης "ομάδας Παρμενίσκου", διευρύνοντας τα ιστορικά γεωγραφικά όρια της παρακείμενης αρχαίας Μένδης.

Τα ευρήματα (κυρίως αμφορείς και γραπτή Χαλκιδικιώτικη κεραμική) των εργαστηρίων χρονολογούνται από το 2ο τέταρτο του 5ου αιώνα ως τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Βρέθηκε και κτίσμα (πιθανολογείται κατάστημα) που χρονολογείται από την μακεδονική περίοδο, γεγονός που δείχνει τη συνέχεια του Βασιλείου της Αρχαίας Μένδης στους αιώνες. Ο αρχαϊκός κούρος που βρέθηκε επίσης στην περιοχή θεωρείται μοναδικός στη Μακεδονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά.

Επίσης, «ο κλίβανος που βρέθηκε είναι όμοιος με τους κλιβάνους που βρέθηκαν στην αρχαία Μένδη, όπως επίσης οι αμφορείς και τα υποστατά της ομάδας Παρμενίσκου.

Σημαντική επίσης είναι η ανακάλυψη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων ενός πλοίου της επαναστατικής περιόδου, σε πάρα πολύ καλή κατάσταση (διασώζονται ακόμη και τα κατάρτια του), έμφορτο πολεμικού υλικού, στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Φούρκας.

Θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην ανάδειξη του αρχαιολογικού αυτού χώρου που προσθέτει σημαντικά κομμάτια στην ιστορία του τόπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημάρχου.

https://www.makthes.gr/

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Η ομάδα Παρμενίσκου είναι ένας συμβατικός όρος που διακρίθηκε από τη Virginia R. Grace (1956) για να περιγράψει έναν τύπο κεραμικής (αμφορείς) που παρήχθη στη Μακεδονία κατά τον -3ο αιώνα. 

Η Πέλλα φαίνεται να είναι το κέντρο παραγωγής αυτού του ομίλου. Αμφορείς αυτού του τύπου απλώνονταν στο βόρειο Αιγαίο, την Κόρινθο, την Τροία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου