Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΜΥΘΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΤΑΝ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ.

Διατηρεί την ανωνυμία, μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την θεά Αθηνά, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει.
Υπομένει καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη του στόχου και όχι η στείρα αντιπαράθεση.
Όταν έρχεται η ώρα, όταν τους έχει περιορίσει άοπλους σε ένα δωμάτιο, εκφράζει την οργή του, δεν δείχνει οίκτο, γιατί ο κόσμος του είναι η ζωή του που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, είναι η πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον ξένιο Δία.

Ενδιαφέρον έχει η ονομασία των μνηστήρων.

Ο ισχυρότερος και ο πλέον θρασύς από αυτούς είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.
Παραπέμπει στην ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, που οδηγεί στο θάμπωμα της πραγματικότητας και τη λήψη αποφάσεων που δεν αντιστοιχούν σε αποφάσεις καθαρού νου.
Είναι το θεμελιώδες βήμα στην προσπάθεια καθυπόταξης και δουλείας.

Ο επόμενος μνηστήρας είναι ο ΕΥΡΥΜΑΧΟΣ.
Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε μαχητή που για την επικράτηση του χρησιμοποιεί αδίστακτα όλο το εύρος των δυνατοτήτων, κάθε μέσον.

ΑΜΦΙΝΟΜΟΣ είναι το όνομα του τρίτου μνηστήρα.
Αμφίνομος, αυτός που διαστρεβλώνει τον νόμο και την τάξη των πραγμάτων.

Τέλος, ο τέταρτος από τους μνηστήρες είναι ο ΑΓΕΛΑΟΣ.
Άγει τον λαό, τον παρασύρει, τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη.

Αντίνοος, Ευρύμαχος, Αμφίνομος, Αγέλαος... Συμπληρώνει ο ένας τον άλλον στο σχηματισμό ενός καταστροφικού συνόλου.
Ο Αντίνοος είναι στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα.
Είναι αυτός που πρέπει να εξαφανιστεί πρώτος, γιατί είναι ο πιο επικίνδυνος.
Και πως τον σκοτώνει; Ρίχνοντας φονικό βέλος στον ΛΑΙΜΟ του, για να του στερήσει τη δυνατότητα ομιλίας, τη δυνατότητα επικοινωνίας που τη χρησιμοποιούσε για να καθυποτάξει την νόηση των ανθρώπων.

Αντίνοος, Ευρύμαχος, Αμφίνομος, Αγέλαος... Τόσο μακρινοί, τόσο οικείοι. Μυθικά πρόσωπα που ζουν για αιώνες στην πραγματικότητα...

Πηγή: https://www.diodos.gr/

EIKONΑ: Μνηστηροφονία. Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος, με τη βοήθεια του χοιροβοσκού Εύμαιου, σκοτώνουν τους μνηστήρες. Εικονίζονται 12 μνηστήρες. Δεξιά ο Οδυσσέας με το τόξο, ο Τηλέμαχος με την ασπίδα και ο Εύμαιος πάνω από τον Οδυσσέα. Κωδονόσχημος κρατήρας, Ζωγράφος του Ιξίονα, -330. Παρίσι, Λούβρο, CA 7124. Πηγή: http://users.sch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου