Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡOΚΛΟΣ: TO ΜEΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚO EΡΓΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕIΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟIΗΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΛOΓΩΝ ΜEΣΑ ΜΑΣ

Στην Ελληνική αντίληψη ο νους είναι ελεύθερος και ανακαλύπτει την αλήθεια στη βάση της δικής του λογικής θεώρησης είτε από μόνος του με ενδοσκόπηση, είτε μέσα από την διαλεκτική με έναν συνομιλητή, είτε μέσα από την μελέτη και τον στοχασμό.

Στην Ελληνική κοσμοθεώρηση ο άνθρωπος μετέρχεται τον ΛΟΓΟ, γίνεται κοινωνός του και για να συλλάβει την αλήθεια ανέρχεται, ανεβαίνει αενάως πνευματικό επίπεδο με βάση τις δικές του δυνάμεις θεώμενος τα όντα.

"Γιατί μέγιστο και συναρπαστικό έργο της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ είναι η ενεργοποίηση των ουσιωδών λόγων μέσα μας", μας λέει ο Πρόκλος

Και οι λόγοι αυτοί που είναι ανενεργοί μέσα μας λόγω της λήθης, απαρτίζουν το σύνολο της ουσίας μας. Και ο δρόμος προς την Α - ΛΗΘΕΙΑ είναι ο δρόμος της μνήμης (Μνημοσύνη) και της καλλιέργειας του ΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΥ μας με την ενεργοποίηση του συνόλου των λόγων της ουσίας μας μέσα στην αιωνιότητα.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ του πλατωνικού διαλόγου αντιστοιχεί στον Δαίμονα που μας έλαχε και είναι αυτός που θα μας καθοδηγήσει να ανέλθουμε πνευματικά. Ο Δαίμων μας (Σωκράτης) αυτός θα μας πλησιάσει (Αλκιβιάδης) όταν εμείς θα έχουμε το "γνώθι σε αυτόν", και θα έχουμε απαγκιστρωθεί από τα έντονα πάθη και έχουμε αρχίσει να φιλοσοφούμε....

adventitiousness60

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου