Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Αιγαίο:Το Αρχιπέλαγος της Ιστορίας, της Γεωοικονομίας και η διαχρονικότητα Ελληνικής Γλώσσας & Γραφής

Στις "Αντιθέσεις" , ο "Αιγαιακός Πολιτισμός και η Γραφή στα μέσα της 3ης Χιλιετίας". 

Πως θεμελιώνουν το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος κι όχι ως μια ημίκλειστη θάλασσα, με ιστορική ενότητα και συνέχεια μέχρι σήμερα, κονιορτοποιώντας αφηγήματα της τελευταίας δεκαετίας, για "Γαλάζιες Πατρίδες" και "μοιρασίες" στο Αιγαίο …

- Το φαινόμενο του Αιγαιακού Πολιτισμού, με προσδιορισμό : τόπο-χάρτη-έκταση/ χρονική περίοδο/τεχνοτροπία / επέκταση ταξίδια, οικονομία τροφή εμπόριο.

- Προϋποθέσεις δημιουργίας πρωτογραφής και συμβόλων. Η Γραφή του 2400 π.Χ η εμφάνιση των Συμβόλων στο Ριβάρι της Μήλου

- Τι αποκαλύπτει η Σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα των Βόρειων Σποράδων

- Τι μας λέει η επιγραφή του Δισπήλιου στη Καστοριά

- Τα ευρήματα γραφής- τι είναι με τι ομοιάζουν - τι άλλα σύμβολα εμφανίζονται στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής

- Η δημιουργία της Μινωικής γραφής - εμφάνιση και ερμηνεία επιγραφών, σε διάφορα μέρη του κόσμου

- Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας από τη μινωική εποχή ως τη σύγχρονη Ελλάδα, ο αντίκτυπος και οι παγκόσμιες διαστάσεις της από τα μαθηματικά μέχρι τις εγκεφαλικές συνάψεις στην εποχή μονοπωλιακής κυριαρχίας της Αγγλοσαξωνικής Διαλέκτου

Στο στούντιο της εκπομπής ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο Αδαμάντιος Σάμψων, Αρχαιολόγος Σπηλαιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

και ο Δρ. Μάνος Παπαδάκης, Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

📺 Αντιθέσεις στην ΚΡΗΤΗ TV με τον Γιώργο Σαχίνη 

----------------------------

Δείτε επίσης:

Τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, όπως υποστηρίζει ο κρητικός ερευνητής αιγαιακών γραφών, Δρ Μηνάς Τσικριτσής.

ΜΙΝΩΪΚΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

------------------------

Ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής ανέσυρε από τα αρχεία του Μουσείου Ηρακλείου ένα εύρημα που αλλάζει τη γνώση μας για τον μινωικό πολιτισμό: το πρώτο ηλιακό ρολόι και αναλογικό υπολογιστή γεωγραφικού πλάτους και εκλείψεων, που προηγείται του μηχανισμού των Αντικυθήρων κατά 1.400 χρόνια. 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ «ΓΚΑΤΖΕΤ» ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!


ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου