Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Διονυσιακός Θίασος

Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας (α΄πλευρά) με αναπαράσταση Διονυσιακού θιάσου. Ύψος 61,9 εκ. Διάμετρος: 40,7 εκ.. Αποδίδεται στο ζωγράφο του Αχιλλέως -450 με -445. 

Η αναπαράσταση του θεού Διονύσου σε πομπή με μαινάδες και σατύρους είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα σε αττικά αγγεία, αρχίζοντας από το δεύτερο τέταρτο του -6ου αιώνα. Οκτώ μαινάδες και δύο σάτυροι συνοδεύουν τον θεό του κρασιού γύρω από το σώμα του αγγείου.

Ο θεός φορά μακρύ χιτώνα, και δέρμα λεοπάρδαλης, ενδρομίδες (μπότες) και μια φαρδιά ταινία γύρω από το κεφάλι του. Προχωρά γρήγορα προς τα δεξιά αλλά κοιτάζοντας προς τα πίσω και κρατά ένα κλαδί στο αριστερό του χέρι κι έναν κάνθαρο στο δεξί.

Κάθε μαινάδα του θιάσου είναι διαφορετική. Άλλη παίζει τύμπανο, άλλη αυλό, άλλη χορεύει εκστασιασμένη με το κεφάλι προς τα κάτω, άλλες δύο είναι αγκαλιασμένες με την δεξιά να έχει ένα φίδι τυλιγμένο στο αριστερό της χέρι και άλλη να κρατά τα δύο κομμάτια ενός διαμελισμένου ελαφιού χορεύοντας με τα πόδια ανοιχτά. Μεγάλη ποικιλία παρατηρείται στα φορέματά τους.

Οι δύο σάτυροι χορεύουν με το ένα χέρι σηκωμένο, κρατώντας δαυλούς, κλαδιά και θύρσους.
Εξαιρετική είναι και η απεικόνιση της έκστασης των μορφών που συνδέονται με τη λατρεία του Διονύσου και το θέμα είναι ιδανικό για αμφορέα κρασιού.

ΑΡΧΑΙΟλόγιον 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Οξυπύθμενος αμφορέας του “ζωγράφου του Κλεοφράδη”: Ο Διόνυσος με μαινάδες και Σατύρους, -500 με -490. 
Μόναχο, Staatliche Antikensammlungen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου