Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ένα άψογα διατηρημένο άγαλμα με λαξευμένη επιγραφή στα Ελληνικά από την Αρχαία πόλη της Οδησσού έφεραν στο φως αρχαιολόγοι.

Άθικτο ανασύρθηκε ένα άγαλμα στην αρχαία Οδησσό. Φωτογραφία: BTA

Μελετητές από το περιφερειακό ιστορικό μουσείο της Βάρνας, (την μεγαλύτερη ναυτική πόλη της Βουλγαρίας σήμερα), αποκάλυψαν την ανακάλυψη του εξαιρετικού αυτού ευρήματος στη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία πόλη. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό της ρωμαϊκή εποχής, ελαφρά ψηλότερο από το μέσο ύψος του ανθρώπου.

Το άγαλμα, αναπαριστά την μορφή ενός άνδρα της μέσης ηλικίας, με κοντή γενειάδα, ντυμένο με μια τόγκα (χαρακτηριστικό ένδυμα της Αρχαίας Ρώμης) και μία περγαμηνή στο χέρι του.

Στο βάθρο του, το άγαλμα είχε χαραγμένη την επιγραφή με το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα. Φωτογραφία: ΒΤΑ

Στο μπροστινό τμήμα του βάθρου, είναι λαξευμένη μια επιγραφή, η οποία, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση, αναφέρει το όνομα του αναπαριστώμενου άνδρα: Γ(αι) Μάριος Ερμογένης.

Το μοναδικό τμήμα που έλειπε, είναι καρπός του, ενώ υπάρχουν ελάχιστες φθορές στο πρόσωπο. Έτσι, πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, προτού να εκτεθεί, αναφέρει η αρχαιολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας στη σελίδα της στο Facebook.

Περισσότερα: https://www.enikos.gr

-------------------------------

Επιγραφή 2.000 ετών στην Aρχαία Eλληνική πόλη Ανεμούριον της Κιλικίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου