Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε μια εποχή ακραίων αντιφάσεων στις οποίες φαίνεται να συνυπάρχουν αντίθετες τάσεις.

Αυτές είναι στιγμές κατά τις οποίες τα άτομα φροντίζουν πολύ περισσότερο το σώμα τους και έχουν εμμονή με τη διατροφή και τις νέες υγιεινές τάσεις, ενώ η παχυσαρκία είναι μια επιδημία.

Ζούμε στη μέση ενός παράδοξου συνδυασμού χαράς και φόβου, διασκέδασης και άγχους, ευφορίας και ανησυχίας.

Έχει ειπωθεί ότι: «Όταν ένας πολιτισμός γίνεται εξωτερικά εντυπωσιακός αλλά παραμένει εσωτερικά φτωχός, όταν οι πολιτικές σχέσεις γίνονται μια περίτεχνη πρόσοψη για να κρύβονται πνευματικά άδεια δωμάτια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν απειλητικά προβλήματα παντού».

Αυτό το απόσπασμα περιγράφει επαρκώς την τρέχουσα κατάστασή μας, αν και ο συγγραφέας του, ο Paul Brunton, το δημοσίευσε το 1952. Ωστόσο, παραμένει τόσο σωστό στην ανάλυσή του για την εποχή μας όσο και στην εποχή του. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι, πράγματι, αυτά τα «απειλητικά προβλήματα» εμφανίζονται παντού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν «απευαισθητοποιηθεί πνευματικά» από αυτό που βλέπουν να συμβαίνει στον κόσμο. Οι λέξεις «μυστικιστικό» και «πνευματικό» παραμένουν ασαφείς και αιθέριες.

Οι άνθρωποι πάντα βασίζονταν στη γλώσσα για να παρέχουν καθοδήγηση και τροφή. Αλλά σε αυτό το νοητικό περιβάλλον, οι λέξεις δεν είναι παρά σκελετικά υπολείμματα αληθινής σάρκας.

Η κρίση της εποχής μας, έχει ξεκαθαρίσει ελάχιστα ζητήματα και κατάφερε να περιπλέξει σχεδόν όλα τα άλλα για εμάς τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει πουθενά να απευθυνθείτε δημόσια για να βρείτε την αλήθεια.

Προφανώς υπάρχει ελάχιστη πίστη στο παρόν και υπερβολική αβεβαιότητα για το μέλλον. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν και έχουν αμφιβολίες που μεγαλώνουν μέσα στο μυαλό τους.

Απουσία νοήματος
Σε αυτούς τους σύγχρονους καιρούς υπάρχει μια αίσθηση, ότι κάτι λείπει ή έχει εξαφανιστεί στη ζωή πολλών ανθρώπων. Δυστυχώς, η καταναλωτική αγορά έχει καλύψει την ανάγκη νοήματος.

Σήμερα η πραγματική μάχη δίνεται μεταξύ, της υλικής προοπτικής της ζωής και αυτή της εσωτερικής ανάπτυξης...

Πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο είναι εκδηλώσεις θεμάτων που υπάρχουν μέσα μας. Ο θυμός και η αρνητικότητα που βλέπουμε τόσο πολύ στον κόσμο είναι μια προβολή της συλλογικής εσωτερικής κατάστασης της ανθρωπότητας. Μπορούμε να εκδηλώσουμε όνειρο και εφιάλτη και τα μοιραζόμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης.

Δεν αρκεί να είσαι σωματικά ώριμος: Πρέπει επίσης να είμαστε ώριμοι συναισθηματικά, διανοητικά και εσωτερικά...

Οι πολιτισμοί και οι κοινωνίες μας είναι ανισόρροπες γιατί προσπαθούν να διέπονται από τεχνητούς νόμους που αγνοούν τη διαχρονική σοφία που αντιστοιχεί στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Είναι μια κυρίαρχη νοοτροπία που προωθεί μια κοντόφθαλμη, μυωπική άποψη του κόσμου, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, ασχολείται μόνο με τα φυσικά κέρδη και την υλική δύναμη.
Μια νοοτροπία που προάγει τον φόβο, την άμυνα και την επίθεση, αντί για ένα ζεστό και φιλόξενο όραμα.

Οι κοινωνίες μας δεν λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο σκοπό και το βαθύ νόημα της ύπαρξής τους. Μας οδηγούν να ζήσουμε για να εργαστούμε, να απολαύσουμε τον εαυτό μας με περισπασμούς και τελικά να πεθάνουμε με χρέη και φόρους.

Οι σημερινοί λεγόμενοι σύγχρονοι πολιτισμοί είναι όλο και πιο κατακερματισμένοι που δεν μπορούν πλέον να εντοπιστούν με ακρίβεια ή να πλοηγηθούν χρησιμοποιώντας αρχαία σημάδια, σύμβολα και έννοιες.
Χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής είναι ότι νέοι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων.

Αυτό που αποτελεί πλέον την «καθημερινή ζωή» είναι κενό από ζητήματα μεταφυσικού νοήματος. Οποιαδήποτε έννοια του εξελικτικού ή του μεταφυσικού θεωρείται έξω από την καθημερινή ζωή και οι άνθρωποι προγραμματίζονται συνεχώς ενάντια σε τέτοιες βαθιές αλήθειες.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να επιτραπεί τίποτα διαφορετικό -απόκοσμο ή υπερβατικό- να αντικαταστήσει την ευθύνη της καθημερινής μας κοινωνικής ρουτίνας.

Πού είναι το μεταφυσικό;
Οποιαδήποτε κοινωνία ή πολιτισμός που δεν αναγνωρίζει τους ανθρώπους ως εξελικτικό ον θα υπολείπεται στα επιτεύγματά της.

Η αναγνώριση του ανθρώπου ως αναπτυσσόμενου όντος δεν θα προέλθει αρχικά από τον κόσμο και σίγουρα όχι από κοινωνικοπολιτιστικούς και πολιτικούς θεσμούς. Στην αρχή θα προέλθει μόνο από το άτομο, όπου πρέπει να τροφοδοτηθεί η γνήσια αλλαγή. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να είμαστε συνειδητά προσεκτικοί, αλλά, κυρίως, να είμαστε λογικοί και να ενεργούμε πλήρως με ψυχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι άνθρωποι που λόγω της τρέχουσας κρίσης έχουν ξυπνήσει σε όλο τον κόσμο για να αναζητήσουν μεγαλύτερη εσωτερική ανάπτυξη δεν είναι η πλειοψηφία.

Μπορεί να ειπωθεί ότι στο παρόν υπάρχει μια μεταφυσική δυσφορία. Αυτοί οι άνθρωποι που φιλοδοξούν την εσωτερική αυτοανάπτυξη είναι ακόμα πολύ λίγοι.

Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε μια υπερβατική στιγμή στην πορεία του είδους της. Είτε αναγνωρίζεται αυτό είτε όχι, όλοι ζουν και συμμετέχουν σε μια πραγματικότητα που υπάρχει σε βαθιές μεταφυσικές αρχές. Αυτό είναι το ουσιαστικό.

Μπορούμε να επιλέξουμε να συμμετέχουμε σε αυτή τη μεταφυσική πραγματικότητα, συνειδητά και οικειοθελώς, ή να παρασυρθούμε στη ζωή μας χωρίς να συνειδητοποιήσουμε τις δυνάμεις που μας οδηγούν.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε αυτήν την επιλογή και να αποφασίσουμε αν θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτήν.

Κάθε άτομο πρέπει να επιλέξει την ελευθερία του από μέσα.
Η πραγματική θέση της ελευθερίας μπορεί να βρίσκεται μόνο μέσα, στην εσωτερική ύπαρξη, και εκεί πρέπει να δώσουμε την εμπιστοσύνη μας.

bibliotecapleyades.net

----------------------------------------

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

ΜΗΝ ΞΕΦΕΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΣΑΣ, ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου