Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ο ΘΕΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Εικόνα: Η Επιστροφή του Ηφαίστου στον Όλυμπο, με τον Διόνυσο και τον Θίασο του. Όψη Α' αττικής ερυθρόμορφης πελεκίας, 440–430  wikimedia.org

Ο Ήφαιστος. Μια θεϊκή μορφή, με άπειρες περιπέτειες και με ευγένεια ψυχής. Είναι ο θεός της φωτιάς και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, άριστος τεχνίτης των μετάλλων, γι’ αυτό και είναι ο θεός της μεταλλουργίας.

Ένα σημαντικό γεγονός υπήρξε η κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα, όπου σε μια Αρχαία εικονογραφία, ο Ήφαιστος χαρίζει την πανοπλία στη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα και ο Όμηρος την περιγράφει με μεγάλο θαυμασμό.

Ο Ήφαιστος, έφτιαξε το εργαστήρι του στον Όλυμπο, όπου με τις τεχνικές του γνώσεις κατασκεύαζε εργαλεία και όπλα για τους θεούς. Τα όπλα, οι ασπίδες, τα κοσμήματα, τα περιδέραια των θεών, ο χρυσός δίσκος του ήλιου, το σκήπτρο του Αγαμέμνονα, τα βέλη του Απόλλωνα, αλλά και ο ξακουστός Τάλως, το Αρχαίο χάλκινο ρομπότ της Κρήτης, είναι μερικά από τα περίφημα έργα του.

Ως θεός της φωτιάς που είναι, εξουσιάζει και τη φωτιά που υπάρχει στα βάθη της γης και αναγκάζει τα λιωμένα υλικά να εκτινάσσονται από τις τρύπες τους, που οι άνθρωποι ονόμασαν απ’ αυτόν «ηφαίστεια».

Στην «Επίτομη Ελληνική και παγκόσμια Μυθολογία», η Έντιθ Χάμιλτον, σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των Ελληνικών Μύθων, κάνει μια σημαντική αναφορά σχετικά με το εργαστήρι του Ηφαίστου ότι: «έχει εργάτριες που κατασκεύασε από χρυσάφι (χρυσές παρθένες), που μπορούν να κινούνται και τον βοηθούν στη δουλειά». Ασφαλώς εδώ η σκέψη μάς οδηγεί στα περίφημα ρομπότ, όπου οι μηχανές γίνονται υπηρέτες του ανθρώπου.

Καταλήγει λοιπόν η Έντιθ Χάμιλτον: «Ήταν ευγενικός, ειρηνόφιλος, θεός αγαπητός στον ουρανό και στη γη. Μαζί με την Αθηνά, ήταν σημαντικός θεός στη ζωή της πόλεως. Οι δυο τους ήταν προστάτες της βιοτεχνίας που μαζί με τη γεωργία είναι το στήριγμα του πολιτισμού...».

Είναι αλήθεια ότι ο Ήφαιστος μπορεί να χαρακτηριστεί ως πατέρας του τεχνικού πολιτισμού. Τα όπλα του Ηρακλή και η πανοπλία του Αχιλλέα έκρυβαν μια μυστική δύναμη, που κρατούσε τους ήρωες ανίκητους. Ο Ήφαιστος απεκάλυπτε μυστικά μέσα από τα αστραφτερά κατασκευάσματά του. Όλοι του χρωστάνε ευγνωμοσύνη. Ημίθεοι, ήρωες, θνητοί.

Ένας ολύμπιος θεός που έδωσε πνοή σε όλα τα ηφαίστεια του κόσμου. Μια αέναη συμβολική πράξη πέρα από τον μύθο και την ιστορία.

Δημιούργημα του Ηφαίστου ήταν η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα που την έπλασε από πηλό. 

Η δημιουργία του γήινου ανθρώπου: Ο θεός Ήφαιστος πήρε εντολή από τον Δία να κατασκευάσει από χώμα και νερό την γυναίκα (και ο Προμηθέας από χώμα και νερό τον άνδρα «Εκ γης και ύδατος τον άνθρωπο πλάσας»).

Κατά τον Ησίοδο λοιπόν ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα, που στολίζουν με κάθε καλό οι θεές και ο Ερμής της φυτεύει στα στήθη το ψέμα και τα πλάνα λόγια.

Ο Ήφαιστος προστατεύει και βοηθά τους ανθρώπους όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο)

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι του έκτισαν ένα λαμπρό ναό ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης. Τον -5ο αιώνα χτίστηκε ο σπουδαιότερος ναός του Ηφαίστου, ο οποίος διατηρείται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αυτός που από λάθος επικράτησε να λέγεται Θησείο. Στην εορτή του, τα Ηφαίστεια, γινόταν λαμπαδηφορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λατρεία αυτού του θεού έδειχναν εύλογα οι χαλκουργοί και γενικά οι χειροτέχνες.

Η μυθική δύναμη του Ηφαίστου παραμένει μέσα στους αιώνες μια υπερκόσμια αποκάλυψη. Τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο μαρτυρούν τον αιώνιο μόχθο αυτού του Έλληνα θεού να παίρνει και να δίνει ασταμάτητα τη θεϊκή του βοήθεια.

https://simerini.sigmalive.com

--------------------------------

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΑΣΠΙΔΑ

ΤΑΛΩΣ #1  ,  ΤΑΛΩΣ #2

ΕΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΞΟΥ Τ᾿ ΑΡΜΑΤΑ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Η ιδέα της αιθερικής πραγματικότητας που υφαίνει ως δίχτυ ο Ήφαιστος με το πυρ του, αποτελεί μια κορύφωση για την Ελληνική Μυθολογία: Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ , Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου