Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ο ΟΒΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εισαγωγή: Θέλοντας να διδάξει την τέχνη της λησµονιάς ο κατ' εξοχήν ερωτικός Λατίνος ποιητής µάς δίνει ένα έργο ξεχωριστό, γιατί δε µας αφήνει να ξεχάσουμε πόσο δύσκολο είναι να ξεχάσουμε. Κλείνει το µάτι συνωµοτικά στο φτερωτό θεό, βρίσκει στην τέχνη του τα αντίδοτα που δεν ξέρουν στ’ αλήθεια να γιατρεύουν και υποκλίνεται τελικά μπροστά στη δύναμή του, θυμίζοντας πως τα φτερά του έρωτα είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι άνθρωποι για να πετάξουν.

Κατερίνα Μαγγανά

-----------------------

(σελ.: 13) Με το που έµαθε ο Έρωτας τον τίτλο και το περιεχόµενο αυτού του βιβλίου είπε: «Απ’ ό,τι µυρίζοµαι πόλεμο µου ετοιμάζουν».

Φτερωτέ Θεέ, κάνε λίγο κράτει πριν κατηγορήσεις για ένα τέτοιο έγκλημα εμένα, έναν ποιητή που βρίσκομαι πάντα κάτω από τις προσταγές σου. Κι έχω τόσες φορές κρατήσει ψηλά το λάβαρο που µου εμπιστεύτηκες. Μη µε θεωρήσεις σαν τον Τυδέα που πλήγωσε στο χέρι µε το βέλος του τη μάνα σου την Αφροδίτη και την έκανε να πάρει τα άλογα του θεού Άρη και να τρέξει να σωθεί πέρα στους αιθέρες... Στους περισσότερους νέους συμβαίνει, µετά από κάποιο σηµείο της ζωής τους, να είναι επιφυλακτικοί μπροστά στη φλόγα της αγάπης.

Όμως εγώ ο καηµένος πάντα αγαπούσα και, αν θες να ξέρεις, κι αυτή τῃ στιγµή που μιλάμε αγαπώ. Και ποτέ µου δε θα πρόδιδα ούτε εσένα, κακοµαθηµένε, ούτε την τέχνη της ποίησης. Και καµία καινούργια Μούσα δεν είναι ικανή να έρθει και να µε κάνει να απαρνηθώ ό,τι έχω κάνει μέχρι σήµερα.

Αν κάποιος εραστής βρίσκεται µέσα στην ευτυχία και φλογίζεται από πόθο για κάποια άλλη ψυχή, που τυχαίνει μάλιστα ν᾿ ανταποκρίνεται στον έρωτά του, τότε µε γεια του µε χαρά του, ας επωφεληθεί από την καλή του τύχη και ας αφεθεί στην απόλαυση.

Εγώ τον άλλον θέλω να ευεργετήσω µε τις τεχνικές που προτείνω εδώ: Εκείνον που βασανίζεται αναγκασμένος να υπακούει στις παραξενιές της κάθε στρίγγλας. Και μάλιστα πριν η κατάστασή του φτάσει στο απροχώρητο.

(σελ: 43) Aν νοµίζεις πως οι συμβουλές µου έχουν κάποια αξία και πως ο Απόλλωνας µε τη φωνή μου λέει αυτά που θέλει στους θνητούς, προσποιήσου όσο µπορείς, γέλα όταν θέλεις να κλάψεις, και μην την αφήσεις να καταλάβει ότι υποφέρεις. 

Μη νοµίσεις πως έχω την αξίωση να την αφήσεις όταν η σχέση σας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, όχι δεν είµαι πια και τόσο σκληρός. Αλλά αργότερα, προσποιήσου το αντίθετο από αυτό που αισθάνεσαι κι άφησε να γίνει αντιληπτό ότι όλη αυτή η αρχική ορµή σου έχει ξεθυµάνει. Έτσι σιγά σιγά θα το πιστέψεις κι εσύ και θα συµπεριφέρεσαι ανάλογα, χωρίς να χρειάζεται να προσποιείσαι.

Μήπως εγώ δεν έχω τόσες και τόσες φορές προσποιηθεί πως νυστάζω για να µην αναγκασθώ να πάρω µέρος σε κραιπάλες και µεθύσια; Και να δεις που σε λίγο µε πήρε ο ύπνος στ αλήθεια. Να δεις δε γέλια που έκανα κάποτε μ’ έναν που προσποιούταν τον ερωτευμένο µέχρι που στο τέλος έπεσε στην ίδια του την παγίδα κι ερωτεύτηκε στ’ αλήθεια.

Όπως ο έρωτας μπαίνει στις καρδιές σαν τον κλέφτη µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο βγαίνει. Όποιος μπορέσει να πείσει τον εαυτό του ότι γιατρεύτηκε έχει κιόλας γιατρευτεί.

Θα σου πει «έλα απόψε». Δε σου λέω να µην πας, πήγαινε. Αν όµως βρεις την πόρτα κλειστή, δε θα αρχίσεις ούτε τα γλυκόλογα ούτε να βαράς την πόρτα. Κάνε την καρδιά σου το ίδιο σκληρή μ᾿ αυτή την κλειστή πόρτα και συγκρατήσου. Την επομένη όµως μην αφήσεις να φανεί ούτε το παραμικρό σηµάδι στενοχώριας ή κακίας. Θα δεις πώς θα της πέσει ο τουπές και τότε είναι που θα µου είσαι ευγνώμων για τις συμβουλές µου.

Γενικά µη δείξεις πως την έχεις ερωτευτεί και µην αρχίσεις τις περί έρωτα δηλώσεις. Προπαντός µην κάνεις σχέδια. Ούτως ή άλλως θα συμβεί ό,τι δεν έχεις προβλέψει. Αν τα δίχτυα είναι φανερά, κανένα πουλί δεν πιάνεται. Και για να μην της προκαλέσεις µεγάλη ιδέα για τον εαυτό της φρόντισε να µην τρέχεις από πίσω της. Τότε είναι που θᾳ κάνει ό,τι ακριβώς θέλεις. Αν για παράδειγµα είναι η πόρτα της ανοικτή και βγει και σε φωνάξει να µπεις µέσα, εσύ συνέχισε το δρόµο σου σαν να µην τρέχει τίποτα. Αν σου πει «αύριο βράδυ σε περιμένω», δήλωσέ της πως δεν είσαι και σίγουρος πως θα μπορέσεις ν᾿ ανταποκριθείς στην πρόσκλησή της.

Μα καλά, είναι ποτέ δυνατόν να µην µπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι, λίγο µόνο λογικός να φαινόταν, θα µπορούσε να είχε κατακτήσει τον έβδομο ουρανό; Ποιος άραγε θα μπορούσε να µε κατηγορήσει για αυστηρό; Ορίστε µέχρι και το µεσάζοντα κάνω. Εφόσον όµως κάθε άνθρωπος είναι και µια ξεχωρστή περίπτωση, θα πρέπει κι εμείς να προσαρµόζουµε τις συμβουλές µας ανάλογα. Στα χίλια πρόσωπα του κακού θα αντιπαραθέσουµε χίλια αντίδοτα. Υπάρχουν οργανισμοί που πιο καλά θεραπεύονται με βότανα παρά µε χειρουργικό νυστέρι.

ΟΒΙΔΙΟΥ – ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Μετάφραση: Κατερίνα Μαγγανά

Εκδόσεις Περίπλους
--------------------------------

Ο Οβίδιος, ήταν Ρωμαίος ποιητής. Γεννήθηκε το - 43 και πέθανε το 17.

Είναι περισσότερο γνωστός από τις Μεταμορφώσεις, μίας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης γραμμένης σε δακτυλικό εξάμετρο, καθώς και για τις συλλογές ερωτικής ποίησης σε ελεγειακά δίστιχα, και ιδιαίτερα για τους Έρωτες (Amores) και την Ερωτική τέχνη (Ars amatoria). Πολλοί μιμήθηκαν την ποίησή του κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική τέχνη και λογοτεχνία. 
Ο Οβίδιος πέρασε ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα, αφού συνόδευσε σε ένα ταξίδι του εκεί τον Πομπήιο Μάγνο, όπως συνήθιζαν οι νέοι των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και ταξίδεψε αρκετά στην Ελλάδα κερδίζοντας αρκετές εμπειρίες.

el.wikipedia.org

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Ο Οβίδιος γράφει στις «Μεταμορφώσεις»: «Ο Προμηθέας έπλασε τον άνθρωπο, με των θεών να μοιάζει την εικόνα, που όλο τον κόσμο κυβερνούν».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου