Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ...

Δημιουργός εκτελεστής Σωτήρης Πεντέλας. Δίσκος: «ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Καπετάν Χάψας

Ο Σταμάτιος (Στάμος) Κάψας ή καπετάν Χάψας ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής επανάστασης του 1821 από τη Χαλκιδική.

Γεννήθηκε στα Παζαράκια (Κρυοπηγή) Χαλκιδικής στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετοίκησε σε νεαρή ηλικία στη Συκιά Χαλκιδικής προς αναζήτηση εργασίας. Στις 23 Μαρτίου του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αποβιβάστηκε στη χερσόνησο του Άθω μεταφέροντας όπλα και πολεμοφόδια με τη βοήθεια Αινιτών και Ψαριανών καπεταναίων. Εκεί συναντήθηκε με το Στάμο Χάψα και προχώρησαν στη συγκρότηση του επαναστατικού στρατού, προκειμένου να σταματήσουν τις Οθωμανικές δυνάμεις που έρχονταν από Δράμα και Κωνσταντινούπολη, στα Μακεδονικά Τέμπη (Στενά της Ρεντίνας). Η φήμη του έχει φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου οι Θεσσαλονικείς περιμένουν να τον υποδεχτούν ως απελευθερωτή. Τότε του προσάπτεται και το προσωνύμιο καπετάν Χάψας, με την έννοια ότι έχαφτε τους Τούρκους (https://el.wikipedia.org).

Ο Καπετάν Χάψας συνέχισε την πορεία του προς τη Θεσσαλονίκη, οι άνδρες του ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Τα τούρκικα αποσπάσματα που τους αντιμετώπισαν δεν μπόρεσαν να τους αναχαιτίσουν, υποχωρούσαν γρήγορα και έτρεχαν να κρυφτούν προς τη Θεσσαλονίκη. 

Ο Αυστριακός πρόξενος στην πόλη, που παρακολουθούσε από κοντά τα γεγονότα, σε αναφορά του προς τον Αυστριακό Καγκελάριο Μέτερνιχ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική επανάσταση, που έχει ξεσπάσει κιόλας σε πολλές επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκαλεί τη γενική κατάπληξη. Σταματούν οι δουλειές και όπου υπάρχουν πολλοί Έλληνες οι εχθροπραξίες είναι ανοιχτές...
Κινήσεις ζωηρές γίνονται και στη Θεσσαλονίκη μέρα μεσημέρι, επειδή οι επαναστάτες βρίσκονται μόνο λίγες ώρες μακρυά. Βρίσκονται σε ένα χωριό που ονομάζεται Γαλάτιστα και ξεσηκώνουν παντού τις ψυχές των κατοίκων...
Πολυάριθμα πολεμικά καράβια με ξεχωριστή καινούρια σημαία λυμαίνονται τη Θάλασσα, συλλαμβάνουν τουρκικά πλοία, κάνουν νηοψίες στα πλοία των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, που όμως τα σέβονται...
Στο μεταξύ εδώ αυξάνονται οι αταξίες. Η αδημονία και ο γενικός φόβος, μήπως οι Έλληνες χτυπήσουν από στεριά και θάλασσα την πόλη υπάρχει διάχυτος, αν και η κυβέρνηση έχει συλλάβει ως ομήρους τους πιο πλούσιους Έλληνες που ασκούν και την πιο μεγάλη επιρροή».

ΔΙΑΑΣΤΕ: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ και Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ 1821

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΓΕΝΙΑ!!!

Ο Θ. Κολοκοτρώνης διηγείται τον παρακάτω διάλογο με το στρατηγό Χάμιλτον:

Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή. Μου είπε ότι: “Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύση”. 

Εγώ του αποκρίθηκα ότι: “Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα”. 

Με είπε: “Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;”. 

“Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”. Έτσι δεν με ομίλησε πλέον.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ “ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ” 

-----------------------------------

Ο Δρόσος Κόκκινος, αγωνιστής του ‘21, αφηγείται την παρακάτω σκηνή:

Ήμην εις την σκηνήν του Καραϊσκάκη και υπηρέτουν αυτόν συντρώγοντα μετά του Γενναίου -του υιού του Θ. Κολοκοτρώνη- ότε ήκουσα τον εξής διάλογον: 

- “Γενναίε, του λέγει ο Καραϊσκάκης, να μου κάνης την χάριν να μην εκτίθεσαι εις τας μάχας”. 

- “Συ, γιατί εκτίθεσαι;” του λέγει ο Γενναίος. 
- “Έτσι το λέω κι έτσι είναι, απήντησεν ο Καραϊσκάκης. Αν πας εσύ, πάει ο Γέρος. Και αν πάη ο Γέρος πάει η Ελλάς, ενώ σαν εμένα έχει και άλλους το έθνος”. 

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ” Εκδόσεις ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ 

-------------------------------------

 Ο Κολοκοτρώνης πρωτοπάτησε το πόδι του στη Μάνη, αρχίζοντας η Επανάσταση. Από εκεί τράβηξε με Μανιάτες και Μεσσήνιους για την Τριπολιτσά, με σκοπό να την πολιορκήσει. Στο δρόμο, με το πρώτο τουφέκι που κάνανε με τους Τούρκους, ο κόσμος άμαχος κι άπειρος φοβήθηκε και σκόρπισε. Οι άλλοι καπετάνιοι είπανε στον Κολοκοτρώνη:

-Τι θα κάνουμε πια εδώ; Να πάμε κατά το Λιοντάρι, να δούμε τι γίνεται κι εκείνος ο κόσμος.

- Εγώ δεν πάω πουθενά! είπε ο Κολοκοτρώνης. Αν θέλετε εσείς τραβάτε. Εγώ θα μείνω εδώ, να με φάνε τα πουλιά της πατρίδας μου, που με ξέρουνε. 

(Ο Γέρων Κολοκοτρώνης, Φιλήμονος Δοκίμιον Ιστορικόν) συλλογή Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ από το βιβλίο “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ” Εκδόσεις ΔΑΜΙΑΝΟΣ 

λογομνήμων…

------------------------------------------------

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΕΤΣΙ ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΑ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟ !

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 1821 - 1830

Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ!!!

Αφήγηση του τελευταίου δείπνου που έκαμαν μαζί ο Μακρυγιάννης κι ο Γκούρας, στην πολιορκημένη Ακρόπολη, λίγες ώρες πριν από το θάνατο του δευτέρου... 

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Διανοητές όπως ο Αναξίμανδρος και ο Ηράκλειτος πίστευαν στον λόγο πίσω από τη φύση, ενώ οι υλιστές φιλόσοφοι Δημόκριτος και ο μέντοράς του Λεύκιππος ισχυρίστηκαν ότι: Όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, ήταν φτιαγμένα από άτομα σε ένα κενό, με μεμονωμένες ατομικές κινήσεις αυστηρά ελεγχόμενες από αιτιακούς νόμους.

Ο Σωκράτης ισχυρίστηκε περίφημα ότι η άγνοια ήταν η αιτία του κακού (καθώς κανένας άνθρωπος δεν κάνει κακό με τη θέλησή του) παρά η ατομική πράξη, ενώ ο Αριστοτέλης, στη Φυσική και τα Μετά τα φυσικά του, είπε: υπήρξαν "ατυχήματα" που προκλήθηκαν "τυχαία".

[Ο Αριστοτέλης ταξινόμησε τα ενδεχόμενα σε τρεις κατηγορίες: βέβαια ενδεχόμενα τα οποία συμβαίνουν αναγκαία, πιθανά ενδεχόμενα που συμβαίνουν τις περισσότερες φορές, και μη προβλέψιμα ενδεχόμενα που συμβαίνουν από καθαρή τύχη. Θεώρησε το αποτέλεσμα των τυχερών παιχνιδιών ως μη προβλέψιμο. https://el.wikipedia.org ]

Τότε ο Επίκουρος και οι Στωικοί ήρθαν στο προσκήνιο και διατύπωσαν σαφείς ακαθοριστικές και ντετερμινιστικές θέσεις.

Ο Επίκουρος, στο γιατί συμβαίνουν τα πράγματα πρόσθεσε μερικές άλλες αιτίες: «…κάποια πράγματα συμβαίνουν αναγκαστικά, άλλα τυχαία, άλλα μέσω της δικής μας αντιπροσωπείας. Η αναγκαιότητα καταστρέφει την ευθύνη και η πιθανότητα είναι αδιάκοπη. Ενώ οι δικές μας πράξεις είναι αυτόνομες, και σε αυτές αποδίδεται φυσικά ο έπαινος ή η κατηγορία».

Μόλις ο περιπατητικός φιλόσοφος Αλέξανδρος της Αφροδισιάδας (περίπου +200) υπερασπίστηκε την άποψη περί ηθικής ευθύνης, βρήκαμε κάτι που θα ονομάζαμε ελευθεριασμό σήμερα.

Ενώ η Ελληνική Φιλοσοφία δεν είχε ακριβή όρο για την «ελεύθερη βούληση» όπως τα λατινικά ( liberum arbitrium ή libera voluntas ), ο Αλέξανδρος ονόμασε τη συζήτηση σε σχέση με την ευθύνη, (εξαρτάται από εμάς)...

Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις αυτοπροκαλούμενες αποφάσεις, υποστήριξε ο Αλέξανδρος, και μπορεί να επιλέξει να κάνει ή να μην κάνει κάτι, συμπληρώνοντας τον Στωικό φιλόσοφο Χρύσιππο .

Πού μας οδηγεί λοιπόν αυτό, αγαπητέ αναγνώστη;

Ταξινομώντας τη σοφία του παρελθόντος και την επιστήμη του σήμερα, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω κοιτάζοντας βαθιά μέσα στις σκέψεις και τις αποφάσεις μας και να ρωτήσουμε: Έχουμε ελεύθερη βούληση;

by plato May 11, 2021 from ClassicalWisdom Website

μέσω https://www.bibliotecapleyades.net

-------------------------------------------

Ελεύθερη Βούληση ή Αυταπάτη;

Τι Λέει η Θεωρία των Υπερχορδών για την Ελεύθερη Βούληση;

Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Τι Λέει η Θεωρία των Υπερχορδών για την Ελεύθερη Βούληση;

Η θεωρία των υπερχορδών, μια από τις κορυφαίες θεωρίες σήμερα, έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, δηλαδή πώς ταιριάζουν μεταξύ τους η βαρύτητα και η κβαντική φυσική.

Η θεωρία των υπερχορδών υποστηρίζει ότι υπάρχουν 10 διαστάσεις:

Εννέα από αυτές τις διαστάσεις είναι του χώρου και μία είναι του χρόνου.
Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε υπάρχει μια αντίφαση εδώ.

Σύμφωνα με τη θεωρία των υπερχορδών δεν έχετε ελεύθερη βούληση γιατί το μέλλον υπάρχει ήδη. Εάν η θεωρία χορδών αποδειχθεί σωστή, τότε ίσως θα μπορούσαμε τελικά να αποδείξουμε ή να απορρίψουμε την Αιτιοκρατία και να μάθουμε αν έχουμε ελεύθερη βούληση ή όχι.

Η εύρεση απαντήσεων σε αυτά τα μεγάλα επιστημονικά ερωτήματα είναι απλώς διασκεδαστική όσο και απογοητευτική.

by Cynthia McKanzie

March 26, 2018 from MessageToEagle Website

--------------------------------------

Ελεύθερη Βούληση ή Αυταπάτη;

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Σύμφωνα με τη θεωρητική αστροφυσική του Mike Specia στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι νόμοι της φυσικής είναι κυριολεκτικά μαθηματικές συναρτήσεις.

Εισαγάγετε την κατάσταση ενός συστήματος και η έξοδος σας λέει το μέλλον, όπως πού θα προσγειωθεί μια μπάλα που θα πεταχτεί από έναν γκρεμό ή πόσο φως θα λυγίσει καθώς περνά μέσα από το νερό.

Φυσικά, η συλλογή όλων των πληροφοριών που απαιτούνται για την τέλεια περιγραφή της κατάστασης ενός συστήματος μπορεί να είναι αδύνατη.

Το ίδιο μπορεί να είναι και η αναζήτηση να μάθουμε και τον τελευταίο από τους νόμους της φυσικής.

Αλλά φιλοσοφικά, οι κλασικοί φυσικοί λειτουργούν με την υπόθεση ότι υπάρχει ένα πλήρες σύνολο αυτών των νόμων και με πλήρη παντογνωσία θα ήταν αρκετό για να προβλέψει όλα τα μελλοντικά γεγονότα.
Εάν αποδεχτείτε αυτή την απλή υπόθεση, τότε οι νόμοι της κλασικής φυσικής καθιστούν το σύμπαν πλήρως προβλέψιμο και, ως εκ τούτου, πλήρως προκαθορισμένο, εκτός αν ισχύει ένα από τα δύο πράγματα:

  1. δεν υπάρχει οριστική «κατάσταση συστήματος»

  2. οι νόμοι της φυσικής είναι μη ντετερμινιστικοί, δηλαδή οι ίδιες αρχικές συνθήκες θα δημιουργήσουν διαφορετικά τελικά αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν συναντήσει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι οι νόμοι της φυσικής δεν είναι ντετερμινιστικοί».

Πολλοί φυσικοί και νευροεπιστήμονες πιστεύουν στον ντετερμινισμό, αλλά σύμφωνα με την κβαντική φυσική τίποτα δεν μπορεί να προκαθοριστεί, ανεξάρτητα από το πώς εμφανίζονται τα γεγονότα.

Η κβαντική φυσική δείχνει το παρελθόν καθώς και το μέλλον, δημιουργείται. Ή θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον . Δημιουργούμε και τα δύο, συνεχώς και με απρόβλεπτους τρόπους.

Έτσι, η κβαντική φυσική υποστηρίζει την ελεύθερη βούληση.

by Cynthia McKanzie

March 26, 2018

from MessageToEagle Website

μέσω https://www.bibliotecapleyades.net

-----------------------------------

Ελεύθερη Βούληση ή Αυταπάτη;

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Τι Λέει η Θεωρία των Υπερχορδών για την Ελεύθερη Βούληση; 

Ελεύθερη Βούληση ή Αυταπάτη;

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την «πίστη» ότι έχουν «ελεύθερη βούληση», ενώ αυτό μήπως είναι στην πραγματικότητα, μια αυταπάτη που βασίζεται σε μια αντιληπτή ελευθερία συμπεριφοράς...;

Ακριβώς όπως το λογισμικό προγραμματίζει τις παραμέτρους και τους ορισμούς στόχων μιας μηχανής, έτσι και η κοινωνική ρύθμιση προγραμματίζει ένα σύνολο κωδίκων στους ανθρώπους και τις κουλτούρες τους.

Μήπως μόλις γίνουν γνωστοί αυτοί οι κώδικες, μπορεί να γίνει αρκετά εύκολο να προβλεφθούν οι στάσεις και η συμπεριφορά μεγάλων ομάδων ανθρώπων;

Γενικά, η ανθρωπότητα είναι πολύ λιγότερο εξατομικευμένη από ό,τι πιστεύουν ότι είναι τα μέλη της.

by Kingsley L. Dennis
December 07, 2024 from KingsleyLDennis Website 
Spanish version

μέσω https://www.bibliotecapleyades.net

------------------------------------

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Τι Λέει η Θεωρία των Υπερχορδών για την Ελεύθερη Βούληση;

Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αυτοί που δε στοχάζονται χειραγωγούνται, αγελάζονται, τρέφονται µε µισές αλήθειες, φανατίζονται, δασκαλεύονται ευκολότερα. Το ξεκίνηµα είναι να αναρωτιόµαστε ελεύθερα, χωρίς να ενδιαφερόµαστε για τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί.
Θέτοντας ερωτήµατα προφυλάσσουµε τη συζήτηση από δογµατικές θέσεις, προκαταλήψεις, δεσµεύσεις. Όλα θα κριθούν από τις ερωτήσεις.

Χρειαζόμαστε μια πλήρη Μετατόπιση της Συνείδησης και όχι απλώς μια άλλη «επανάσταση».

Η Μετατόπιση στη Συνείδηση είναι μια στιγμή φώτισης κατά την οποία ξαφνικά βρίσκεσαι σε θέση να δεις τα πράγματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, μερικές φορές σε σημείο να αλλάξεις το βασικό σου σύστημα πεποιθήσεων και συνεπώς τη ζωή σου.

Ο σκοπός του ανθρώπου στη Γη είναι ένας: να φύγει από εδώ έχοντας γίνει λίγο καλύτερος από αυτό που ήταν όταν ήρθε. Αλλά για να γίνει κάποιος καλύτερος πρέπει να εξελιχθεί, που σημαίνει να υπερβεί τον εαυτό του. Μόνο έτσι μπορεί να απαλλαγεί από όλα τα κατώτερα στοιχεία που τον βαραίνουν. Αυτό ονομάζεται Μετατόπιση της Συνείδησης. Διαφορετικά μένει αδρανής.

https://enneaetifotos.blogspot.com/2016/11/blog-post_8.html

https://enneaetifotos.blogspot.com/2025/01/blog-post_13.html

----------------------------------------

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ 

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

ΣΑΠΦΩ - "ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ"

Από την περιγραφή του βίντεο: Πρόκειται για το μόνο ακέραια σωζόμενο ποίημα της Σαπφούς και έχει την μορφή κλητικού ύμνου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε το 2018 από τον αείμνηστο Απόστολο Γονιδέλλη με τίτλο: "Σαπφώ & η λυρική ποίηση στην Λέσβο". Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

 Τα «χελιδονίσματα» και φέτος στην καρδιά της Ξάνθης

22ος χρόνος- Στο επίκεντρο φέτος ο Θρακιώτης Γ. Βιζυηνός

Μιλά στην «Θ» ο εμπνευστής του θεσμού, μουσικοσυνθέτης και παιδαγωγός Χρ. Χατζόπουλος

Με επίκεντρο τον πιο σημαντικό Θρακιώτη ποιητή Γεώργιο Βιζυηνό, καλωσορίζουν φέτος την Άνοιξη μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού, οι οποίοι σήμερα το πρωί «καλάντισαν», με τα γνωστά εδώ και 22 χρόνια πια, «χελιδονίσματα».

Τα μικρά… χελιδονάκια, συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και τον εμπνευστή του θεσμού των «χελιδονισμάτων» κ. Χρήστο Χατζόπουλο, γνωστοποίησαν σε όλους τους Ξανθιώτες ότι «ήρθε, ήρθε χελιδόνα, ήρθε κι άλλη μελιδόνα, κάθισε και λάλησε και γλυκά κελάηδησε», ενώ λίγο αργότερα – στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης – τραγούδησαν και χόρεψαν μελοποιημένα παιδικά ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο εμπνευστής του θεσμού που έντυσε και μουσικά τα κάλαντα της Άνοιξης.

Ο κ. Χατζόπουλος, επισήμανε στην «Θ» ότι «μετά από 22 χρόνια τα «χελιδονίσματα» έχουν πάρει πλέον μια καθαρά παιδαγωγική – εκπαιδευτική μορφή. Είναι μια γιορτή της Άνοιξης όπου τα παιδιά δημιουργούν, ζωγραφίζουν, λένε ποιήματα, πάντα φυσικά και με το ανάλογο μήνυμα που κάθε χρονιά έχουν.

Φέτος, τα παιδιά τραγουδούν τον μεγαλύτερο Θρακιώτη ποιητή, τον Γεώργιο Βιζυηνό. Έχουν μελοποιηθεί 20 παιδικά ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού (το σκυλί, η ουρά της γάτας, το καναρίνι κλπ) τα οποία τραγούδησαν και χόρεψαν τα παιδιά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο και πέρασαν μια πολύ ωραία μέρα. Συμμετείχαν αρκετά δημοτικά σχολεία, ενώ αύριο, Σάββατο, η ίδια εκδήλωση θα γίνει πάλι στον ίδιο χώρο, αλλά με παιδικά χορευτικά των συλλόγων της Ξάνθης, με την σχολή «Εν ρυθμώ», την μουσική σχολή «Νότα» και προσκαλούμε και πάλι όλα τα παιδιά – και τα υπόλοιπα – στην ίδια γιορτή. Να τραγουδήσουμε για την Άνοιξη, την χαρά, την ελπίδα, την ζωή».

Επιπλέον, ο εμπνευστής του θεσμού, σημείωσε ότι «αυτό που βλέπω – και ο λόγος που το συνεχίζω – είναι τα χαμόγελα των παιδιών και ότι έρχονται μόνα τους (χωρίς να τους το υποδείξει κάποιος εκπαιδευτικός) και με ευχαριστούν. Αυτό εμένα μου δίνει δύναμη να συνεχίσω, γιατί βλέπω ότι είναι μια ανάγκη και το ζητούν τα ίδια τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, είναι μια παράδοση που την πήραμε από το παρελθόν, την φέραμε στο παρόν, την προσαρμόζουμε στις ανάγκες του σήμερα (ανάγκη είναι να μάθουμε την παράδοσή μας, τους στίχους, τις αρχές, τις αξίες που μεταφέρει ο Γ. Βιζυηνός) και να την αφήσουμε και στις επόμενες γενιές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.thraki.com.gr

--------------------------------

14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ : ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ! xanthipost

---------------------------------------------

«Χελιδονίσματα 2025»: Μαθητές της Καβάλας υποδέχτηκαν την Άνοιξη στην πλατεία Ελευθερίας (φωτογραφίες) - Καβάλα, Πρωϊνή, Ραδιόφωνο, Εφημερίδα της Καβάλας, νέα, καβάλα ειδήσεις, μικρές αγγελίες

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2025» – 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Τα χελιδονίσματα: Παιδικές φωνούλες «πλημμύρισε» το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης - Thrace News - Thrace News

-------------------------------------

ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Ο ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΙΔΕΣΙΟΣ

Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Αιδέσιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία. Εκδήλωσε από νέος την κλίση του στη φιλοσοφία και, παραβαίνοντας τις επιθυμίες της οικογένειάς του, φοίτησε κοντά στο Σύρο νεοπλατωνικό φιλόσοφο Ιάμβλιχο, τον οποίο διαδέχθηκε στην ηγεσία της σχολής του. Αργότερα ίδρυσε τη δική του σχολή στην Πέργαμο. Πέθανε το 353 ή το 355, χωρίς να αφήσει γραπτό έργο και ορίζοντας ως διάδοχό του τον αγαπημένο του μαθητή Χρυσάνθιο. http://asiaminor.ehw.gr

-----------------------------

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΔΕΣΙΟ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ, ΕΥΝΑΠΙΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΟΦΙΣΤΩΝ :

VΙ. ΑΙΔΕΣΙΟΣ. Ο Αιδέσιος από την Καππαδοκία υπήρξε μαθητής του Ιάμβλιχου και ανήκε στον κύκλο των συντρόφων του. Η καταγωγή του ήταν πέρα για πέρα αριστοκρατική, αλλά η οικογένειά του δεν ήταν πολύ πλούσια. Ο πατέρας του τον έστειλε από την Καππαδοκία στην Ελλάδα για να σπουδάσει κερδοφόρο επάγγελμα, περιμένοντας να βρει στον γιο του θησαυρό.

Όμως, όταν κάποτε ο γιος του επέστρεψε και εκείνος ανακάλυψε ότι είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, τον έδιωξε από το σπίτι ως άχρηστο.

Διώχνοντάς τον, τον ρώτησε: «Τι σε ωφελεί η φιλοσοφία;»

κι εκείνος, στρεφόμενος πίσω, απάντησε:
«Δεν είναι μικρό πράγμα, πατέρα, να σέβεσαι τον πατέρα σου ακόμα κι όταν σε διώχνει!».

Μόλις το άκουσε ο πατέρας, κάλεσε πίσω τον γιο του, θαυμάζοντας το ήθος του. Μετά από αυτό ο Αιδέσιος αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη συμπλήρωση της μόρφωσής του, γιατί παρουσίαζε ακόμα αρκετές ελλείψεις. Ο πατέρας με ευχαρίστηση προέτρεπε το παιδί να συνεχίσει και ήταν γεμάτος χαρά που ήταν πατέρας θεού μάλλον παρά ανθρώπου.

Ο Αιδέσιος, αφού ξεπέρασε όλους τους άλλους, όσοι ήταν οι πιο διάσημοι εκείνο τον καιρό και όσους έτυχε να ακούσει, και αφού συγκέντρωσε σοφία και από την πείρα, έκανε ένα μακρύ ταξίδι από την Καππαδοκία στη Συρία για να δει τον ξακουστό Ιάμβλιχο.

Μόλις είδε τον άντρα και τον άκουσε να μιλάει, κρεμάστηκε από τα χείλη του και δεν χόρταινε να τον ακούει· στο τέλος έγινε και ο Αιδέσιος ισάξιος σχεδόν του Ιάμβλιχου, εκτός βέβαια από τις υπερφυσικές ικανότητες του Ιάμβλιχου.

Σχετικά με αυτές δεν έχουμε τίποτα να γράψουμε, ίσως επειδή από τη μια ο ίδιος ο Αιδέσιος τις κρατούσε μυστικές εξαιτίας των καιρών, βασιλιάς ήταν τότε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος κατεδάφιζε τα περίλαμπρα ιερά και έχτιζε χριστιανικές εκκλησίες [Κωνσταντίνος γαρ εβασίλευε, τα τε των ιερών επιφανέστατα καταστρέφων και τα των χριστιανών ανεγείρων οικήματα] και από την άλλη επειδή ίσως και οι καλύτεροι από τούς μαθητές του ήταν επιρρεπείς και συνέκλιναν προς κάποια μυστικιστική σιωπή και ιεροφαντική εχεμύθεια.

ΕΥΝΑΠΙΟΣ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΟΦΙΣΤΩΝ Κεφ. VI. ΑΙΔΕΣΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Οδυσσέας Χατζόπουλος

-----------------------------------

Ο Ιάμβλιχος και η ξεχωριστή του φύση

Ευνάπιος - Έλληνας φιλόσοφος  και ιστορικός του 4ου αιώνα

Προσευχή στον Υπερίονα Ήλιο - Από το "Αστραπόσιγμα" του Γιώργου Λαθύρη

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ 2025 – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Επίσημα από σήμερα Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, έχει μπει η Άνοιξη, λόγω της Εαρινής Ισημερίας.

Δυο μόλις φορές τον χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε οι ακτίνες του ήλιου να πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον Ισημερινό.

Το φαινόμενο της Ισημερίας σημειώνεται σε όλους του πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Οι Ισημερίες τόσο η εαρινή όσο και η φθινοπωρινή καθορίζουν την έναρξη της Άνοιξης και του Φθινοπώρου αντίστοιχα, ενώ από την άλλη τα Ηλιοστάσια, το θερινό και το χειμερινό προσδιορίζουν την έναρξη του Καλοκαιριού και του Χειμώνα αντίστοιχα.

Η Ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως από την Ισημερία και μετά η ημέρα μεγαλώνει και η διάρκεια της νύχτας μικραίνει, μέχρι να φτάσει η μέρα στο ζενίθ της κατά το θερινό Ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

https://www.newsbomb.gr

-------------------------------------

ΙΕΡΑ ΑΔΩΝΙΑ

ΟΙ ΙΣΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΑ

Η ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ - ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Ο Πλάτων, το χρέος προς την Πατρίδα και το χρέος προς έναν φίλο!!!

Ο Πλάτων υπεράσπισε τον στρατηγό Χαβρία πού κινδύνευε να καταδικασθεί σε θάνατο, την στιγμήν που κανένας Αθηναίος δεν θέλησε να το κάνει.

Όταν ανέβαινε στην Ακρόπολη μαζί με τον Χαβρία, τον συνάντησε ο Κρωβύλος ο συκοφάντης και του είπε:

- Έρχεσαι άλλον να υπερασπισθείς και δεν ξέρεις ότι και εσένα σε περιμένει το κώνειο του Σωκράτη.

Και ο Πλάτων αποκρίθηκε:

- Κι όταν πολεμούσα για την πατρίδα υπόμενα τούς κινδύνους, και τώρα για το χρέος μου προς έναν φίλο θα τούς υπομείνω...

(και ότε υπέρ της πατρίδος εστρατευόμην, υπέμενον τους κινδύνους, και νυν υπέρ του καθήκοντος δια φίλον υπομενώ) 

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ – ΒΙΒΛΙΟΝ Γ’ - ΠΛΑΤΩΝ

----------------------------------------

Χαβρίας (-4ος αι.) ο Εξέχων Στρατηγός

Η Οπλιτική Τακτική Μάχης του Στρατηγού Χαβρία

Χαβρίας ο Αθηναίος - Ο εξέχων στρατηγός που πέθανε ένδοξα ως απλός στρατιώτης

Χαβρίας ο Αθηναίος - Ο εξέχων στρατηγός που πέθανε ένδοξα ως απλός στρατιώτης

Ο Χαβρίας σκοτώθηκε το -357 κατά τον Συμμαχικό πόλεμο (πόλεμος με αντιπάλους την Αθήνα εναντίον των πόλεων της Ρόδου – Χίου – Κώ που αποστάτησαν από την Β’ Αθηναϊκή συμμαχία) με τον ακόλουθο τρόπο. 

Κατά την πολιορκία της Χίου από τους Αθηναίους, επέβαινε στον στόλο ως απλός στρατιώτης, αλλά είχε μεγαλύτερη επιρροή από ότι οι διοικούντες. Οι στρατιώτες πίστευαν σε αυτόν και ακολουθούσαν πιστά τις κινήσεις του. Αυτό το γεγονός επιτάχυνε το θάνατό του, διότι αδημονώντας να είναι ο πρώτος που θα εισέλθει στο λιμάνι, προέτρεψε τον κυβερνήτη να στρέψει το πλοίο προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ τα υπόλοιπα πλοία του Αθηναϊκού στόλου δεν ακολούθησαν. 

Σύντομα βρέθηκε περικυκλωμένος από εχθρούς και ενώ μαχόταν με μεγάλη γενναιότητα, το πλοίο του εμβολίστηκε και άρχισε να βυθίζεται. Παρόλο που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κίνδυνο, αν είχε πηδήξει στη θάλασσα, επέλεξε να πεθάνει, παρά να εγκαταλείψει το σκάφος, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα κολυμπώντας διέφυγε και έφθασε στα υπόλοιπα πλοία του Αθηναϊκού στόλου. Εκείνος από την άλλη πλευρά προτίμησε τον ένδοξο θάνατο, από την ατίμωση, πολεμώντας τον εχθρό μέχρι τέλους.

https://chilonas.com

-------------------------------------------

Χαβρίας (-4ος αι.) ο Εξέχων Στρατηγός

Η Οπλιτική Τακτική Μάχης του Στρατηγού Χαβρία

Ο Πλάτων, το χρέος προς την Πατρίδα και το χρέος προς έναν φίλο!!!

Η Οπλιτική Τακτική Μάχης του Στρατηγού Χαβρία

Παραπλεύρως απεικονίζεται η οπλιτική στάση του Χαβρία

Ο Χαβρίας ο Αθηναίος ήταν υιός του Κτησίππου καταγόμενος από την Αιξωνή (σημερινή Γλυφάδα Αττικής) και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιφανών στρατηγών έχοντας επιτύχει πολλά αξιομνημόνευτα κατορθώματα. 

Εξ’ αυτών το πλέον γνωστό είναι η οπλιτική τακτική σε μάχη που έδωσε το -378 στις Ελευθερές των Θηβών, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς ενίσχυση των Βοιωτών. Στην εν λόγω συμπλοκή, όταν ο μεγάλος Σπαρτιάτης στρατηγός Αγησίλαος B’ αισθάνθηκε σίγουρος για τη νίκη και τα αντίπαλα μισθοφορικά στρατεύματα είχαν τραπεί σε φυγή, ο Χαβρίας διέταξε την φάλαγγα του να παραμείνει στην θέση της και να αντιμετωπίσουν την επίθεση του εχθρού με το γόνατο τοποθετημένο σταθερά πίσω από την ασπίδα και την λόγχη προτεταμένη.

Ο Αγησίλαος, βλέποντας αυτόν τον σχηματισμό, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει περαιτέρω απώλειες Σπαρτιατών και ζήτησε από τους άντρες του, που εν τω μεταξύ είχαν σπεύσει προς τα εμπρός, να υποχωρήσουν.

Αυτή η επινόηση συζητήθηκε ευρέως και απέκτησε τόσο μεγάλη φήμη ανά την Ελλάδα, ώστε προς τιμήν του Χαβρία, ανηγέρθη άγαλμα δημοσία δαπάνη, το οποίο τοποθετήθηκε στην αγορά και αναπαριστούσε την συγκεκριμένη πολεμική στάση.

Συνέπεια αυτού ήταν η καθιέρωση ανέγερσης αγαλμάτων στους στρατηγούς που είχαν επιτύχει σημαντικές νίκες, με την αναπαράσταση των στάσεων μάχης, στα πρότυπα του αγάλματος του Χαβρία.

Πηγή: https://chilonas.com

--------------------------------

Χαβρίας (-4ος αι.) ο Εξέχων Στρατηγός

Ο Πλάτων, το χρέος προς την Πατρίδα και το χρέος προς έναν φίλο!!!

Χαβρίας ο Αθηναίος - Ο εξέχων στρατηγός που πέθανε ένδοξα ως απλός στρατιώτης

Χαβρίας (-4ος αι.) ο Εξέχων Στρατηγός

Αθηναίος στρατηγός των αρχών του -4ου αιώνα. 

Όπως αφηγείται ο Ξενοφών (Ἑλληνικά, 5,1.10), λίγο πριν από την «Ανταλκίδειο ειρήνη» (-387) οι Αθηναίοι έστειλαν τον Χαβρία στην Κύπρο με στόλο και οπλίτες για να βοηθήσει τον Ευαγόρα Α', βασιλιά της κυπριακής Σαλαμίνος. 

Τα ίδια γράφει και ο Ρωμαίος ιστορικός Κορνήλιος Νέπως, ο οποίος προσθέτει ότι ο Χαβρίας δεν έφυγε από την Κύπρο παρά μόνον όταν υπέταξε ολόκληρο το νησί και έδωσε μ' αυτό μεγάλη δόξα στους Αθηναίους. Και ο Δημοσθένης, στους Λόγους του, μιλά για τα τρόπαια που έστησε στην Κύπρο ο Χαβρίας.

Ως αρχηγός μισθοφορικής αποστολής με δέκα τριήρεις και 800 μισθοφόρους συμμετείχε υπό τον βασιλέα της Κύπρου Ευαγόρα στην πολιορκία της Τύρου.

Ο Χαβρίας ο Αθηναίος ήταν υιός του Κτησίππου καταγόμενος από την Αιξωνή (σημερινή Γλυφάδα Αττικής) και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιφανών στρατηγών έχοντας επιτύχει πολλά αξιομνημόνευτα κατορθώματα.

Υπήρξε σημαίνον στέλεχος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας μαζί με τον Ιφικράτη και τον Τιμόθεο και κατήγε σημαντικές νίκες κατά των Σπαρτιατών όπως στην ναυμαχία της Νάξου το -376.

Ο Χαβρίας ως στρατηγός των Αθηναίων, συμμετείχε σε πολλούς πολέμους, όπως όταν μετέβη στην Αίγυπτο κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, για να συνδράμει τον βασιλέα Νεκτάναβι, στην διασφάλιση του θρόνου του. Πραγματοποίησε επίσης εκστρατεία στην Κύπρο το -388 προκειμένου να βοηθήσει τον βασιλέα Ευαγόρα εναντίον των Περσών, όπου με το πέρας της εκστρατείας είχε κατακτήσει όλο το νησί, επίτευγμα που απέφερε μεγάλη δόξα στους Αθηναίους.

Το -360 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Αιγύπτου επί ηγεμονίας Φαραώ Ταώς και Περσών, όπου οι Αθηναίοι συμμάχησαν με τον Αρταξέρξη και οι Λακεδαιμόνιοι με τους Αιγυπτίους, από τους οποίους ο βασιλέας Αγησίλαος έλαβε μεγάλη ανταμοιβή. Ο Χαβρίας βλέποντας την καλοτυχία του Αγησιλάου και θεωρώντας τον εαυτό του ισάξιο, έσπευσε να τους βοηθήσει με δική του πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Αιγυπτιακού στόλου, ενώ ο Αγησίλαος των χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι Πέρσες να στείλουν αντιπροσώπους στην Αθήνα, για να παραπονεθούν ότι ο Χαβρίας αντιμάχεται τον βασιλέα τους με την πλευρά των Αιγυπτίων. Οι Αθηναίοι τότε έθεσαν προθεσμία στον Χαβρία να επιστρέψει στην Αθήνα και σε αντίθετη περίπτωση θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Ο Χαβρίας υπάκουσε και επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά δεν έμεινε εκεί περισσότερο από ότι ήταν απαραίτητο, καθότι στα μάτια των συμπατριωτών του διεφάνη ότι απέκλινε από την συνήθη στάση του (να ζει με τιμή υπερασπιζόμενος τις επιλογές του). Διότι ένα κοινό φαινόμενο στα μεγάλα και ελεύθερα κράτη, είναι ότι «ο φθόνος είναι ο μόνιμος συνοδός της δόξας» και ότι οι άνθρωποι πρόθυμα υποβαθμίζουν εκείνους που βλέπουν να υψώνονται πάνω από τους άλλους.

Ο Χαβρίας έκτοτε επέλεξε να ζει μακριά από την πατρίδα του. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος που οικειοθελώς απείχε από την Αθήνα, αλλά σχεδόν όλοι οι μεγάλοι άνδρες της εποχής του έπραξαν το ίδιο, θεωρώντας ότι θα παρέμεναν μακριά από το φθόνο, όσο ήταν μακριά από την πατρίδα τους. Ενδεικτικά, ο Κόνων έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, ο Ιφικράτης στη Θράκη, ο Τιμόθεος στη Λέσβο, ο Χάρης στο Σίγειο.

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
----------------------------------------------

Η Οπλιτική Τακτική Μάχης του Στρατηγού Χαβρία

Ο Πλάτων, το χρέος προς την Πατρίδα και το χρέος προς έναν φίλο!!!

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Παλατινή Ανθολογία ή «Ελληνική ή Παλατινή Ανθολογία» είναι συλλογή Αρχαίων και βυζαντινών Ελληνικών επιγραμμάτων της περιόδου από τον -7ο αιώνα μέχρι το 950, που βρέθηκε σε χειρόγραφο το 1606. 

Πρόκειται για πλουσιότατη ποιητική ανθολογία από 3.700 επιγράμματα 370 και πλέον ποιητών καταχωρισμένων σε δεκαπέντε κεφάλαια («βιβλία»).
Όπως γράφει ο αείμνηστος Λεντάκης στην κατατοπιστικότατη εισαγωγή του: «Η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία είναι μία από τις πολυτιμότερες πηγές για τη γνωριμία μας όχι μόνο με την Αρχαία Ελληνική ποίηση αλλά με την Ποίηση γενικότερα. Περισσότερα: ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ - H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
------------------------

Μεταφράσεις της Παλατινής, Γιάννης Κυριαζής

Ανώνυμου, V 91

Πέμπω σοι μύρον ηδύ,μύρω παρέχων χάριν,ου σοί.
αυτή γάρ μυρίσαι καί τό μύρον δύνασαι.
Σου στέλνω μύρο δυνατό-στο μύρο κάνω χάρη,
τη μυρωδιά από σένανε το άρωμα να πάρει.

Ποσείδιππος, XII 131

Ά Κύπρον,ά τε Κύθηρα,καί ά Μίλητον εποιχνείς,
καί καλόν Συρίης ιπποκρότου δάπεδον,
έλθοις ίλαος Καλλιστίω, ή τόν εραστήν
ουδέ ποτʼ οικείων ώσεν από προθύρων.
Θεά, που ζεις στη Μίλητο, στα Κύθηρα, στην Κύπρο
και στη Συρία που αντηχεί απʼ των οπλών τον χτύπο,
έλα και βόηθα την Καλλίστη ,που ποτές της
δεν έδιωξε μπρος απʼ την πόρτα εραστές της.

Ασκληπιάδης, V 84

Είθε ρόδον γενόμην υποπόρφυρον, όφρα με χερσίν
αρσαμένη χαρίση στήθεσι χιονέοις.
Σαν ρόδο υποπόρφυρο στα χέρια να με πιάνεις
και στα χιονάτα στήθια σου χάρισμα να με κάνεις.

Αγνώστου, V98

Όπλιζευ,Κύπρι,τόξα, καί εις σκοπόν ήσυχος ελθέ
άλλον. εγώ γάρ έχω τραύματος ουδέ τόπον.
Τα τόξα, Κύπρι, όπλιζε και βρες ένʼ άλλο στόχο.
Ούτε για ένα τραύμα εγώ δεν έχω άλλο τόπο.

Αγνώστου, V 304

Όμφαξ ουκ επένευσας.ότʼ ής σταφυλή,παρεπέμψω.
μή φθονέσης δούναι κάν βραχύ τής σταφίδος.
Κι όταν σταφύλι ήσουνα και όταν αγουρίδα,
μʼ αρνήθης-μα μη μʼ αρνηθείς τώρα λίγη σταφίδα.

Παρμενίωνος,V33

Ες Δανάην έρρευσας,Ολύμπιε, χρυσός ίνʼ η παίς
ως δώρω πεισθή, μη τρέση ως Κρονίδην.
Μες στη Δανάη έρρευσες, χρυσός, Ολύμπιε Δία,
από το δώρο να πεισθεί κι όχι απʼ τη φοβία.

Φιλόδημος, ΧΙ 30

Εξήκοντα τελεί Χαριτώ λυκαβαντίδας ώρας,
αλλʼ έτι κυανέων σύρμα μένει πλοκάμων
κην στέρνοις έτι κείνα τά λύγδινα κώνια μαστών
έστηκεν,μίτρης γυμνά περιδρομάδος,
καί χρώς αρρυτίδωτος έτʼ αμβροσίην,έτι πειθώ
πάσαν,έτι στάζει μυριάδας χαρίτων.
αλλά πόθους οργώντας όσοι μή φεύγετʼ ερασταί,
δεύρʼ,ίτε,τής ετέων ληθόμενοι δεκάδος.
Η Χαριτώ,εξήντα χρόνων
έχει μαλλιά μαύρα και μόνον.
Και των βυζιών στητοί οι κώνοι
στηθόδεσμος κι ας μην τα υψώνει.
Πόροι αρυτίδωτοι, που στάζουν
συν αμβροσία,μύρα μυριάδες.
Μπρος εραστές, και μη σας νοιάζουν
της ηλικίας οι δεκάδες.

Παύλος Σιλεντιάριος, V 252

Ρίψωμεν, χαρίεσσα,τά φάρεα. γυμνά δέ γυμνοίς
εμπελάσει γυίοις γυία περιπλοκάδην.
μεδέν έοι τό μεταξύ. Σεμιράμιδος γάρ εκείνο
tείχος εμοί δοκέει λεπτόν ύφασμα σέθεν.
στήθεα δʼ εζεύχθω,τά τε χείλεα. τάλλα δέ σιγή
κρυπτέον. εχθαίρω τήν αθυροστομίην.
Γδύσου κι άσε τα μέλη μου τα μέλη σου να βρούνε
κι ανάμεσά μας, τίποτε-τα πάντα ας ενωθούνε.
Ακόμη και το αραχνωτό υφαντό που σʼ αγκαλιάζει
με τείχος αδιαπέραστο της Βαβυλώνας μοιάζει.
Τα στήθη μου στα στήθη σου,τα χείλη μου στα χείλη,
μα τʼ άλλα ας κρύψει η σιωπή-μʼ αυτήν είμαστε φίλοι.

ΑΓΝΩΣΤΟΥ,V83

Είθʼ άνεμος γενόμην, σύ δʼ επιστείχουσα παρʼ αγάς
στήθεα γυμνώσαις,καί με πνέοντα λάβοις.
Αέρας στην ακρογιαλιά που περπατάς αν γίνω,
πνοή στα στήθη τα γυμνά εμένα θα σου δίνω.

ΑΓΝΩΣΤΟΥ, XVI 168

(στο άγαλμα της Αφροδίτης της Κνίδου)
Γυμνήν είδε Πάρις με, και Αγχίσης, και Άδωνις.
τούς τρείς οίδα μόνους. Πραξιτέλης δέ πόθεν;
Πάρις, Αγχίσης κι Άδωνις : γυμνή δεν μʼ είδε άλλος.
Ο Πραξιτέλης από πού μου μάντεψε το κάλλος;…

ΠΛΑΤΩΝ, V 670

Αστέρας εισαθρείς αστήρ εμός. είθε γενοίμην
Ουρανός,ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω.
Τʼ άστρα κοιτάς, αστέρι μου-σαν ουρανός ας ζούσα,
τα μάτια σου με άπειρα μάτια να τα κοιτούσα…

ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ,V 171

Το σκύφος αδύ γέγηθε, λέγει δ’ ότι τάς φιλέρωτος
Ζηνοφίλας ψαύει τού λαλιού στόματος.
όλβιον.είθ’ υπ’ εμοίς νύν χείλεσι χείλεα θείσα
απνευστί ψυχάν τάν εν εμοί προπίοι.
Τι τυχερό το κύπελλο που της φιλά τα χείλη
όπως το στόμα με κρασί βρέχει η Ζηνοφίλη…
Ας ήτανε τα χείλη της ν’ αγγίξουν τα δικά μου
και μονορούφι ας έπινε όλα τα σωθικά μου!

Απόδοση Γιάννης Κυριαζής

https://www.poiein.gr

--------------------------

Επίγραμμα για τον Ηράκλειτο, από τη Παλατινή ανθολογία

«Είμαι ο Ηράκλειτος· τι με τραβάτε πάνω κάτω, άμουσοι; Κόπιαζα όχι για σας αλλά γι’ αυτούς που με εννοούν. Ο ένας άνθρωπος είναι για μένα τρεις μυριάδες, και οι αμέτρητοι είναι κανένας. Τούτα θα πω και στην Περσεφόνη».

----------------------------

ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ

Η Ήριννα της Άνοιξης, η ποιήτρια της Τήλου 

Μελέαγρος - ερωτικός ποιητής, επιγραμματοποιός

ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ - H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου