Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Ο Μένανδρος Β΄ της Ινδίας

Νόμισμα του Μενάνδρου Β΄. Εμπρόσθια όψη: Ο Μένανδρος Β΄ φέρει διάδημα (ταινία νικητή). Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ. Οπίσθια όψη: Πτερωτή μορφή (Νίκη) με φωτοστέφανο, κρατεί στεφάνι και κλάδο φοίνικα. Επιγραφή σε γλώσσα Καρόσθι: MAHARAJASA DHARMIKASA MENADRAS, δηλ. του βασιλιά Δικαίου ("οπαδού του Ντάρμα") Μενάνδρου.

Ο Μένανδρος Β΄ ο Δίκαιος ήταν ένας Ινδο-Έλληνας βασιλιάς, που κυβέρνησε στις περιοχές της Αραχωσίας και της Γκαντάρα στα βόρεια του σύγχρονου Πακιστάν, τότε περιοχές της Ινδίας. Περίοδος ακμής - 1ος αιώνας.
Από νομίσματα που έχουν βρεθεί, φαίνεται ότι ο Μένανδρος ταυτίζεται πιθανότατα με τον Μένανδρο Α’ ή Β’ του Ινδοελληνικού Βασιλείου (περίπου 155–130 π.Χ. και 90 π.Χ.–10 μ.Χ.). Ο Μένανδρος κατείχε εκτενή περιοχές στο σύγχρονο Πακιστάν και στη βόρεια Ινδία, συμπεριλαμβανομένων πόλεων με
Ελληνική παρουσία.

Η ενσωμάτωσή βουδιστικών και ινδουιστικών εικόνων στα νομίσματα δείχνει ότι οι Ινδο-Έλληνες βασιλιάδες ενδέχεται να υιοθέτησαν πολιτικές που υποστήριζαν τις ινδικές λατρείες, όπως ο Βουδισμός. Για παράδειγμα, τα νομίσματα του Μένανδρου εμφανίζουν εικόνες που ερμηνεύονται ως το τσάκρα του Ντάρμα (ο τροχός του Ντάρμα).

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο έρχεται από την αναφορά του Πλούταρχου, ο οποίος ανεξάρτητα αναφέρει ότι ο Μένανδρος θάφτηκε με τρόπο που συνάδει με τις πρακτικές ενός βουδιστή μονάρχη (cakkavattin). Αν και οι μακεδονικές ταφικές πρακτικές περιλάμβαναν την καύση και την τοποθέτηση των λειψάνων σε ταφικό θάλαμο, η διαίρεση της τέφρας για λατρευτικούς σκοπούς δεν ήταν σύμφωνη με τις Μακεδονικές παραδόσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Μένανδρος, αν ήταν μη βουδιστής, δεν θα είχε συναινέσει να ταφεί με μια ξένη παράδοση.

Αν και ο ασπασμός του Μένανδρου στον Βουδισμό είναι θέμα συζήτησης, μελετητές όπως ο Χαλκιάς προτείνουν ότι οι λεγόμενοι Μένανδροι, ως Ινδο-Έλληνες ηγεμόνες διαφόρων θρησκευτικών ομάδων, θα μπορούσαν να είχαν προσπαθήσει να ενσωματωθούν καλύτερα με τους διαφορετικούς υπηκόους τους, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως Βουδιστές βασιλιάδες.

Η αντίστοιχη υιοθέτηση του Βουδισμού από τους Ινδο-Έλληνες μπορεί να συμβολίζει μια διαδικασία μεταστροφής και ενσωμάτωσης του Ελληνικού πολιτισμού στον Βουδισμό.

Η ιστορία των Ινδο-Ελλήνων βασιλέων και η σύνδεση τους με τον Βουδισμό είναι ένα παράδειγμα της ιστορικής συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ελληνικών και Ινδικών πολιτισμών, ενισχύοντας την κατανόηση των πολιτιστικών ανταλλαγών του Αρχαίου κόσμου.

https://hellas-now.com , https://el.wikipedia.org

-----------------------------

ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΝΔΙΕΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΝΔΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

"ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ": Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ #1

Η EΛΛΗΝΙΚΗ AΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ IΝΔΙΩΝ - ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου