Σε κάποια εκστρατεία των Λυδών κατά των Περσών και επειδή τα στρατεύματα των Λυδών δεν μπορούσαν να διαβούν τον ποταμό Άλυ, λόγω του μεγάλου πλάτους του και του βάθους του, ο Κροίσος ανέθεσε στο Θαλή να του βρει γρήγορα μια λύση. Ο Θαλής επινόησε μια παράκαμψη για την κοίτη του ποταμού και διοχέτευσε σ’ αυτήν μέρος του, ώστε να δημιουργηθεί ξηρά ανάμεσα στα δυο ρεύματα και να γίνει δυνατή η διάβαση του ποταμού από τα στρατεύματα των Λυδών.
Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί στο ΒΙΒΛΙΟ Α: ΚΛΕΙΩ [1.75.1 έως 1.75.6]
Τον Αστυάγη, που του ήταν παππούς από τη μάνα του, ο Κύρος τον είχε ανατρέψει και τον κρατούσε δέσμιο για κάποια αιτία. Νά ο λόγος που ο Κροίσος τα είχε με τον Κύρο.
Κίνησε ο Κροίσος το στρατό του για να εισβάλει στη χώρα των Περσών και όταν έφτασε στον Άλη ποταμό, ο Κροίσος βρισκόταν σε απορία πώς θα περάσει ο στρατός του το ποτάμι γιατί την εποχή αυτή, δεν υπήρχαν γέφυρες.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, που ήταν στο στρατόπεδο, κατόρθωσε και πέρασε τον στρατό για χάρη του Κροίσου, ώστε το ποτάμι που έτρεχε από τα αριστερά του στρατού να τρέχει και από τα δεξιά του — και νά πώς το κατόρθωσε:
Ο Θαλής αρχίζοντας από ένα μέρος που βρισκόταν πιο πάνω από το στρατόπεδο, έσκαψε μια βαθιά διώρυγα, έτσι που ο ποταμός ξεφεύγοντας από την παλιά του κοίτη να κυκλώσει από πίσω το στρατόπεδο, κι ύστερα παρακάμπτοντάς το να χύνεται και πάλι στην παλιά του κοίτη· αποτέλεσμα: μόλις χωρίστηκε ο ποταμός στα δύο, έγινε και στα δύο του παρακλάδια διαβατός.
[1.75.5] ἄνωθεν τοῦ στρατοπέδου ἀρξάμενον διώρυχα βαθέαν ὀρύσσειν, ἄγοντα μηνοειδέα, ὅκως ἂν τὸ στρατόπεδον ἱδρυμένον κατὰ νώτου λάβοι ταύτῃ κατὰ τὴν διώρυχα ἐκτραπόμενος ἐκ τῶν ἀρχαίων ῥεέθρων καὶ αὖτις παραμειβόμενος τὸ στρατόπεδον, ἐς τὰ ἀρχαῖα ἐσβάλλοι, ὥστε ἐπείτε καὶ ἐσχίσθη τάχιστα ὁ ποταμός, ἀμφοτέρῃ διαβατὸς ἐγένετο.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ἱστορίαι ΒΙΒΛΙΟ Α: ΚΛΕΙΩ [1.75.5]
https://www.greek-language.gr , https://www.evprattein.gr
--------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου