Ο Στίλπων ήταν Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, που γεννήθηκε στα Μέγαρα το -360 και πέθανε το -280. Υπήρξε μαθητής μερικών οπαδών του Ευκλείδη του Μεγαρικού. Κάποιοι λένε πως υπήρξε μαθητής και του ίδιου του Ευκλείδη, αλλά και του Θρασύμαχου του Κορίνθιου που ήταν φίλος του Ιχθύα, όπως λέει ο Ηρακλείδης.
Ο Κράτης και πολλοί άλλοι πιάστηκαν στα δίχτυα του, αλλά κυρίως πήρε με το μέρος του τον Ζήνωνα και τον Φοίνικα. Είχε επίσης σπουδαίες ικανότητες στην πολιτική. Παντρεύτηκε, αλλά είχε και σχέσεις με την εταίρα Νικαρέτη, όπως λέει κάπου και ο Ονήτωρ. Απέκτησε μια κόρη αδιάντροπη, που την παντρεύτηκε ο φίλος του Σιμμίας ο Συρακούσιος. Επειδή η συμπεριφορά της ήταν τελείως ανάρμοστη, κάποιος είπε στον Στίλπωνα πως τον ντροπιάζει. Εκείνος απάντησε: «Όχι περισσότερο απ' όσο εγώ την τιμώ».
Ο Στίλπων ήταν απλός, ανεπιτήδευτος και προσαρμοζόταν εύκολα με τους απλούς ανθρώπους.
Κάποια φορά [ο Κράτης] του πρόσφερε ένα ξερό σύκο και συγχρόνως του έκανε μια ερώτηση, αυτός πήρε απλώς το σύκο και το έφαγε κι όταν εκείνος είπε: «Ηρακλή, έχασα το σύκο», του απάντησε: «Όχι μόνο το σύκο, αλλά και την ερώτηση της οποίας το σύκο ήταν προκαταβολή».
Κάποιο χειμώνα που είδε τον Κράτητα ζαρωμένο από το κρύο, του είπε: «Μου φαίνεται, Κράτη, πως έχεις ανάγκη ρούχου καινού [καινούριου], (που σήμαινε επίσης ρούχου και-νου).
Λένε πως τόσο προκαλούσε την προσοχή του κόσμου στην Αθήνα, ώστε έβγαιναν από τα εργαστήρια για να τον δουν. Όταν κάποιος του είπε: «Στίλπων, σε περιεργάζονται σα θηρίο», απάντησε: «Όχι, σαν άνθρωπο αληθινό».
Λένε πως κάποτε, πριν ολοκληρωθεί μια συζήτηση που είχε με τον Κράτη, έτρεξε να αγοράσει ψάρια. Εκείνος προσπάθησε να τον συγκρατήσει λέγοντας: «Αφήνεις τη συζήτηση;» «Όχι, τη συζήτηση την κρατώ, εσένα αφήνω. Η συζήτηση μπορεί να περιμένει, τα ψάρια όμως θα πουληθούν».
Αναφέρονται εννέα διάλογοι του με ψυχρό ύφος: «Μόσχος», «Αρίστιππος ή Καλλίας», «Πτολεμαίος», «Χαιρεκράτης», «Μητροκλής», «Αναξιμένης», «Επιγένης», «Προς την κόρη του», «Αριστοτέλης». Ο Ηρακλείδης λέει πως υπήρξε μαθητής του και ο Ζήνων ο στωικός.
ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ - ΣΤΙΛΠΩΝ
https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html
-----------------------------
Κατά
τη γνώμη μου, αξιομνημόνευτη είναι η
απάντηση που έδωσε ο Στίλπων, ο Μεγαρεύς
φιλόσοφος, όταν ο Δημήτριος, αφού
εξανδραπόδισε τους κατοίκους των Μεγάρων
και κατέστρεψε την πόλη, τον ρώτησε αν
έχει χάσει κάτι. Ο Στίλπων τότε απάντησε:
«Όχι, βέβαια' ο πόλεμος δεν μπορεί να
πάρει λάφυρο την αρετή».
Σύμφωνη
και αρμονική με τα παραπάνω λόγια
φαίνεται και η απάντηση του Σωκράτη.
Αυτός, λοιπόν, όταν τον ρώτησε ο Γοργίας,
νομίζω, τι πιστεύει για τον μεγάλο
βασιλιά και αν τον θεωρεί ευδαίμονα,
απάντησε: «Δεν ξέρω την κατάσταση του
όσο αφορά την αρετή και την παιδεία»,
με τη σκέψη πως σε τούτα έγκειται η
ευδαιμονία και όχι στα αγαθά που
προέρχονται από την τύχη.
Μεγαρική Σχολή: Ιδρυτής της ο Ευκλείδης. Σ’ αυτήν ανήκουν ακόμη ο Ευβουλίδης, ο Διόδωρος ο Κρόνος, ο Στίλπων, κ.α. Υποστηρίζει και αυτή την ύπαρξη ενός όντος αμετάβλητου και το ονομάζει «αγαθόν», όρος που ταυτίζεται με τον νου και το θείον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου