ΒΙΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΜΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣ ΔΕΚΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ
ΔΙΟΓΕΝΗΣ
ΛΑΕΡΤΙΟΣ
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ
Λέγεται πως η ενασχόληση με τη φιλοσοφία άρχισε από τους βαρβάρους, επειδή στους Πέρσες υπήρξαν οι Μάγοι, στους Βαβυλώνιους ή Ασσύριους οι Χαλδαίοι, οι γυμνοσοφιστές στους Ινδούς και στους Κέλτες και Γαλάτες οι ονομαζόμενοι Δρυΐδες και Σεμνόθεοι.
Αυτοί όμως αγνοούν τελείως τα επιτεύγματα των Ελλήνων, από τους οποίους άρχισε όχι μόνο η φιλοσοφία αλλά και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, και τα αποδίδουν στους Βαρβάρους.
Και να! Στους Αθηναίους υπήρξε ο Μουσαίος, στους Θηβαίους ο Λίνος. Για τον γιο του Ευμόλπου λένε ότι πρώτος αυτός έγραψε Θεογονία και περί Σφαίρας και ότι είπε πως όλα γίνονται από ένα και στο ίδιο καταλήγουν. Πέθανε στο Φάληρο και στον τάφο του χαράχτηκαν οι εξής ελεγειακοί στίχοι: Το Φαληρικό χώμα έχει τον αγαπημένο γιο του Εύμολπου, τον Μουσαίο, που πέθανε, μέσα στον τάφο τούτο. Από τον πατέρα του Μουσαίου πήραν το όνομα τους οι Ευμολπίδες στην Αθήνα.
Για τον Λίνο λένε πως ήταν γιος του Ερμή και της Μούσας Ουρανίας. Έγραψε κοσμογονία, για την τροχιά του ήλιου και της σελήνης και για τη γέννηση ζώων και καρπών. Τα ποιήματα του αρχίζουν ως εξής: Ήταν κάποτε μια εποχή που όλα ήταν ενωμένα. Σ' αυτό βασιζόμενος ο Αναξαγόρας είπε πως όλα τα πράγματα ήταν μαζί και κατόπιν ήρθε ο νους και έβαλε τάξη.
Ο Λίνος πέθανε στην Εύβοια από βέλος του Απόλλωνα και στον τάφο του υπάρχει το εξής επίγραμμα: Εδώ δέχτηκε η γη τον νεκρό Θηβαίο Λίνο, τον γιο της καλιστέφανης Μούσας Ουρανίας.
Έτσι άρχισε από τους Έλληνες η φιλοσοφία, της οποίας ακόμη και το όνομα δεν έχει σχέση με τη γλώσσα των βαρβάρων.
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ - ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
ΑΡΧΑΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΜΤΕΙΑ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΑΠΑΝΤΑ
ΤΟΜΟΣ 1 ΒΙΒΛΙΑ 1-2 ΕΚΔΟΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html
-----------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου