Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

ΑΡIΣΤΙΠΠΟΣ

Ο Αρίστιππος καταγόταν από την Κυρήνη, αλλά πήγε και έμεινε στην Αθήνα, όπως μαθαίνουμε από τον Αισχίνη, παρασυρμένος από τη φήμη του Σωκράτη. Παρέδιδε μαθήματα, όπως λέει ο περιπατητικός Φαινίας ο Ερέσιος, και ήταν ο πρώτος από τους Σωκρατικούς που εισέπραξε αμοιβή και έστειλε χρήματα στον δάσκαλο του. Κάποτε του είχε στείλει είκοσι μνες που του επιστράφηκαν, επειδή ο Σωκράτης είπε πως το δαιμόνιο δεν του επιτρέπει να δεχτεί τα χρήματα - η αμοιβή πραγματικά τον ενοχλούσε. 

Όταν πάλι κάποτε ο Διονύσιος, που είχε τρεις εταίρες, του είπε να διαλέξει μία, πήρε και τις τρεις λέγοντας: «Ούτε του Πάρη του βγήκε σε καλό να διαλέξει μία». Κατόπιν, λένε, τις πήγε ως την πόρτα και τις άφησε. Τόσο υπερβολικός ήταν, και όταν επέλεγε και όταν περιφρονούσε. Γι' αυτό κάποτε ο Στράτων ή κατά άλλους ο Πλάτων, του είπε: «Μόνο εσύ έχεις το προσόν να κυκλοφορείς άνετα τόσο με ωραία ρούχα όσο και με κουρέλια».

Όταν ρωτήθηκε τι κέρδισε από τη φιλοσοφία, είπε: «Το να μπορώ να μιλώ θαρρετά σε όλους». Όταν κατηγορήθηκε για το ότι ζούσε με πολυτέλεια, είπε: «Αν ήταν κακό, τότε δεν θα γινόταν στις γιορτές των θεών».

Κάποτε που τον ρώτησαν τι παραπάνω έχουν οι φιλόσοφοι, είπε: «Ακόμη κι αν καταργηθούν όλοι οι νόμοι, θα ζούμε με τον ίδιο τρό­πο».

Όταν τον ρώτησε ο Διονύσιος, γιατί οι φιλόσοφοι πηγαίνουν στα σπίτια των πλουσίων, ενώ οι πλούσιοι δεν πηγαίνουν στα σπίτια των φιλοσόφων, είπε: «Επειδή οι φιλόσοφοι ξέρουν τι χρειάζονται, ενώ οι πλούσιοι δεν ξέ­ρουν».

Ο Πλάτων τον κατηγόρησε, επειδή ζούσε με πολυ­τέλεια και εκείνος του είπε: «Σου φαίνεται καλός ο Διονύ­σιος;» Ο Πλάτων απάντησε καταφατικά και ο Αρίστιππος πρόσθεσε: «Ζει με περισσότερη πολυτέλεια από μένα, επο­μένως τίποτε δεν εμποδίζει να ζει κάποιος και με πολυτέ­λεια και με εντιμότητα».

Όταν ρωτήθηκε, σε τι διαφέρουν οι μορφωμένοι από τους αμόρφωτους, απάντησε: «Σε ό,τι διαφέρουν τα δαμασμένα άλογα από τα αδάμαστα».

Κάπο­τε, καθώς έμπαινε στο σπίτι μιας εταίρας, επειδή ένας από τους νεαρούς που τον συνόδευαν κοκκίνησε, του είπε: «Το να μπει κάποιος εδώ δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μη μπορεί να βγει».

Κάποιος του ανέφερε ένα πρόβλημα και του είπε: «Λύσε το» και κείνος: «Γιατί ζητάς, καημένε, να λύσω πρόβλημα που και δεμένο μας δημιουργεί προβλήματα;»

Κάποια φορά τον έβρισαν κι εκείνος σηκώθηκε να φύγει κι όταν εκείνος που τον έβρισε είπε: «Γιατί φεύγεις;» απάντησε: «Επειδή εσύ μπορείς να βρί­ζεις, όμως εγώ μπορώ να μην ακούω».

Σ' αυτόν που τον υπερασπίστηκε και τον βοήθησε να αθωωθεί σε μια δίκη, όταν κατόπιν του είπε: «Σε τι σε ωφέλησε ο Σωκράτης;» απάντησε: « Σ' αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή όσα είπες για μένα στο δικαστήριο είναι αλήθεια».

Έδινε άριστες συμβουλές στην κόρη του Αρήτη και προσπαθούσε να της μάθει να περιφρονεί τα περιττά. Όταν τον ρώτησε κάποιος, ο γιος του, αν μορφωθεί, σε τι θα τον ξεπεράσει, είπε: «Αν όχι σε τίποτε άλλο, τουλάχιστον δεν θα κάτσει στο θέατρο σαν πέτρα πάνω σε πέτρα».

Όταν κάποτε προσπαθούσε ο Διονύσιος να τον ανα­γκάσει να πει κάτι φιλοσοφικό, του είπε: «Είναι γελοίο να θες να μάθεις από μένα την τέχνη της ομιλίας και την ίδια στιγμή να μου λες εσύ πότε πρέπει να μιλήσω». Ο Διονύ­σιος θύμωσε μ' αυτό και του είπε να κάτσει τελευταίος. Τότε εκείνος του είπε: «Θέλησες να κάνεις τη θέση πιο τιμητική».

Σ' αυτόν που τον κατηγορούσε ότι συγκατοικεί με εταίρα, λένε πως είπε: «Διαφέρει σε τίποτε το να κατοικήσει κάποιος σε σπίτι που κάποτε κατοίκησαν κι άλλοι από το να κατοική­σει σε κάποιο που δεν κατοίκησε κανείς;» Του απάντησε πως όχι. «Διαφέρει σε τίποτε» συνέχισε, «το να ταξιδεύεις με καράβι με το οποίο ταξίδεψαν πολλοί από το να ταξι­δεύεις με κάποιο που δεν ταξίδεψε κανείς;» «Καθόλου». «Επομένως» του είπε, «δεν διαφέρει σε τίποτε το να συ­ζείς με γυναίκα που την είχαν πολλοί από το να συζείς με κάποια που δεν την είχε κανείς».

Είχε σχέσεις και με την εταίρα Λαίδα, όπως λέει ο Σωτίων στο δεύτερο βιβλίο των «Διαδοχών». Σ' αυτούς που τον κατηγορούσαν είπε: «Έχω την Λαίδα, όμως δεν με έχει. Ιδανικό είναι το να μπορεί να ελέγχει κάποιος τις ηδονές και να μην εξουσιάζεται απ' αυτές, όχι το να τις αποφεύγει».

Ο Αρίστιππος ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποιοι του είπαν πως η Λαϊς δεν τον αγαπάει, αυτός απάντησε «Και τα ψάρια και το κρασί δε μ΄ αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω».

Γι' αυτούς που είχαν εγκύκλιο μόρφωση, αγνοούσαν όμως τη φιλοσοφία, έλεγε πως είναι ίδιοι με τους μνηστήρες της Πηνελόπης, οι οποίοι μπορούσαν να έχουν σχέσεις με τη Μελανθώ, την Πολύδωρα και τις άλ­λες υπηρέτριες, αλλά εκείνη, την κυρία, δεν μπορούσαν να την παντρευτούν.

Όταν ρώτησαν τον Αρίστιππο, τι πρέπει να μαθαίνουν τα καλά παιδιά, είπε: «Αυτά που θα τους χρησιμεύσουν, όταν γίνουν άνδρες».

Κάποτε που οργίστηκε με τον Αισχίνη, μετά από λίγο του είπε: «Δεν θα συμφιλιωθούμε, δεν θα σταματήσουμε τις ανοησίες; Θα περιμένεις μέχρι να μας συμφιλιώσει κάποιος πάνω στο πιοτό;» «Ευχαρίστως» είπε εκείνος, και ο Αρίστιππος πρό­σθεσε: «Να θυμάσαι πως έκανα το πρώτο βήμα, αν και είμαι μεγαλύτερος σου». «Μπράβο, μα την Ήρα » είπε ο Αισχίνης, «μίλησες σωστά, γιατί είσαι πολύ ανώτερος μου. Εγώ ξεκίνησα την έχθρα, εσύ αρχίζεις τη φιλία».

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ - ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ - ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΜΤΕΙΑ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΜΟΣ 1 ΒΙΒΛΙΑ 1-2 ΕΚΔΟΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
https://pdfcoffee.com/--219-pdf-free.html

-------------------------------

Η ΛΑΪΣ Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΛΑΪΣ - Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΕΤΑΙΡΑ

Αρίστιππος ο Κυρηναίος - Μαθητής του Σωκράτη και ιδρυτής της Κυρηναϊκής Σχολής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου