Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Σχόλιο, εισαγωγή Σείριος: Ο πλανήτης αυτός ήταν προορισμένος να είναι «παράδεισος». Θα σας πω μόνο ένα: Στην Αρχαιότητα, ο Ελλαδικός χώρος ήταν δασώδεις κατά 75%. Την αισθητή διαφορά του χθες με το σήμερα την είδαν όσοι παρατηρούν, σε διάστημα λίγων μόνο ετών. Η φύση έσφυζε από πολυάριθμα είδη πουλιών που προσωπικά τα έβλεπα στην παιδική μου ηλικία και σήμερα δεν υπάρχουν. Τα είδη εκείνα, οι νέες γενιές δεν θα τα δούν ποτέ. Τον πλανήτη τον καταστρέφει ένα είδος που έχει την αλαζονική εντύπωση ότι είναι η κορωνίδα της δημιουργίας και  που πιστεύει ότι η γη του ανήκει επειδή έτσι του είπε το δόγμα. Δεν μας ανήκει ο πλανήτης. Εμείς ανήκουμε σε αυτόν. Είμαστε φιλοξενούμενοι. Η παραμονή μας πάνω στην Γη, είναι σαν το ανοιγοκλείσιμο του ματιού μπροστά στην αιωνιότητα. Κι όμως καταφέρνουμε και προλαβαίνουμε να καταστρέψουμε ότι μπορούμε.
Παλιά διάβασα ένα άρθρο που, πάρα πολύ ωραία έλεγε, ότι η φύση φτιάχτηκε για όλα τα άλλα είδη ζώων και φυτών κυρίως και όχι μόνο για τον άνθρωπο.
Φανταστείτε να υπήρχε και κάποιο άλλο είδος, το οποίο να είχε ως έθιμο στις γιορτές του, την κατανάλωση του σημερινού καταστροφέα. Θα σας επισημάνω ότι ο άνθρωπος δεν ήταν προορισμένος να είναι σαρκοφάγος ή παμφάγος. Το γιατί έγινε έτσι τις τελευταίες χιλιάδες χρόνια, δεν είναι του παρόντος. Η φύση του ανθρώπου είναι να είναι καρποφάγος και η Μητέρα Φύση κάποτε του προσέφερε τα πάντα και του κάλυπτε όλες του τις ανάγκες.
Το 2005 διάβασα στο βιβλίο «Η Υπέρτατη Μύηση», του στρατηγού και συγγραφέως κ. Γερ. Καλογεράκη, εκδ. Δίον, το εξής: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί σήμερα την γη είναι η αδράνεια και η αδιαφορία των πολλών, για τον επερχόμενο αφανισμό και καταστροφή του πλανήτη, όπως προειδοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί. Και όμως υπάρχει μια ένοχη ευτυχία, ένας οκνηρός ευδαιμονισμός, που απαγορεύει στον άνθρωπο να σκεφτεί  λογικά και να πειθαρχήσει στη λογική και στο πνεύμα.»
Σήμερα έρχονται οι επιστήμονες και πάλι να προειδοποιήσουν:
Η Γη οδεύει -και μάλιστα με ταχύ βηματισμό- προς την καταστροφική κατάρρευσή της, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν ρότα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του πληθυσμού και την καταστροφή του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μία νέα αγωνιώδη προειδοποίηση που απηύθυναν επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι αλλαγές θα είναι κατακλυσμικές και όχι σταδιακές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ήδη βρισκόμαστε σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Φύση και τα πολύ χειρότερα έπονται για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Οι 22 κορυφαίοι επιστήμονες (βιολόγοι, οικολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι κ.α.) από πολλές χώρες σημαίνουν συναγερμό ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη (20-22 Ιουνίου). Υπογραμμίζουν ότι ο πλανήτης, ακόμα και μέσα στον τρέχοντα αιώνα, πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή, μετά το οποίο περιμένουν την ανθρωπότητα μαζικές εξαφανίσεις ειδών και απρόβλεπτες αλλαγές στο περιβάλλον. Σε τέτοια μάλιστα κλίμακα, που δεν έχει υπάρξει ξανά μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων που κράτησε γύρω στα 100.000 χρόνια και σχετικά απότομα τερματίστηκε πριν από 11.000 χρόνια. Το σημείο καμπής της κλιματικής-οικολογικής αλλαγής συνέβη πριν από 12.000 χρόνια και, στη συνέχεια, το λιώσιμο των πάγων διήρκεσε μόνο 1.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη σχετική βαρυσήμαντη μελέτη στο περιοδικό Nature, αξιολόγησαν τις μέχρι τώρα μελέτες για την κλιματική αλλαγή και την οικολογία και συμπέραναν ότι, αναμφίβολα, με βάση την εμπειρία του απώτερου παρελθόντος, μετά από ένα οριακό σημείο καμπής, η κατάσταση του πλανήτη γίνεται μη αναστρέψιμη. Έχει συμβεί παλαιότερα και θα ξανασυμβεί στο -όχι μακρινό- μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι περισσότερες μαζικές εξαφανίσεις ειδών και άλλες μείζονες οικολογικές καταστροφές του παρελθόντος συνέβησαν σε χρονικό διάστημα μόλις 1.600 ετών.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι έως το τέλος του αιώνα η Γη πρόκειται να είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Άντονι Μπαρνόσκι. Όπως είπε, σαν την καμήλα που κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο βάρος στην πλάτη της, έτσι και ο πλανήτης μας ξαφνικά μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτους τρόπους, πυροδοτώντας σοβαρές παγκόσμιες καταστροφές. Είναι ανησυχητικό, κατά τον Μπαρνόσκι, ότι σήμερα οι άνθρωποι προκαλούν μεγαλύτερες και ταχύτερες αλλαγές από ό,τι η Φύση, όταν είχε προκαλέσει τον τερματισμό των παγετώνων χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Για παράδειγμα, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 35% μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση έχει οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από ό,τι η Φύση με τους δικούς της μηχανισμούς στο τέλος της εποχής των παγετώνων.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το πότε ακριβώς μπορεί να επέλθει η μη αναστρέψιμη κλιματική-οικολογική μεταβολή στη Γη, επειδή, από τη φύση τους, τα οριακά σημεία καμπής οδηγούν κάθε φορά τον πλανήτη σε αχαρτογράφητη περιοχή. Όμως αναμένονται απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τη βιόσφαιρα γενικότερα, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προβλέπουν να υπάρξει μεγάλη απώλεια ειδών, καθώς και αστάθεια στις ανθρώπινες κοινωνίες λόγω μελλοντικής έλλειψης τροφής, νερού και ενέργειας, ιδίως καθώς αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός της Γης, που αναμένεται να φθάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια το 2050 από περίπου 7 δισ. σήμερα.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και για δραστική αλλαγή σε οικονομικές πολιτικές και ατομικές συνήθειες, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος της θερμοκρασίας, να συγκρατηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να ανακοπεί η καταστροφή των διαφόρων τοπικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα φίλε Σείριε.Μήπως πλησιάζει ο καιρός που ο Ζευς θα καταστρέψει το αλαζονικό γένος του Σιδήρου?

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου