Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Μνημειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελούσε το βιοτεχνικό και αποθηκευτικό τμήμα του ανακτόρου της Αρχαίας Πάφου κατά την Κλασική περίοδο, άρχισε να αποκαλύπτεται σε οροπέδιο στα ανατολικά του ιερού της Παφίας Αφροδίτης. Το λιθόκτιστο μνημείο, οι τοίχοι του οποίου διατηρούνται σε ύψος που ξεπερνά το ένα μέτρο, αποτελεί τμήμα τειχισμένης ακρόπολης, η οποία εντοπίστηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Αρχαιολογίας του Τοπίου που διευθύνει, από το 2006, η Καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου.
Στα δάπεδα παραμένουν εγκατεστημένα πιθάρια, και υπάρχει μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από αμφορείς.
Στο ανατολικό τμήμα του συμπλέγματος άρχισε να ανασκάπτεται εγκατάσταση ελαιοτριβείου. Μέχρι στιγμής αποκαλύφθηκαν δυο μυλόπετρες και συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός από κουκούτσια ελιάς. Δεύτερη εγκατάσταση, η ανασκαφή της οποίας επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί, αποτελείται από λίθινο λαξευτό λουτήρα τοποθετημένο σε στενό διάζωμα ανάμεσα σε λίθινους αγωγούς. Σε άλλο σημείο, η αυξημένη συγκέντρωση σκωρίας υποδηλώνει μεταλλουργική δραστηριότητα.
Η ταυτοποίηση των αμφορέων έγινε από την Κύπρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Rennes στη Γαλλία, Αντιγόνη Μαραγκού. Οι αρχαιότεροι αμφορείς, που συνδέονται χρονολογικά και με την ανέγερση του συμπλέγματος, ανήκουν στον -6ο αιώνα.
Περισσότερα στο: http://offsite.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου