Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕΛΑΜΠΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΣΘΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα (ντοκυμανταίρ)
«ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕΛΑΜΠΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΣΘΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ» με τον νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα κ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ.
Μια περιήγηση στο Μελαμπόδειο Ιερό και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθενών Μεγαρίδος (κοντά στο σημερινό Πόρτο Γερμενό), στις νότιες υπώρειες του Κιθαιρώνα.
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Μελάμπους ὁ Ἀμυθάονος… μάντις ὥν τὴν διὰ φαρμάκων καὶ καθαρμῶν θεραπείαν πρῶτος εὑρηκώς…» (Απολλοδώρου, Βιβλιοθήκη Β 2)
Ο μεγάλος μάντης και ψυχοθεραπευτής των πρώιμων ιστορικών χρόνων ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρούς της ανθρωπότητας, υπήρξε δε και βασιλιάς του Άργους.
Γεννήθηκε στην Πύλο, τον -14ο αιώνα, στο μεταίχμιο της Μινωικής προς την Μυκηναϊκή περίοδο. Υιός του Αμυθάονος και της Ειδομένης, αδελφός του Βίαντος. Γενάρχης του μαντικού γένους των Μελαμποδιδών. Εγγονός του ο μάντης Θεοκλύμενος, που αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου στην Ραψ. ο και δισέγγονος του, ο περίφημος μάντης και ιατρός Αμφιάραος.
Στα Αιγόσθενα της Μεγαρίδος (κοντά στο σημερινό Πόρτο Γερμενό), στις νότιες υπώρειες του Κιθαιρώνα μέσα στο αρχαίο οχυρό, βρίσκεται το Ιερό του Μελάμποδος, το Μελαμπόδειον.
Αρχαίες πηγές: Όμηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Απολλόδωρος, Στράβων, Διόδωρος ο Σικελιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου