Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ;

Το συμβατικό έτος 527 ένας μοναχός από τη Σκυθία, που ζούσε στη Ρώμη, ο Διονύσιος ο Μικρός (Dionysius Exiguus), υπολογίζει για πρώτη φορά το χρόνο της γέννησης του Χριστού. [Μέχρι τότε η χρονολογική αρίθμηση (στη Ρωμαική Αυτοκρατορία) δεν άρχιζε από τη γέννηση του Χριστού, αλλά από την ίδρυση της Ρώμης (a.u. c. anno urbis conditae, μτφ: από την ίδρυση της Ρώμης).]
Ο Διονύσιος αποφασίζει να ορίσει το έτος της γέννησης του Χριστού ως έτος 1 μ.Χ. Απ΄ εδώ και πέρα όλες οι χρονολογίες, πριν και μετά τη γέννηση του Χριστού, είναι αποτέλεσμα της (αυθαίρετης) καταμέτρησης που έκανε ο Διονύσιος.
(Βυζάντιο: Κηρύσσεται εκτός νόμου κάθε μη χριστιανική μέθοδος χρονολογήσεως και  όλες οι αρχαίες γιορτές κηρύσσονται εργάσιμες!)
Οι απόψεις του Διονύσιου επιβλήθηκαν σε όλη τη Δ. Ευρώπη από το Κάρολο το Μέγα ή Καρλομάγνο (742 - 814) δύο αιώνες αργότερα.
Όμως, ο υπολογισμός που έκανε ο Διονύσιος για τη γέννηση του Χριστού, αποδείχτηκε λανθασμένος.
Συμπληρώνει ο Νίκος Σάμιος:
Στην Ελλάδα, η κοινή χρονολόγηση ξεκινούσε με την Ολυμπιάδα, από την πρώτη γραπτή (οι προηγούμενες Ολυμπιάδες χάνονται στο βάθος του χρόνου) αναφορά η οποία έγινε (-5ος αιώνας) από τον Ιππία απο την Ηλεία (Ιππίας ο Ηλείος) ο οποίος και συνέταξε κατάλογο των νικητών όπου και καταγράφεται σαν πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης, το έτος -776. ο Κόροιβος από την Ηλεία.

Πηγές: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΜΕ & ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου