Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΕΡΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ’40 ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Βίντεο).

Ως «υπόθεση ιερή» χαρακτήρισε την  διαδικασία εκταφής των Ελλήνων πεσόντων του ’40 στο αλβανικό μέτωπο, ο Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλης Τόλιος, μιλώντας αποκλειστικά  στο epirus-tv-news, από τη θέση  Ντραγκότ του Δήμου Τεπελενίου, όπου βρέθηκε για να δει από κοντά τις εργασίες που ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 70 χρόνια για να έρθει η δικαίωση για τους Έλληνες που χάθηκαν μαχόμενοι στο αλβανικό μέτωπο και που επί σειρά ετών βρίσκονταν θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους σε χωράφια ανάμεσα στα βουνά της Αλβανίας.
Η επιλογή της θέσης Ντραγκότ ως πρώτο σημείο των εργασιών  μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Το συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση μόλις 2 χλμ από το στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας, είχε χαρακτηριστεί από τους κατοίκους ως «άκαρπη  γη», ενώ ο μεγάλος Σταυρός που  τοποθετήθηκε εκεί τους θύμιζε πάντα πως είναι ένας χώρος που πρέπει να μείνει άθικτος, όπως και έμεινε τόσα χρόνια.
Με τις ομάδες των δύο χωρών να συνεργάζονται άψογα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια και με τον χώρο των εργασιών να είναι απροσπέλαστος για τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία, μέχρι το απόγευμα τηςΤρίτης 23 Ιανουαρίου και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είχε γίνει η εκταφή  πέντε  λειψάνων.
Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια που απαιτεί ασφαλώς κάποιο χρόνο, η οποία θα έχει ένα αίσιο αποτέλεσμα σημείωσε ο κ. Τόλιος για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τον κύριο στόχο αυτής, την «οφειλόμενη προ πολλού απότιση τιμής προς τους  ήρωες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου