Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Η  ΤΗΡΗΣΗ  ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
Παρατηρώ σημαίνει εξετάζω προσεκτικά κάτι, το βλέπω από όλες τις πλευρές του, το  αντιλαμβάνομαι, το ερευνώ,  το κρατώ, το τηρώ, παρά τις οποιαδήποτε δυσκολίες και αντιξοότητες.
Ποιος είναι  ο Παρατηρητής των Ομηρικών Επών;
Αυτός που τα λέει, τα γράφει, τα παράγει, τα δημιουργεί, θεώμενος τα εκφωνεί και τα τραγουδά; Αυτός που τ΄ακούει, τα διαβάζει, τα αναγιγνώσκει προσεκτικά, θεατής που τα ορά;
Τα Ομηρικά Έπη στον ρου της ιστορίας κυλούν ροϊκά σε πράξεις και μη πράξεις Δύναμης Σοφίας, Γνώσης και αλληλεπίδρασης, αιώνες τώρα και διαμορφώνουν όλη την πολιτιστική διαδρομή του ανθρωπίνου πνεύματος, τις περιπέτειες του την ομηρία και την ελευθερία του.
Είναι ένα αριστούργημα λογοτεχνίας μαεστρίας ποίησης και δημιουργίας. Το γεγονός ότι είναι απαλλαγμένα από τα θρησκευτικά αντινοϊκά δόγματα τα κάνει ελεύθερα πραγματικά να προάγουν την ελευθερία του πνεύματος και του έννοος ανθρώπου.
Ένας άνθρωπος είναι ο πρωταγωνιστής των Επών, θνητός, με μυαλό ψυχή και καρδιά. Ένας άνθρωπος και μόνο. Τόσο μεγαλειώδες, τόσο απλά.
Οι θεοί και οι θεές συμμετέχουν όχι πάντα τόσο αντικειμενικά και με συναισθήματα υπερβολικά, αλλά ο άνθρωπος στέκει εκεί αγέρωχος μόνος πολλές φορές, στην έρημο του πουθενά.
Ένας θεός καταδιώκει ένα θνητό, ανελέητος χωρίς ανθρωπιά και ο άνθρωπος παλεύει με πολλά τέρατα και εχθρούς εξωτερικά και εσωτερικά στα Έπη τα Ομηρικά.
Οι ανατολικές θεοσοφικές θρησκείες εστιάζονται παθητικά μόνο σε ζητήματα εσωτερικά. Έτσι δημιουργούν ένα παθητικό άνθρωπο καθιστό, να διαλογίζεται με ελλειπή 7 τσάκρας για τον θεό, όταν γύρω του μαίνεται ένας πόλεμος άγριος για το ζήτημα της ύλης και της ενέργειας, το σημαντικό.
Οι δυτικές υλιστικές ποσειδώνιες θρησκείες εστιάζονται μόνο στο χρήμα και σε ρόλο εξουσιαστικό, καμουφλαρισμένες πίσω από ένα της αγάπης, θεό. Είναι οι θρησκείες των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών που έχουν ρημάξει τον πλανήτη Γη εδώ και καιρό δημιουργώντας ένα ον υπερφίαλο επιφανειακό, καταναλωτικό και θρησκόληπτο σε μεγάλο ποσοστό.
Ποιος είναι ο παρατηρητής των Ομηρικών Επών;
Ποιος καταγράφει τις δράσεις και τις αποφάσεις των ομηρικών ηρώων και πολεμιστών;
Ο Ποιητής; Ο Οδυσσέας; Ο Θεοκλύμενος;
Ο Θεοκλύμενος βλέπει πολλά ειδικά στην τελευταία ραψωδία που το τέλος των μνηστήρων προμηνά.
Ο Οδυσσέας βλέπει εξετάζει και παρατηρεί τα πάντα. Πότε παρεμβαίνει, δρα και μιλά και πότε όχι, κάθεται σκεφτικός και σιωπηλά.
Ο ποιητής υφαίνει και πλέκει όλο το έργο και με υπομονή σαν την Πηνελόπη,  με οραματισμό και λογική.
Εμείς;;;;;;
Ιδού το ερώτημα που πρέπει τα ανήσυχα βράδια να μας απασχολεί.
Παρατηρείστε ήρεμα τα Έπη τα Ομηρικά, αυτογνωστικά. Με την δυναμική νηφαλιότητα της αυτοπαρατηρούμενης  γνώσης. Ερευνήστε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των Ομηρικών προσώπων, την στάση τους, την θέση τους, την ομιλία τους, τα λόγια τους τις σκέψεις τους. Δείτε την ανταπόκριση μέσα σας. Ποιους συμπαθείτε και  ποιους αντιπαθείτε. Αναρωτηθείτε γιατί. Ποια δόνηση, ποιο διαπασών ενεργοποιείται εσωτερικά. Μη μένετε όμως σε μια αυτάρεσκη εσωτερική ομφαλοσκόπηση του Εαυτού, είναι λάθος και μεγάλος εγωκεντρισμός πραγματικά. Δείτε  και  τα εξωτερικά, σε γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα πολιτικά και κοινωνικά σε διαλεκτική αλληλεπίδραση αρμονικά. Ακόμη και αν εσείς δεν ασχολείστε με τα πολιτικά η πολιτική επηρεάζει την ζωή σας πολύ. Αφήστε τα κομματικά. Είναι των μνηστήρων η μεγάλη διαφθορά που τρώνε και πίνουν μαζί με τους μανδαρίνους τους καταχρηστικά. Αναγνωρίστε μέσα και έξω σας πρωταγωνιστές σε ομηρικές σκηνές από τον τρόπο και την συμπεριφορά. Αναγνωρίστε τον αλαζονικό Αγαμέμνονα με την φουσκωτή  κοιλιά σε μια απλή συντροφιά που θα αφήσει κανένα άλλο να μιλά, ακόμη και αν εκφωνεί εθνικιστές  κορώνες για μια πατρίδα που δεν κατανοεί επαρκώς και καλά.
Αναγνωρίστε τον σεβάσμιο θεοκρατικό Πρίαμο με τις πολλές αιρέσεις του, τα παιδιά.
Δείτε τον επιβλητικό Έκτορα, το καλύτερο παιδί των ιερών τραπεζών και σταυρο-ιπποτών. Τα μοναχικά κελιά της ερημίτισσας Καλυψούς, εκεί που ομήρους κρατά και απομονωμένους  πολλούς από τον αρσενικό πληθυσμό των ανδρών.Του Κύκλωπα την θεοσοφική σπηλιά…. Δείτε τα καλά. Ελέγξτε όχι μόνο τι λέει κάποιος και αν τα λέει καλά, και αν σας χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά και ποιος τον πληρώνει για να λέει όλα αυτά και γιατί. Το βιογραφικό του, τις επιλογές του, την εργασία του, το έργο του, τη διαφάνεια του, τη διαδρομή, την αισθητική.
Ποιος είναι ο παρατηρητής των Ομηρικών Επών;
Μα το Πνεύμα φυσικά, σιωπηλός μάρτυς  και ακροατής που ακούει και ορά και η απολλώνια συνείδηση που μας ρωτά;
Μπορεί ο παρατηρητής να επηρεάσει ένα αποτέλεσμα;
Μόνο αν το παρατηρήσει ενσυνείδητα και προσεκτικά.
Ας γίνουμε η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ που θα αλλάξει τον κόσμο σε μια μαγική του ομηρικού ουρανού,  πανσέληνο βραδιά!
( 65 ) 25 Σεπτεμβρίου 2017
Αστραία ©©  ,  Ομηρικό Σχολείο | Σύγχρονη ομηρική παιδεία και αγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου