Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε παλαιότερο άρθρο μου με τον τίτλο, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ; είχα γράψει ότι πολιτισμός δεν είναι τα υπεραυτόματα πλυντήρια που μοιάζουν με διαστημόπλοια, ούτε το κινητό τηλέφωνο που σου λέει τι καιρό θα κάνει αύριο. Δεν είναι αυτά πολιτισμός.

Οι νεοπλατωνικοί και ο Πρόκλος στην εποχή τους, τότε που έβλεπαν το τέλος του Αρχαίου κόσμου και του πολιτισμού, όχι αδίκως την εποχή εκείνη την χαρακτήριζαν ως «εποχή της μεγάλης σύγχυσης». Ήταν η εποχή που ξεκινούσε “η μεγάλη νύχτα”, ο σκοτεινός μεσαίωνας. Μήπως βιώνουμε και τώρα κάποιο είδος σύγχυσης;

Ας μη βλέπουμε μόνο την αλματώδη έκρηξη των τεχνολογικών εφευρεσεων. Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν έγκειται μόνο στην πρόοδο της τεχνολογίας και στις μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις.

(..καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν.

Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που η ανθρωπότητα βαδίζει ανάποδα προς τη φύση.... και ίσως βιώνει την μεγαλύτερη σύγχυση στην ιστορία της... Τα τελευταία χρόνια, ενώ η τεχνολογία έκανε τεράστια άλματα, η πνευματικότητα έμεινε πίσω. Η τεχνολογία έχει ξεπεράσει κατά πολύ την πνευματικότητα μας (είναι η γνώμη μου, αν κάνω λάθος διορθώστε με) και όταν σε έναν κόσμο, προηγείται η τεχνολογία και υστερεί η πνευματικότητα, τότε αυτός ο κόσμος, πιθανόν αυτοβλάπτεται, με διαφόρους τρόπους, όπως, στον τομέα των αξιών, των ιδανικών, της ειρήνης κλπ.

Το ιδανικό σε έναν πολιτισμένο κόσμο είναι η πνευματικότητα να έχει πρωταρχικό ρόλο και να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κοινωνίας. Ο σκοπός του ανθρώπου δεν είναι να τα κάνουν όλα γι' αυτόν οι μηχανές και να σκέφτεται και να λειτουργεί εγωιστικά μέσα στην διπλή άγνοια όπως λέει ο Σωκράτης. Με το “εγώ”, δεν προχωρά ο κόσμος. Βέβαια αν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε... Γιατί, δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα, αλλά το “εγώ” τελείωσε.

Η μητέρα Γη αλλάζει τη συχνότητα της δόνησής της κι εμείς οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά, οφείλουμε να την ακολουθούμε. Η Γη ως μια Οντότητα με συνειδησιακή υπόσταση, καλεί - όπως η μάνα τα παιδιά της - σε μια νέα πλανητική πραγματικότητα, μακριά από τη σημερινή κατάσταση! Ας επιλέξουμε σχέσεις Αγάπης αντί μίσους, στοργής και αλληλεγγύης αντί αδιαφορίας. Εδώ δεν χωράει το ΕΓΩ.

Ο σκοπός του ανθρώπου είναι η συναίσθηση, η ακριβής γνώση της πραγματικότητας, η άνοδος της συνειδητότητας του και η πνευματική του ανέλιξη ώστε να γίνει και να είναι συνδημιουργός υπέρ του όλου. Ίσως αυτά για κάποιους να είναι ψιλά γράμματα, αλλά όσοι αντιλαμβάνονται καταλαβαίνουν.

Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου λέει: «Πριν 40 χρόνια οι μαθητές δημοτικού ήξεραν περισσότερα από τους αποφοίτους λυκείου σήμερα». Προτείνω να μελετήσετε το άρθρο εδώ: https://filoitexnisfilosofias.com/ και θα δείτε τις αιτίες της σημερινής πραγματικότητος.

«Ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η». (Μένανδρος)

Πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος.

Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Νομίζουμε ότι οι επιπτώσεις και τα συμπτώματα είναι το πρόβλημα μας. Θα επαναλάβω αυτό που έχω γράψει πολλές φορές σε άρθρα μου. Μόνο με τις αξίες του Ελληνικού στοχασμού έχει ο άνθρωπος ελπίδα.

Οι Έλληνες πρέπει να θυμηθούν το παρελθόν τους. Να ρωτήσουν τους δικούς τους προγόνους, οι οποίοι τα έχουν πει όλα και έχουν απαντήσεις και λύσεις για κάθε πρόβλημα, μέσα στην κληρονομιά που μας άφησαν, την Αρχαιοελληνική Γραμματεία. Ακόμη και σε αυτήν την εποχή με αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε, η αφύπνιση μπορεί να γκρεμίσει τα είδωλα και τον φόβο που τρομάζουν το πνεύμα και την ψυχή.

Το ΕΓΩ του Έλληνα είναι η αιτία των περισσότερων δεινών του, γι' αυτό κλείνω με τα λόγια του Περικλή Γιαννόπουλου (1869 - 1910) που έγραφε πριν έναν αιώνα: “Ελληνική Φυλή ο μεγαλύτερος Εχθρός Σου είναι: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ. [...] ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΦΥΛΗ: ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΙΝ ΝΑ ΣΚΕΦΘΗ;

Σείριος (Χ.Γ.) ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Το βίντεο από την ταινία "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού"

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εξαιρετικό!!!
Πιστή απόδοση της λυπηρης πραγματικότητας... Συγχαρητήρια Σειριε!!!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου