Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ BAIA ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η βυθισμένη πόλη Baia, κοντά στη Νάπολη

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτή είναι μια φωτογραφία μόνο από το υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της Baia στην Ιταλία!!!

Το Πάρκο αναγνωρίσθηκε ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, για πρώτη φορά, μόλις το 2002 και προβάλλει αντικείμενα ρωμαϊκής εποχής, όπως μωσαϊκά, γλυπτά και άλλα ερείπια.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κατάδυση με αναπνευστήρα και να δουν αυτούς τους αρχαίους θησαυρούς ή με βάρκες με γυάλινο πάτο.

Στην ακμή της, η κλασσική ρωμαϊκή πόλη της Baia, ήταν η πλέον πολυτελής πόλη της Ιταλίας. Αλλά τώρα τα ερείπιά της, ευρίσκονται κάτω από τα κύματα.

Ήταν μία περίφημη πόλη, θέρετρο για αιώνες. Ικανοποιούσε τις ψυχαγωγικές ιδιοτροπίες των πλουσίων και ισχυρών μεταξύ της ρωμαϊκής ελίτ. Αλλά βρισκόταν επάνω από φυσικά ηφαιστειακά ανοίγματα. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν διάσημη για τις θεραπευτικές ιαματικές θερμές πηγές της. Έτσι ήταν αρκετά εύκολο να οικοδομηθούν ιαματικά λουτρά.

Εικόνα: Stato Due Sicilie Magna Grecia

Ορισμένες από τις πιο ισχυρές μορφές της αρχαιότητας, όπως ο Νέρων, ο Κικέρων, ο ίδιος ο Καίσαρ, είναι γνωστό ότι επισκέφτηκαν την πόλη και αρκετοί από αυτούς έκτισαν μόνιμες επαύλεις.

Δυστυχώς, η πόλις διαλύθηκε από τους Σαρακηνούς τον 8ο αιώνα.

Μέχρι το 1500 είχε εγκαταλειφθεί.

Μετά την εκκένωσή της, η στάθμη του νερού αυξήθηκε αργά, λόγω των ηφαιστειακών αεραγωγών και τα περισσότερα από τα αρχαία ερείπια πνίγηκαν κάτω από τα ρηχά νερά του κόλπου.

Σήμερα τα βυθισμένα αρχαία λείψανα της Baia μπορούν να τα επισκεφθούν οι τουρίστες, χάρι σε ένα από τα λίγα υποθαλάσσια αρχαιολογικά πάρκα στον κόσμο! Έτσι, η πόλις ξαναγίνεται θέρετρο και πόλoς έλξεως.

Σκέφτομαι... τι ωραία που θα ήταν να αξιοποιούνταν τουριστικώς και στην Ελλάδα, όλες οι βυθισμένες πολιτείες!!!

Πρόταση που έχω εκφράσει γραπτώς στο βιβλίο μου για τα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών ήδη από το 2009... Η Baia είναι το παράδειγμα και το μέτρον...

Γιώργος Λεκάκης

ΠΗΓΕΣ: Ancient Seas. Atlas ObscuraΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , 5.11.2019.

---------------------------

[Σχόλιο: Η αρχαιορωμαϊκή πόλη Baia, πήρε το όνομά της από τον Βάιο, έναν εκ των συντρόφων του Οδυσσέα και βρίσκεται βυθισμένη στον κόλπο της Νάπολης.]

----------------------------------------

ΑΙΓΗΙΣ - ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ!!!

Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

ΧΡΥΣΗ (Χρύση) Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΝΗΣΙΔΑ / ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Δείτε την υποβρύχια Αρχαία πολιτεία της Ελαφονήσου - Εικόνες, Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου