Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Μοναχός Αγάπιος και «ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΝ»

Το 1804 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο σε πολύ προσεγμένη έκδοση με τον τίτλο "Γεωπονικόν". Το βιβλίο το έγραψε ο μοναχός Αγάπιος ο Κρής. Ήταν τυπωμένο στην Ενετία και στο τυπογραφείο του Γιαννιώτη, Πάνου Θεοδοσίου. Συγκριτικά με τ' άλλα έντυπα, το βιβλίο αυτό είχε την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην προεπαναστατική Ελλάδα. Η διάθεσή του ήταν εντελώς ελεύθερη, το δε περιεχόμενό του είχε την έγκριση του επιστάτη του πατριαρχικού τυπογραφείου Ιλαρίωνα Σιναΐτη.

Στο πρώτο μέρος δίνονταν συμβουλές για το φύτεμα και μπόλιασμα των δένδρων και την καλλιέργεια άλλων φυτών. Στο δεύτερο, η χρησιμότητα διαφόρων βοτάνων και συνταγές φαγητών, στην συνέχεια όμως ακολουθούσαν προτροπές και παραινέσεις σχετικά με την υγεία... 

(Κρατηθείτε)

Διά να κάμης τα βυζιά της κόρης να μη μεγαλώσουν: Μουνούχισον κάπρον και με το αίμα του δεξιού ορχιδίου άλειφε το δεξιόν βυζί της κόρης, και με το αίμα του ζερβού, το αριστερόν, να μη μεγαλώσουν περισσότερον. Κοπάνισον μελισσόχορτον και βάλε το εις τα βυζιά της κόρης ωσάν μπλάστρι, να μη τρανεύσουν ολότελα. Ομοίως αν το βάλης εις τα ορχίδια του παιδιού αυτό το έμπλαστρον, δεν τρανεύουσιν, αλλά μένουν καθώς ήσαν όταν το έβαλες.

Να εύρης άνθρωπον πνιγμένον: Εάν τύχη και πνιγή τις εις ποταμόν, ή εις θάλασσαν, και δεν τον ευρίσκεις, ρίξε ένα ψωμί εις εκείνην την μερά όπου επνίγη, και αυτό βουλά, και υπάγει απάνω εις το λείψανον του νεκρού, και στέκεται.

Εις πρίσμα ορχιδίων: Βράσε κουκκία τσακισμένα ωσάν φάβα, βάλε τα εις λινόν σακκούλι, και ούτω ζεστά βάνε τα εις το πάθος, και κάμε το πολλαίς φοραίς ημέραν και νύκτα. Στούμπισον πήγανον και βάνε τον.

Το βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο σε μορφή PDF:

https://derkamerad.com/wp-content/uploads/2016/03/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CE%91%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9B%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου