Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ο Προγραμματισμός της Συνείδησής μας

Μια χρήσιμη αναλογία για την κατανόηση της συνείδησης είναι να θεωρήσουμε έναν άνθρωπο ως έναν εξαιρετικά προηγμένο υπολογιστή.

Για να γνωρίζει ένας υπολογιστής τι να κάνει, πρέπει να εγκατασταθεί λογισμικό στον σκληρό δίσκο. Ο υπολογιστής ακούει πιστά και εκτελεί τις λειτουργίες που του λέει να κάνει το λογισμικό χωρίς να αναρωτιέται, ακόμα κι αν το λογισμικό μερικές φορές είναι λίγο ελαττωματικό.

Τώρα φανταστείτε, για ένα δευτερόλεπτο, ότι η συνείδησή μας είναι κάτι σαν σκληρός δίσκος υπολογιστή και όλες οι πεποιθήσεις, οι συνήθειες και οι αντιδράσεις μας είναι σαν το λογισμικό…
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας (ξεκινώντας από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία) συσσωρεύουμε σωρούς λογισμικού: προγραμματίζοντας μας να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως ορίζεται από την κουλτούρα στην οποία μεγαλώσαμε, τους γονείς μας, τους φίλους μας, τα μέσα ενημέρωσης και ούτω καθεξής.

Δεχθήαμε αυτόν τον προγραμματισμό αυτόματα, χωρίς να το ζητήσουμε.

Ακριβώς όπως ο ίδιος ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή δεν έχει λόγο ποια προγράμματα θα του εγκαταστήσει ο χρήστης, έτσι και εμείς δεν επιλέξαμε ποια θα μας τοποθετήσουν.
Η πρόκληση εδώ είναι ότι η αθωότητα του ανθρώπινου μυαλού δεν μπορεί να καθορίσει εάν ένα πρόγραμμα (προϋπόθεση) είναι ωφέλιμο ή επιζήμιο για την ευημερία του. Το υλικό μας (το μυαλό) εγκαθιστά εύκολα αυτά τα προγράμματα χωρίς δισταγμό ή διάκριση.

Μπορεί να το παρατηρήσουμε αυτό στις αυτόματες, ασυνείδητες αντιδράσεις μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή άτομα και να σκεφτούμε, «Δεν ήταν πολύ ωραίο, μακάρι να μπορούσα να είχα απαντήσει διαφορετικά σε αυτό…».

Η πραγματικότητα του θέματος είναι ότι μπορούμε να ευχηθούμε ό,τι θέλουμε, αλλά αν εξακολουθούμε να εκτελούμε τα ίδια ξεπερασμένα προγράμματα στο υποσυνείδητό μας, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Ορισμένες σκέψεις και ενέργειες θα εμφανίζονται επανειλημμένα χωρίς να τις επιλέξουμε συνειδητά. Μερικές φορές, είναι σαν να μας τρέχουν με αυτόματο πιλότο.
Όταν βλέπω τον υπολογιστή μου να μου δίνει συνεχώς τα αποτελέσματα που δεν είναι επιθυμητά, αποφασίζω ότι είναι ώρα για αναβάθμιση. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με τη συνείδησή μας.
Αυτό που είναι απαραίτητο σε αυτήν την περίπτωση είναι να απεγκαταστήσετε αυτά τα αυτοματοποιημένα προγράμματα «λογισμικού».

Ένα χρήσιμο εργαλείο που λειτουργεί για υπολογιστές είναι το πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Η λειτουργία του προγράμματος προστασίας από ιούς είναι η αναζήτηση στον σκληρό δίσκο για μη απαραίτητα ή επιβλαβή προγράμματα, ιούς ή παλιό λογισμικό. Μόλις το πρόγραμμα προστασίας από ιούς εντοπίσει όλα τα άχρηστα προγράμματα, τα διαγράφει και επανεκκινεί τον υπολογιστή.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτή είναι μια χρήσιμη αναλογία όταν περιγράφουμε τα υποσυνείδητα νοητικά πρότυπα που συναντάμε στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την ακύρωση της υποσυνείδητης ψυχικής προετοιμασίας: διάφορες τεχνικές διαλογισμού, προγράμματα αυτοβοήθειας και άλλες μέθοδοι.

Ένας από τους πιο ωφέλιμους τρόπους είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με το πρόγραμμα λογισμικού προστασίας από ιούς. Περιλαμβάνει την παρατήρηση των σκέψεων που εκδηλώνονται στο μυαλό μας και τον εντοπισμό πεποιθήσεων που δεν μας εξυπηρετούν πλέον.
Το δύσκολο πράγμα κατά την εξερεύνηση της συνείδησης είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ενέργειες που δεν μπορούμε να δούμε και που είναι δύσκολο ακόμη και να τις αισθανθούμε. Ωστόσο, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σημάδια ότι υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν στο μυαλό μας τα οποία είναι ξεπερασμένα.

Αυτά τα σημάδια έρχονται με τη μορφή των σκέψεων που κάνουμε. Μόλις παρατηρήσουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις συμβαίνουν μέσα μας, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι προέρχονται από υποσυνείδητο προγραμματισμό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Με την παρατήρηση, μπορούμε να δούμε ότι αυτές οι αρνητικές σκέψεις πηγάζουν από μια περιοριστική πεποίθηση που δεχθήκαμε, πολλές φορές πριν από πολύ καιρό και χωρίς να γνωρίζουμε κάτι καλύτερο. Στην πραγματικότητα νομίζαμε ότι αν το πιστεύαμε, τότε θα μας βοηθούσε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.
Μερικές φορές υπάρχει μια λύπη για αυτό και μια απροθυμία να το αφήσετε. Τότε πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είχαμε λόγο για αυτήν την πεποίθηση όταν το “αγοράσαμε”.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το να κρατάμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα στην πραγματικότητα μας αρρωσταίνει (διανοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά), μπορούμε να είμαστε αρκετά θαρραλέοι ώστε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας και να το αφήσουμε να φύγει.

  • Μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική αναζήτησης περιοριστικών πεποιθήσεων και «ελαττωματικού» προγραμματισμού σε όλους τους τομείς της ζωής μας ανά πάσα στιγμή.

  • Μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό ασταμάτητα στις σκέψεις που διατρέχουν το κεφάλι μας.

  • Δεν χρειάζεται να μας διοικεί αυτό που δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

  • Μπορούμε να αρχίσουμε να επαναπρογραμματίζουμε το μυαλό σε ένα βαθύ επίπεδο και συνειδητά να επιλέξουμε να ρυθμίσουμε τον εαυτό μας θετικά.

Με εξάσκηση και επαγρύπνηση, αυτή η τεχνική βοηθά να ξεκαθαρίσουμε οτιδήποτε κρύβει τον πραγματικό μας Εαυτό.
Έτσι, όταν παρατηρείτε να προκύπτουν αυτόματες νοητικές ενέργειες (ανησυχίες, κρίσεις, αμφιβολίες κ.λπ.), απλώς παρατηρήστε τις να συμβαίνουν και αναγνωρίστε τις ως προγράμματα που πρέπει να αφήσετε. Μόλις εντοπιστούν και αφεθούν αυτές οι αυτόματες νοητικές διεργασίες, προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με ευεργετικές, όπως η αποδοχή, η προθυμία και η συμπόνια.
Θυμηθείτε, δεν είμαστε αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Μόλις τα σύννεφα της απογοήτευσης εξαφανιστούν, αυτό που αποκαλύπτεται είναι ο λαμπερός Εαυτός μας. Και είναι αυτός ο Αληθινός Εαυτός που ήταν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια.

bibliotecapleyades.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου